Verdensrekord for enkeltauksjon
I begynnelsen av november ble 60 toppverk fra kunstsamlingen etter Microsoft-medgründer Paul G. Allen solgt for 1,5 milliarder dollar. Det er med god margin verdensrekord for en enkeltauksjon.
På tampen av 2022 skrev Kapital om 60 toppverk fra kunstsamlingen etter den avdøde Microsoft-medgründeren som ble solgt for til sammen 1,5 milliarder dollar. Det var med god margin verdensrekord for en enkeltauksjon.
Nå legges siste “rest” fra samlingen ut for salg. Denne gangen er det syv arbeider av de store og kjente kunstnerne Georgia O’Keeffe, David Hockney og Edward Hopper som skal klubbes. I forkant er de vurdert til 31 til 43 millioner dollar, eller 329 til 456 millioner kroner – også det en anselig sum.
I likhet med det foregående salget går overskuddet, når auksjonshuset Christie’s har tatt sin andel, til veldedighet, noe som var Allens ønske, skriver Artnet.
Forbindelse til New Mexico
Allen døde i 2018. Det var kjent at han samlet på kunst, men han holdt kortene tett til brystet om hva han kjøpte. Det var mange som var spent i fjor, da salget ble annonsert. Nå får man altså enda et dykk inn i gründerens smakspreferanser.
– Disse personlige bildene tilbyr en tilleggs- og dybdeinnsikt i Mr. Allens interesser og smak, uttalte Christie’s’ Johanna Flaum da det siste salget ble kjent. Hun er ekspert på kunst fra det 20. og 21. århundret.
– Arbeidene viser Allens livslange forbindelse til New Mexico, hvor Microsoft også ble grunnlagt i 1975, sier hun.
En av kunstnerne det nå selges bilder av er O’Keeffe (1887–1986). Hennes “varemerke” er store og vakre blomster, men som noen mener egentlig er vaginaer. Allen var stor fan av kunstnerskapet hennes og kjøpte sågar O’Keeffes hjem i Santa Fe i 2000. Det er for øvrig på markedet nå for rundt 15 millioner dollar.
På kunstauksjonen i New York i mai skal to O’Keeffe-blomsterbilder under hammeren. Det er “White Calico Rose” fra 1930 og “Black Iris VI” fra 1936. Disse har forhåndsvurderinger på seks til åtte millioner dollar og fem til syv millioner dollar.
På novembersalget ble flere av O’Keeffes motiver solgt og til gode priser, skriver Financial Times. Et hvitt rosemotiv gikk for 26,7 millioner dollar inkludert omkostninger. I forkant var det vurdert til seks til åtte millioner dollar.
Kjøpt kort før han døde
Briten David Hockney (1937–) flyttet fra Storbritannia til California blant annet fordi han var lei av det dårlige været. Dette har resultert i en rekke motiver fra L.A. med sommer-vibber. Hockney-arbeidene er datert fra 2000 til 2009 og er forhåndsvurdert til mellom fire og åtte millioner dollar.
“The Gate” fra 2000 kjøpte Allen for syv millioner dollar så sent som i 2016, ifølge FT. Det har fått samme vurderingen nå. Fratrukket salær i begge ender til auksjonshuset skjønner man at dette er en dårlig investering.
Det siste arbeidet som nå selges er et utypisk landskapsmotiv av Edward Hopper (1882–1967). “Coast Guard Cove” fra 1929 ber auksjonshuset om 600.000 til 800.000 dollar for.
Ifølge det amerikanske businessbladet Forbes var Allen god for 20,3 milliarder dollar året han døde. Med dagens kroneverdi tilsvarer det rundt 215 milliarder, hvilket gav en 21. plass på Forbes-listen i 2018. Fra 2009 og frem til hans siste leveår økte formuen jevnt og trutt fra 10,5 milliarder dollar til nesten en dobling.