Minus 40 prosent – så langt

I midten av januar gikk EQT tungt inn på eiersiden i Storebrand. I etterkant har kursen stupt, men PE-selskapet bedyrer overfor Kapital at de fortsatt har klokkertro på selskapet – og utelukker heller ikke andre nye aksjestunt på en mørbanket Oslo Børs.

Odd Arild Grefstad, Storebrand Foto: Andreas Klemsdal
Finans

– EQT Public Value har fulgt Storebrand over tid og er imponert over arbeidet som selskapet har lagt ned for å styrke balansen med mål om å skape et solid grunnlag for videre vekst, uttalte partner Fredrik Åtting i EQT Partners i midten av januar da det ble kjent at PE-giganten hadde lagt rundt 800 millioner kroner på bordet for omtrent 2,5 prosent av aksjene i Storebrand. Men heller ikke den norske forsikrings- og kapitalforvaltningsgiganten har gått klar av den siste tidens børskrakk: Siden Stockholm-baserte EQTs aksjekjøp har Storebrand-kursen ramlet med rundt 40 prosent og påført fondet et bokført kurstap tilsvarende rundt 330 millioner kroner.

Om de nå er fristet til å kjøpe seg ytterligere opp i Storebrand, gitt den siste tidens børsfall, ønsker ikke Åtting å si for mye rundt:

– Som prinsipp kommenterer EQT aldri noe rundt sine eierandeler. Men det jeg kan si, er at vi fortsatt ser et stort potensial i Storebrand og mener prisingen nå er attraktiv for langsiktige investorer som oss selv, sier EQT-partneren, som også er innstilt som nytt styremedlem i Storebrand, til Kapital.

Vil utnytte børskollapsen

I Norden kontrollerer EQT i alt 27 selskaper med en samlet verdi på rundt 120 milliarder norske kroner. Selve EQT Public Value-fondet investerer i børsnoterte selskaper. Men Storebrand-kræsjen hemmer tydeligvis ikke fondet i å kunne ta nye dominerende eierposisjoner i selskaper som kursmessig er i knestående på Oslo Børs:

– Et børskrakk som vi ser nå, gjør at mange høykvalitetsselskaper får en mer attraktiv prising, noe som er interessant for en langsiktig og aktiv eier som EQT Public Value. Vi jobber aktivt med flere interessante muligheter på Oslo Børs, men også på de andre nordiske børsene og da særlig innenfor EQTs foretrukne bransjer, som er teknologi, medier og telekommunikasjon, helse, services, industriell teknologi og konsumvarer, sier han – og legger til:

– Det er særlig selskaper med sterke markedsposisjoner og vekstpotensial vi ser etter, der vi samtidig kan være en god og aktiv eier.

Vi jobber aktivt med flere interessante muligheter på Oslo Børs.
Fredrik Åtting, partner i EQT

Merker selv børsuroen

EQTs dokumenterte evne til å skape unike merverdier for sine fondstegnere har åpenbart bidratt til å sende PE-selskapets egen aksjekurs kraftig opp etter at selskapet ble børsnotert i slutten av oktober i fjor. Men etter at EQT den 5. mars satte ny historisk toppnotering på Stockholmsbørsen, har kursen på bare få dager ramlet med rundt 30 prosent – en utvikling som også viser at investorene nå frykter kraftige porteføljenedskrivninger knyttet til EQTs ikke-noterte eierandeler. Noen finansielle lover kan selv ikke noen av PE-bransjens aller dyktigste forvaltere komme unna.

Inside
Finans