“De neste generasjoner i vår familie vil over tid sannsynligvis utvikle et avhengighetsforhold til utbytte fra Aker. God drift i Akers porteføljeselskaper legger grunnlaget for verdivekst, og et stabilt økende utbytte i årene som kommer”, og:
“Våre barn vil arve aksjer i TRG som eier to tredeler av Aker. Barna vil arve en mindre andel av aksjene i TRG. Når barna har fylt 30 år, får de sine første aksjer. Kristian har nylig rundet denne alderen.”
Fått alt, eller får mer?
Men ting tar tid, også for Røkke. Så det ble først i fjor, i 2019, at nå 37 gamle Kristian overtok 1,75 prosent og hans søster, nå 33, likeså. Men uansett er dette i tide til å komme en eventuell gjeninnføring av arveavgiften, hvis det blir rød-grønt flertall i 2021, i forkjøpet.
Spørsmålet om eierandelene på 1,75 prosent er så mye som de to totalt får, eller om det er mer arv i vente til dem, står ubesvart. Men gitt at hans to mindreårige barn med tid og stunder skal få like mye som de to voksne barna, så kan det ikke bli veldig mye mer av Røkkes milliardformue til hver av de fire.
Maks 15 prosent
For i boken om Aker
(som etter mye bråk ble trukket), forfattet av Henrik Langeland (med flere, kan man trygt si), trakk Røkke opp en grense for hvor mye hans barn vil kunne arve av hans formue. Nesten all hans formue ligger i dag i nettopp selskapet TRG.
“Jeg har ingen ambisjon om at mine barn skal arve mye penger. De skal arve nok til å ha et greit liv, men ikke så mye at de ikke må arbeide. Det er hevet over enhver tvil. Om det er 85 eller 95 eller 99 prosent som går tilbake til samfunnet, er meg helt likegyldig. Men et eller annet sted mellom der ligger tallet”, uttalte Røkke i boken.
Kronprinsen: Kristian Monsen Røkke arbeider nå som investeringsdirektør i Aker ASA, etter å ha innehatt en rekke verv i Aker-systemet. Han er den åpenbare kronprinsen i systemet på alle måter. Både som eier og ny konsernsjef når dagens Aker-sjef Øyvind Eriksen gir seg. Foto: Brian Cliff Olguin
Elisabeth inn i styret
Sønnen Kristian jobber i dag som investeringsdirektør i Aker ASA, og er en del av ledelsen i det industrielle investeringsselskapet. Han har siden 2008 vært styremedlem i både både TRG Holding og TRG. Også datteren Elisabeth trer nå inn styrene for disse to eierselskapene.
Elisabeth Røkke har påbegynte, men ikke fullførte, medisinstudier fra Universitetet i Oslo. Fra tidligere har hun, ifølge sin LinkedIn-profil, en bachelorgrad i økonomi fra University of San Francisco. Hun har over flere år vært engasjert i Akers datterselskap Aker BioMarine, der hun nå leder en satsing på hvordan krill påvirker ytelsen til amerikansk militært personell. Hun har ellers eierandeler i et par mindre selskaper. Et av disse er InterBridge, en startup i Oslo som "tilbyr lederskapsakademier drevet for og med ungdom", der hun også står oppført som partner.
Elisabeth Røkke opprettet helt nylig et 100 prosent eid selskap kalt Pneuma Impact AS, med en innskutt egenkapital på én million kroner. Kapital har spurt henne om hun kan fortelle hvilke planer hun har med dette selskapet, men bladet har ikke fått noe svar fra henne. Sin fars datter der altså.