DNB Liv har vært investert med AKO Capital i 15 år og er svært fornøyd med den avkastning vi har oppnådd. Investeringsdirektør Truls C. Tollefsen i DNB Liv
Long/short-fond
AKO Fund er et såkalt long/short hedgefond som investerer i europeiske aksjer. Long/short betyr at fondet både kjøper aksjer som et vanlig aksjefond, men at det også kan selge aksjer man ikke eier, gå short, og tjene på kursfall i en slik aksje. Selv om de europeiske aksjemarkedene har falt kraftig siden nyttår, var fondet pr. 25. mars i år likevel opp 0,2 prosent. Det må skyldes en kombinasjon av gode kjøp og enda flere gode shortsalg.
Pensjonskasser i fleng
Etter DNB Livsforsikring kommer så en rekke norske pensjonskasser, både for store industriselskaper og for norske kommuner. Noen av disse har investert i AKO Capitals hedgefond på Cayman Islands, og andre i AKO Capitals irske, såkalte UCITS-fond. Disse siste fondene er mer å regne som aksjefond for allmennheten, og har strengere krav til risikospredning og til muligheten for rask innløsning enn et “vanlig” hedgefond. Det er dog ikke alle kundene som ligger inne med gevinst. Pensjonskassene til Conoco Phillips, Trondheim kommune og BKK har alle foreløpig urealiserte tap.
Fritt Ord og sanitetskvinner
Over 30 universiteter: Nicolai Tangens forvaltningsselskap AKO Capital har markedsført seg mot, og fått, mye amerikanske universiteter som kunder til hedgefondene han forvalter fra London. Foto: Nina E. Rangøy
I mediedekningen rundt Tangen har mange misforstått helt hvem som er Tangens kunder. NRK presterte til og med å si at “Tangen har spesialisert seg på folk som har selskap i skatteparadiser”. Årsaken til at NRK hevdet dette, er trolig er at det i årsrapportene til det britiske forvaltningsselskapet AKO Capital står at “klientene er basert på Cayman Islands og i Irland”. Men forvaltningsselskapets AKO Capitals eneste klienter er de underliggende hedgefondene på Cayman Islands og UCITS-fondene i Irland. Kundene til hedgefondene er derimot i all hovedsak fra USA og Europa. I tillegg til DNB Liv og pensjonskassene finner vi i Norge at alt fra Fritt Ord-stiftelsen til Norske Kvinners Sanitetsforening og LO-forbundet Fagforbundet er kunder. I tillegg har mange rike norske privatpersoner kjøpt andeler gjennom sine aksjeselskaper. Forvaltningsselskapet Formuesforvaltning har i åresvis sluset sine rike klienter inn i Tangens fond.
Amerikanske universiteter
Brorparten av kundene til hedgefondene er, ifølge AKO Capital selv, likevel amerikanske institusjoner og rike privatpersoner. 70 prosent av kundemidlene kommer fra USA, 22 prosent fra Europa. Tangen har tidligere, i 2016, uttalt til Kapital at AKO Capitals ulike hedgefond til sammen har over 30 amerikanske universiteter som kunder.
Tangen bekrefter også overfor Kapital nå i 2020 at de har markedsført seg spesielt mot universiteter og forskningsinstitusjoner.
– Dette har vært en bevisst satsing fra AKOs side. AKO Capital mener dette er de beste kundene vi kan ha, skriver Tangen i en epost til Kapital.
Vi tipper 4,5 mrd. for norske
Når det gjelder omfanget av norske kunder, vil ikke Tangen ut med noen som helst tall. Kapital anslår (gjetter strengt tatt på) at Tangens AKO Capital totalt sett forvalter rundt 4–4,5 milliarder kroner for norske kunder fordelt på flere Cayman Islands- og irskregistrerte fond. Da har vi antatt at andre norske kunder enn de vi fant, har plassert mellom 750 millioner og 1,25 milliarder kroner hos Tangen.