– Vi har fått for salg to herlige dekorasjonsutkast av Gerhard Munthe. Det er utkast til utsmykningene som henger i trappehallen i Oslo Børs, forteller senior kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen i Blomqvist kunsthandel.
“Utkastene” er mer som store malerier å regne. De skal under hammeren på en auksjon hos Blomqvist den 21. mars. Arbeidene er datert 1911. De ble laget i forbindelse med at børsbygningen, som er tegnet av Christian Heinrich Grosch og åpnet i 1829, ble pusset opp. Den fikk da blant annet en ny trappehall, og Munthes dekorasjoner skulle opp.
Hyret inn kunstner: Kunstneren Gerhard Munthe fikk oppdraget med å lage veggdekorasjoner da Oslo Børs ble pusset opp på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Bloomberg
Aftenposten selger
Det er Aftenposten som nå selger de to maleriene, som begge har målene 119 x 217 cm og er vurdert til 70.000–90.000 kroner.
– Jeg vet ikke hvordan de havnet hos Aftenposten. Nå har de ryddet opp endel og selger. Det er også Aftenposten som selger Bergslien-bildet “Olav på Hundorp”, forteller Krogh-Hansen.
Bergslien-maleriet, som er et såkalt historiemaleri og viser Olav den Hellige på Hundorp i Gudbrandsdalen, er priset til 200.000–300.000 kroner. Avisen selger nå til sammen kunst for i overkant av 400.000 kroner, gitt at man legger forhåndsvurderingene til grunn. Eksperten forteller at Blomqvist blir kontaktet av flere børsnoterte selskaper som selger kunst, og at han har inntrykk av at dette er et økende trend.
– Jeg kan jo ikke si hvilke selskaper det gjelder, men det skjer gjerne når man legger ned avdelinger eller flytter. Generelt henger dette sammen med selskaper som effektiviseres. Da forsvinner jo også litt av historien ut. Aftenposten har eksempelvis flyttet til mindre lokaler, sier han om avisen, som eies av børsnoterte Schibsted.
– Rettet mot internasjonal handel
Rekorden for Munthes kunst på auksjon ble satt i London i 2010. Da gikk maleriet “Idyll”, datert 1886, for 300.000 pund pluss omkostninger. Omregnet til kroner den gang og siden justert for inflasjon havner beløpet på rundt 3,8 millioner 2023-kroner. Det hører med til historien at dette er nesten seks ganger så mye som det neste tilslaget, ifølge prisdatabasen Artprice, som registrerer auksjonstilslag.
Munthe-bildene som nå selges er altså i en helt annen priskategori. Krogh-Hansen forteller at disse objektene heller ikke er så sentrale i Munthes produksjon.
– De ble aldri sett på som viktige, egentlig. De var annerledes enn det Munthe ellers stort sett laget, som var mye mer norsk. Disse bildene var tilpasset det lyse interiøret på børsen og var mer moderne. Det var ikke norske troll, men temaer som var rettet mot internasjonal handel, forteller han.