Knallår for Bergenstrubaduren

Visesangeren Jan Eggum har aldri hatt et bedre økonomisk år enn 2019. Samarbeidet med Halvdan Sivertsen gjorde at omsetningen for første gang passerte 10 millioner kroner.

Aktiv duo: Jan Eggum hadde mer enn hundre konserter med Halvdan Sivertsen i fjor, noe som resulterte i rekordomsetning for Bergenstrubaduren.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Inside

For temmelig nøyaktig et år siden var Jan Eggum i nyhetene etter at kemneren i Bergen hadde tatt pant i leiligheten hans på grunn av et skattekrav. Den saken kom raskt ut av verden, og det var smått ironisk at den skattesaken markerte avslutningen på et rekordår for den populære trubaduren.

Hans heleide selskap Bergenstrubaduren mer enn doblet omsetningen fra 4,2 til 10,9 millioner kroner i 2019 – et solid hopp også fra den gamle bestenoteringen på 5,1 millioner kroner.

– Jan gjorde hundre konserter sammen med Halvdan Sivertsen i 2019. De solgte over 40.000 billetter og spilte i tillegg på endel festivaler, sier Eggums agent Sigve Prestnes. – Han gjorde også sine årlige konserter før jul i Bergen, pluss konserter andre steder i landet. Med andre ord, et godt, hektisk og innsatsfylt år for en god arbeidshest.

Negativ egenkapital

Resultatene har aldri stått i stil med omsetningen i noen av disse årene, men til gjengjeld tar Eggum ut solide lønninger. I fjor bevilget han seg en årslønn på 2,98 millioner kroner, slik at nettoresultatet endte på langt mer moderate 140.000 kroner.

Med andre ord, et godt, hektisk og innsatsfylt år for en god arbeidshest.
Sigve Prestnes, Eggums agent

Men selv om Bergenstrubaduren har en halv million kroner i banken, er gjelden så høy at selskapets egenkapital er i minus for annet år på rad. I 2018 hadde selskapet et underskudd på 800.000 kroner.

Privatøkonomien til Eggum nyter også godt av solide lønningsposer. Ferske ligningstall viser at han i fjor hadde en samlet skattbar inntekt på 3,8 millioner kroner – mer enn dobbelt så mye som i 2018. Da økte også nettoformuen fra null til 2,4 millioner.

Jan Eggum kom ut med sitt første album “Jan Eggum” i 1975, og han har nå mer enn 20 utgivelser på samvittigheten. De kjente singlene “Kor e alle helter hen?” og “På’an igjen” kom i 1993 og 1996, mens Eggums foreløpig siste albumutgivelse var med “Alt, akkurat nå” i 2018.