Mer trøbbel for Europris-arving

Etter to mislykkede salgsforsøk er milliardærarving Maria Høili i ny strid med kommunen om herregården i Lier.

Strid rundt herregården: Europris-arving Maria Høili satser på at hestehold skal oppfylle driveplikten på gården hennes i Lier. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Eiendom

Problemene baller på seg for Europris-arving og tidligere realitykjendis og livsstilsblogger Maria Høili. I fjor måtte hun trekke herregården sin i Lier i Buskerud, som hun ville ha 35 millioner kroner for, fra markedet fordi den som landbrukseiendom ifølge rådmannen i kommunen er omfattet av priskontroll, rapporterte Lierposten.

Høili søkte om fradeling av jordbruksareal, men fikk avslag. Nå påpeker kommunen at det er driveplikt på jordbruksarealet på eiendommen, hvorav mesteparten er dyrket mark, og at hun må leie ut jorden hvis hun ikke skal drive selv. Høili har fått frist til 1. september med å sende inn jordleiekontrakt, hvis ikke oversendes saken til Fylkesmannen for fastsetting av tvangsmulkt.

Priskontroll og driveplikt

Ifølge Bondelaget er priskontroll et grep som skal sikre forsvarlig prisutvikling på landbrukseiendommer, slik at man sikrer rekruttering til landbruket og kan forvalte ressursene på en langsiktig og god måte.

Driveplikten skal sørge for at kjøperen av en gård er en person som ønsker å drive gården. Den skal bidra til at en ny eier ikke skal sitte på eiendommen i ubegrenset tid i håp om å få omregulert den til andre formål, eksempelvis til tomter for å bygge boliger eller varehus, heter det på Bondelagets nettsider.

Tror på løsning

Høilis advokat Yngve Romsvik i advokatfirmaet Bjørge-Skaaraas & Co. skriver i en epost til Kapital at Høili har klaget på vedtaket.

“Høili er uenig i at driveplikten på eiendommen ikke er oppfylt, ettersom jordbruksarealene brukes i forbindelse med hestehold,” skriver Romsvik, og legger til: “Derfor er vedtaket også påklaget, og vil bli utdypet senere overfor kommunen. Vi regner med at saken da løser seg.”

Høili, som er datteren til tidligere Europris-eier Terje Høili, la ut den 500-kvadratmeter store villaen med en over 120 mål stor tomt første gang i 2016. Da var prisantydningen 38 millioner kroner.

– Mest for de med hest

Hovedhuset har, ifølge Nettavisen, fem soverom med egne bad, flere stuer, hall, stor terrasse med utekjøkken, jacuzzi og egen karpedam rett utenfor stuedøren. I tillegg er det garasje med plass til opptil tre biler, låve, kårbolig og en stall med 13 hestebokser, vaskeplass og oppholdsrom. Det er også store beiteområder på eiendommen, som har utsikt over Lierdalen.

– Det er en prakteiendom, som er oppgradert i nyere tid og som gir et moderne uttrykk på denne type eiendom. Eiendommen henvender seg mest sannsynlig til de som er hesteinteresserte, sa eiendomsmegler Fredrik Dyve hos Privatmegleren Dyve & Partnere til Nettavisen i fjor.

maria høili
terje høili
landbrukseiendom
Fylkesmannen
hest
Inside
Eiendom