<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Kan tjene 50–100 millioner pr. år

Casper Ruud og kjæresten Maria Galligani ladet batteriene på resort på Maldivene etter det som ble en drømmesesong for tennisesset – også økonomisk. – Sponsorverdien hans har gått til himmels, sier ekspert.

Game, set, cash: Casper Ruuds rå klatring på verdensrankingen har for alvor skutt fart i verdien hans som sponsorobjekt. Foto: Valentin Flauraud
Inside

Snarøya-gutten har i løpet av 2021-sesongen klatret fra 27. plass til 8. plass i verden på ATP-rankingen. Og ifølge organisasjonens nettsider har 22-åringen underveis spilt inn minst 2,23 millioner dollar, eller nesten 20 millioner kroner, og kunnet løfte fem trofeer over hodet. Ingen annen norsk tennisspiller har vært i nærheten av noe lignende.

– Sponsorverdien hans har gått til himmels. Nå er det opp til ham selv å bestemme hvem han vil ha med seg som sponsorer i fortsettelsen, for han kan få nær sagt hvem som helst, sier tidligere sponsorsjef Jacob Lund i DNB, nå partner i Sponsorconsult, til Kapital.

Nå er det opp til ham selv å bestemme hvem han vil ha med seg som sponsorer i fortsettelsen, for han kan få nær sagt hvem som helst.
Jacob Lund, sponsorekspert
Pust i bakken: Casper Ruud og Maria Galliani fant lykken i 2018. Etter at sesongen var over tok de en pause på Maldivene. Skjermdump: Instagram

Alt fra Pepsi til Nike

En tommelfingerregel er at profesjonelle tennisspillere får en tredel av inntektene sine fra prispenger, mens to tredeler kommer fra sponsorer. Ruud hadde ikke helt greid å oppfylle brøken med sponsormidler da Kapital intervjuet ham i desember i fjor, og teamet lette etter flere navn å klistre på drakten. Men etter inneværende sesong er trolig alt snudd på hodet.

– Hva slags penger ligger det i sponsorinntekter for Ruud nå?

Han kan fort tjene 50–100 millioner kroner pr. år, anslår Lund.

– Hvem kan tenkes å betale en høy pris for å bli profilert av en kar som ham?

– Alt fra Pepsi Cola, Coca-Cola til Nike og bilprodusenter kloden rundt. Det er slutt på tiden da Ruud bare var et nasjonalt sponsorobjekt. Han er blant topp 10 i verden og et blikkfang for hele kloden, sier Lund.

– Hvilket råd ville du gitt ham? Bør han smi nå, mens jernet er varmt?

Ja, men samtidig er det viktig at han får en “riktig” avtale, med “riktig” firma og en avtale som går over lang tid, understreker Lund.

Ny trio på topp

Ifølge sponsorkjempen vil golfspilleren Viktor Hovland, fotballspilleren Erling Braut Haaland og Casper Ruud i fremtiden utgjøre den nye lønnsadelen blant norske idrettsstjerner.

– Ja, fordi alle har lykkes i et internasjonalt marked. Begrensningen for de største stjernene i Norge innenfor langrenn, skiskyting og håndball er at de kun når et norsk marked. Summene blir helt annerledes når man nå toppen i verdensidretter.

Globalt blikkfang: – Det er slutt på tiden da Casper Ruud bare var et nasjonalt sponsorobjekt. Han er blant topp 10 i verden og et blikkfang for hele kloden, sier sponsorekspert Jacob Lund.

– Og når Casper sier selv at han ønsker å spille på toppnivå i 10–15 år, så kan dette bli et økonomisk eventyr?

– Det kommer litt an på hva man mener med økonomisk eventyr, men jeg tror på mange måter at det er blitt det allerede. Han kommer trolig til å tjene veldig mye penger, sier Lund, som gleder seg stort over alle de tre nevnte idrettsstjernenes internasjonale gjennombrudd.

Det er helt vanvittig det som har skjedd – at Norge har fått topputøvere i disse verdensidrettene – det er helt fantastisk. Det gleder et gammelt sponsorhjerte!

At Norge har fått topputøvere inn i disse verdensidrettene – det er helt fantastisk. Det gleder et gammelt sponsorhjerte!
Jacob Lund, sponsorekspert

Ingen kommentar

Ifølge Casper Ruuds hjemmesider sponses han nå av Arctic, Lundin Energy, eiendomsmegleren Proaktiv, Porsche Norge, design- og teknologiselskapet Vasser samt utstyrssponsoren Yonex. Selv om Ruud er en lojal type og uttrykker takknemlighet for støtten underveis, blir det trolig dyrere å få plass på drakt og caps heretter.  

Kapital har rettet flere spørsmål til apparatet rundt tennisesset, men Team Casper Ruud er tilbakeholdne med å kommentere pengespørsmål.

– Vi kommenterer aldri spørsmål om Caspers økonomi eller drift av teamet, svarer hans manager, Venke Aure.