<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kjøpte “hobbyprosjekt” til 35 mill. kr

Den gamle sveitservillaen ved Vestre Aker kirkegård er endelig solgt. – Kriblingen i fingrene ble for sterk, sier Ole Kristian Sørlie om totalrenoveringsprosjektet.

Koste hva det koste vil: Den nye huseieren av Villa Fjeldet på Fagerborg i Oslo har ikke budsjett når det gjelder renoveringen av huset.  Foto: Finn
Eiendom

– Kan jeg gjette hvilken eiendom det gjelder? Er det Ullevålsveien 116? spør den nye huseieren når Kapital ringer og ber om en prat i forbindelse med en av eiendommene hans.

Mellom Ullevål sykehus og Vestre Aker kirkegård, i Ullevålsveien 116, ligger Villa Fjeldet. Prakteiendommen består av en unik tomt på nesten seks mål, som blant annet rommer en sveitservilla fra slutten av 1800-tallet og et sidebygg som har blitt brukt som enebolig.

Eiendommen kom først ut på markedet i 2016 til 40 millioner kroner, til tross for at den er i dårlig forfatning, med et stort rehabiliteringsbehov og streng regulering. Den gang endte det høyeste budet på 29 millioner, noe som ikke ble godtatt, og Villa Fjeldet ble trukket fra markedet.

Rundt juletider i fjor var den herskapelige eiendommen nok en gang å finne til salgs på Finn.no, og tidligere i sommer skiftet den hender. Den er tinglyst til 35 millioner – fem millioner under prisantydning.

En moderne sveitservilla: – Vi ønsker å få et hus fra 1886 med moderne løsninger, men vi må avvente og se hva byantikvaren og kommunen mener, sier Ole Kristian Sørlie. Foto: Finn

IT-gründer og trivselsjef

– Jeg kom over eiendommen rett før jul i fjor, og gikk flere runder med meg selv for å avgjøre om jeg hadde tid og energi til et slikt prosjekt. Til slutt ble kriblingen i fingrene for sterk, så da klarte jeg ikke å la være å kjøpe eiendommen, sier Ole Kristian Sørlie.

Den nye huseieren fra Valdres har restaurert flere eiendommer opp gjennom årene, noe han omtaler som en fritidssyssel.

– Faren min var snekker, så jeg var med og snekret siden jeg var en guttunge. Å restaurere gamle bygg er blitt en hobby, sier Sørlie, som egentlig jobber med noe helt annet.

I 1996 startet han IT-selskapet Communicate Norge sammen med Thor-Erik Skrøder. Sørlie var daglig leder frem til 2009, da han gikk over i en styrerolle. I dag har han tittelen “trivselsjef og gründer”.

– Jeg har ikke gitt meg den tittelen selv, men jeg arrangerer blant annet julebord, sier han.

På tidsreise: Ikke mye er gjort på innsiden av Villa Fjeldet de siste årene. Foto: Finn

Har ikke budsjett

Sveitservillaen fra 1886 har i de siste årene stått ubebodd, men har tidligere blitt brukt som tomannsbolig. Nå planlegger Sørlie å innta eiendommen selv for å komme nærmere barn og barnebarn som bor i Oslo.

– Hvilke planer har du for eiendommen?

– Vi har tenkt å restaurere den gamle sveitservillaen for å bo der selv. Vi er allerede godt i gang og har brukt sommeren på å finne ut av tilstanden til huset, sier Sørlie og legger til:

– Vi ønsker å bevare hagen slik den er i dag, og har ikke planer om utbygging foran villaen. Den andre eneboligen er i veldig dårlig stand, så vi er i dialog med byantikvaren om hva vi kan gjøre med den og hvor mange enheter det kan bli til utleie. Vi er kun to stykker, kona og meg, så vi trenger ikke hundrevis av kvadratmetere, sier Sørlie om eiendommen, som har primærrom på totalt 421 kvadratmeter.

– Hvor mye vil restaureringen koste, og hvor lang tid planlegger du å bruke?

– Hobbyer har jeg ikke budsjett eller tidsbegrensninger på, så jeg har ikke noe tall til deg, sier han.

Stått tomt: Villa Fjeldet har stått ubebodd i flere år, men har tidligere blitt brukt som bolig for politistudenter. Foto: Finn

– Verditap på minst 100 mill.

Eiendommen, som er oppført på Byantikvarens gule liste, har tidligere tilhørt et familiesameie på seks personer. Siden 2016 har familien kranglet med kommunen om reguleringen av tomten, etter at det ble klart at eiendommen ble omregulert fra bolig til park/friområde i 1949. Det satte kjepper i hjulene for utbyggere som siklet på den store kremtomten, med sin sentrale beliggenhet på Fagerborg, siden det i utgangspunktet ikke er tillatt å oppføre bygninger innenfor friområder.

I januar i fjor ble eierfellesskapet tvangsoppløst i tingretten, og det ble utnevnt en advokat til å gjennomføre tvangssalget. Deleierne krevde erstatning av kommunen, ettersom de mente at reguleringen reduserte eiendommens verdi med 100 millioner kroner, har Estate Nyheter tidligere omtalt. Kommunen avviste imidlertid kjempekravet.

Den nye huseieren ønsker å la striden med kommunen ligge død.

– Vi ønsker ikke å ta noen omkamp med kommunen når det gjelder reguleringen av eiendommen, informerer Sørlie.

Sidebygget er blitt brukt som enebolig. Foto: Finn

– Selger hvis vi må ha hest i hagen

Bygninger som er oppført på byantikvarens gule liste har kulturminneverdi, og alle fasadeendringer er søknadspliktige. Sørlie har allerede vært i kontakt med Plan- og bygningsetaten om restaurering av hovedhuset og bevaring av hageanlegget. Nå gjelder det å vente på svar fra kommunen.

– Vi ønsker å få et hus fra 1886 med moderne løsninger, men vi må avvente og se hva byantikvaren og kommunen sier, sier Sørlie.

Han vil ikke beholde huset for enhver pris dersom kommunen skulle slå seg vrang.

– Dette er et morsomt prosjekt som jeg tror kan bli veldig bra, men hvis vi nærmest må ha hest i stallen fordi det var sånn for 100 år siden, da selger vi det.

Slitent: "I dag har både bygninger og hage behov for betydelig utbedringer og oppgraderinger", står det i Finn-annonsen. Foto: Finn