Rekordoverskudd for Stabæk Fotball

Stabæk Fotball led ikke økonomisk under coronaen i fjor. Takket være fortsatt solide inntekter fra spillersalg gikk klubben med rekordoverskudd i 2020.

Skifter drakt: : Emil Bohinen kler seg ikke lenger i blått når han jakter ballen. Sønnen til Lars Bohinen ble i februar årets første Stabæk-salg da han gikk til den russiske storklubben CSKA Moskva, og han følger dermed opp klubbens gode tradisjoner med å cashe inn penger på spillersalg.  Foto: Mats Torbergsen/NTB
Inside

Søndag 9. mai skal portene åpne på Nadderud Stadion for de utvalgte som får være med på seriestarten der hjemmelaget tar imot nyopprykkede Lillestrøm. Det skjer etter et turbulent år der Stabæk Fotball AS oppnådde det beste resultatet i selskapets historie med nærmere 24 millioner kroner i pluss etter skatt. 

Men datoen for starten  på en ny sesong er allerede flyttet på, og kan bli det igjen hvis det ikke åpnes for at eliteserieklubbene snart kan starte opp igjen med kamptreningen.

Stabæk Fotball AS tilhører rekken av tilsvarende selskaper som støtter den lokale fotballklubben, og der både drift, regnskaper, inntekter og utgifter for de to virksomhetene er knyttet tett sammen. Aksjeselskapet har en beskjeden omsetning, den endte på ca. 11 millioner kroner i 2020, men det er til gjengjeld her de reelle resultatene blir synlige. Og det er nettoinntektene fra spillersalg som i første rekke skaper overskuddet. 

Fotballklubbens regnskap ender som regel i pluss minus null – eventuelle underskudd dekkes opp av aksjeselskapet. I 2019 mottok Stabæk Fotball 34 millioner kroner i overføringer, men i 2020 var dette beløpet krympet med ti millioner til 24 millioner kroner.

– I tillegg til nye salg i 2020 realiserte klubben også inntekter i form av solidaritetsmidler, utdannelseskompensasjon og andel av salg til tredjepart som bidro til at netto drift i klubbens øvrige drift i 2020 viste et lavere underskudd enn foregående år, forteller klubbens daglige leder Jon Tenold.

Spillersalg på 64 millioner

For å finne de samlede bruttoinntektene fra spillersalg må vi til regnskapet for selve klubben – Stabæk Fotball. I fjor endte dette på drøye 64 millioner kroner, mens Stabæk i 2019 solgte spillere for nesten 74 millioner kroner. Dette er det høyeste beløpet for spillersalg noensinne for Bærumsklubben. 

Totalomsetningen til Stabæk Fotball – selve fotballklubben – har fått et skikkelig løft de to siste årene, fra 75 millioner kroner i 2018 til 151 millioner i 2019 og 134 millioner kroner i 2020.

Omsetningen til en typisk norsk Eliteserie-klubb består av en pakke med medlems- og billettinntekter, inntekter fra spillersalg og den faste, men varierende summen fra Norsk Toppfotball som er avhengig av plasseringen på tabellen etter endt sesong.

Årets første salg til Russland

Salg av spillere i toppfotballen skjer som regel utenfor sesongen og er låst innenfor spesielle perioder. Det første salget til Stabæk skjedde i januar da Kristoffer Askildsen ble solgt til italienske Sampdoria, der han signerte en 4,5 års kontrakt. Andreas Hanche-Olsen gikk til belgiske Genk i oktober, og samme måned flyttet Hugo Vetlesen nordover. 

Han ble i fjor høst en del av Bodø/Glimts rekord- og mesterlag. Både Askildsen og Hanche-Olsen var med på det norske “nødlandslaget” som møtte Østerrike i november. Hanche-Olsen spilte hele kampen, mens Askildsen kom inn ti minutter før slutt i kampen som endte uavgjort 1-1.

Det er ikke gjort kjent noen overgangssummer fra noen av disse salgene, men da venezuelanske Ronald Hernandez gikk til Aberdeen, skal overgangssummen ha ligget på drøyt ti millioner kroner. Men hans karriere i Skottland ble kort. Hernandez er nå på lån til den amerikanske MLS-klubben Atlanta United.

Ønsker seg nytt stadion: Knapt noen annen Eliteserie-arena kan ta imot færre tilskuere enn Nadderud stadion, og Stabæk håper å kunne ha ferdig et nytt stadion i 2023. Men først må politikerne bli enige. Foto: Heiko Junge/NTB

Ifølge Budstikka har Stabæk også cashet inn på videresalg av spillere, og det at Molde med Ohi Omoijuanfo og Ferencváros med Franck Boli kvalifiserte seg for gruppespillet i Europa League har også gitt ekstra penger på bok.

Budstikka skriver i tillegg at Stabæk har gjennomført et spillersalg i år, og at klubben fikk 20 millioner kroner da Emil Bohinen ble solgt til den russiske storklubben CSKA Moskva.

– Med dette salget av spillere både i fjor og så langt i år er det ikke behov for å selge flere spillere i 2021, sier Tenold. 

Utsettelse for ny stadion

Med 200 tilskuere i maksimalt antall publikummere på banen ble ikke billettinntektene den største inntektsposten for Stabæk Fotball i fjor. Det har den egentlig aldri vært, med en hjemmebane der kapasiteten er begrenset. Dagens Nadderud kan ta imot 4.900 tilskuere, mens Lerkendal til sammenligning rommer 21.000 Rosenborg-fans. Nylig fikk Stabæk også beskjed om at politikerne i Bærum bestemte seg for å utsette byggingen av nye Nadderud Stadion.

Et lite plaster på såret er at klubben i to runder har fått 3,7 millioner kroner i coronastøtte. Den første runden på to millioner før nyttår, og den andre på 1,7 millioner nå i 2021.