<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Blåste inn nye rekorder

Skyhøye strømpriser ga eventyrlige resultater for energiselskapene i fjor, og det samme kunne selvfølgelig vindkraftselskapene glede seg over. Lista Vindkraftverk tredoblet både omsetning og bunnlinje.

Får stå i fred: I Farsund tredoblet Lista Vindkraftverk i fjor omsetningen til 440 millioner kroner. Vindparken ble bygget av Fred. Olsen Renewables og har nå også fått inn et fond på eiersiden. Foto: Fred. Olsen Renewables
Inside

Vindparken består av 31 turbiner, eller vindmøller, plassert på halvøya Lista i Farsund kommune. Og de har fått stå helt i fred siden byggingen i 2013.

– Selskapet kartla alt fra vinden til lokale forhold og kom i dialog med grunneierne før det ble startet en konsesjonsprosess, sier styreleder Ivar Brandvold.

Han er også administrerende direktør i Fred. Olsen Renewables, selskapet som bygget ut vindparken og som igjen er et hundre prosent eid datterselskap av børsnoterte Bonheur.

Hver vindmølle har en effekt på 2,3 megawatt, og den samlede årsproduksjonen er 220 gigawatt.

– Det tilsvarer det årlige forbruket til om lag 13.750 husstander, forteller Brandvold.

Oppetiden er viktig

Vindparker og vindmøller er avhengig av kun én ting – de lokale vindforholdene, som er ganske stabile fra år til år. Men strømprisene er slett ikke stabile, og fjorårets ekstreme tall sørget for at omsetningen på Lista økte fra 156 til 440 millioner kroner. Resultatet etter skatt fikk et enda kraftigere løft – fra 91 til 315 millioner. Kostnadene for produksjon av vind endrer seg bare i takt med prisstigningen fra år til år.

Ser mot utlandet: Administrerende direktør Ivar Brandvold i Fred. Olsen Renewables vil bygge flere nye vindkraftverk i Sverige og Skottland, men har ingen planer om flere norske vindparker. Foto: Heiko Junge/NTB

– Mesteparten av de økte inntektene blir liggende igjen på bunnlinjen?

– Ja, i grove trekk er det riktig. Driftskostnadene er stabile, mens kostnadene for vedlikehold kan svinge litt fra år til år. Det gjelder å ha designet parken riktig og å drive den med god oppetid. Alt dreier seg om oppetiden, sier Brandvold, som legger til:

– Fjoråret var også et unntaksår, og vi ser at prisene allerede i år er betydelig lavere. 

480 millioner euro til nye

Vindkraftverket på Lista er det eneste norske i porteføljen til Fred. Olsen Renewables, og det er ingen planer om å bygge noen flere. Til gjengjeld har selskapet 11 vindparker i både Sverige og Skottland, og i motsetning til i Norge planlegges det her også nye prosjekter.

For å gjennomføre og finansiere denne svært kapitalkrevende utbyggingen inngikk Fred. Olsen Renewables i fjor en avtale som sikrer selskapet 480 millioner euro over en periode på fem år.

– Vi startet med vindkraft i Skottland for 25 år siden, og har tatt inn finansielle partnere i anleggene etter hvert som de er blitt bygd, sier finansdirektør Richard Olav Aa i Fred. Olsen & Co, og forteller at selskapet i 2016 solgte 49 prosent av seks skotske vindfarmer til et britisk fond.

Det samme skjedde to år senere, og i fjor kom så avtalen på plass der det nyetablerte fondet Wind Fund I overtok 49 prosent av aksjene i Lista Vindkraftverk pluss to svenske vindparker. I fondet forplikter trioen KLP, reassuranseselskapet Münchener Rück og Keppel Corporation seg til å gå inn med 160 millioner euro hver – til sammen 480 millioner.

– Av dette er 176 millioner euro brukt til å gå inn i de eksisterende vindparkene. Det resterende beløpet skal være med på å finansiere utbyggingen av nye prosjekter, sier Aa.

– Ingen av disse er påbegynt fysisk?

– Det er inngått landavtaler, og konsesjonene er også på plass, slik at prosjektering og innhenting av tilbud for å starte byggingen nå er i gang. Men eksakt hvor mange vindparker det kan bli snakk om er for tidlig å si.