– Hvor stort er det for Gateavisa å få til et samarbeid med Bjarne Melgaard?
– Det er helt klart stort for oss. Vi setter veldig stor pris på at Bjarne Melgaard var interessert, og samarbeidet har gått helt fint. Det jeg har sett av tegneserien hittil virker veldig morsomt og bra satirisk, forteller Finnerud til Kapital. Han er blant de nye fjesene som tok over Gateavisa i 2017 og som nå vil rette avisen inn mot yngre lesergrupper.
Det er helt klart stort for oss. Vi setter veldig pris på at Bjarne Melgaard var interessert, og samarbeidet har gått helt fint. Emil Finnerud, Gateavisa
– Hva tror du om det kommersielle potensialet for Melgaard-tegneserien?
– Vi tror absolutt det er en interesse for tegneserien, Melgaards første, også utenfor de vante kulturkretsene. Tegneserien er i tillegg skrevet på engelsk, så internasjonal distribusjon og lansering er også planlagt. Det blir for øvrig første gang Gateavisa blir å få tak i utenfor Norge, sier Finnerud, som legger til at dette er avisens jubileumsutgave og utgivelse nummer 200.
Perfekt match
Som følge av kunstnerens egen preferanse er tegneserien skrevet på engelsk, et skriftspråk Melgaard mener han uttrykker seg bedre på enn norsk. Grunnet kunstnerens store popularitet i hele verden ser de involverte partene på internasjonal distribusjon og eksport av tegneserien som en naturlig del av prosjektet. Og man ønsker for eksempel å holde lanseringsfester med Melgaard i London, Paris, New York og Berlin. Utover trykksaken og eget nettsted ønsker man også å ta i bruk flere plattformer for å distribuere tegneserien, inkludert sosiale medier, pressepakker til norske og internasjonale redaksjoner, strømming av videointervju med Melgaard og utstilling på galleri BOA i Oslo.
Hvorfor Gateavisa har valgt å samarbeide med Melgaard forklarer redaktøren slik, ifølge søknaden:
“Etter vårt syn passer han Gateavisa perfekt. Han er uttalt anarkist, og drev sammen med forleggeren Frode Saugestad et kunstgalleri ved navn Norsk Anarkistisk Fraksjon i Oslo på 1990-tallet. Lik Gateavisa er Melgaard også en av ytterst få, offentlig kjente representanter for norsk motkultur og anarkisme i Norge. Vi anser samarbeidet som en god match, både ideologisk og estetisk. Melgaard er en trofast tilhenger av Gateavisa og har fulgt publikasjonen helt tilbake til 1980-tallet,” skriver Finnerud. Han legger også til at flere av Norges mest kjente tegneserieskapere har startet sin karriere i Gateavisa, og trekker frem navn som Steffen Kverneland, Christopher Nielsen, Knut Nærum og Waldemar Hepstein (pseudonym for Tor Lier, oversetter og redaktør for Norsk MAD, Pyton og Fidus).
– Utrolig provoserende og eksplisitt
Nylig avgått direktør og hovedkurator ved Astrup Fearnley Museet i Oslo, Gunnar B. Kvaran, reagerer med spontan latter og stor entusiasme når Kapital forteller ham at Melgaard planlegger tegneserie om sitt eget liv.
– Ho ho, det høres veldig spennende ut! Melgaard kan jo både imponere og provosere. Jeg er helt sikker på at dette blir et interessant prosjekt. Melgaard har hele tiden vært veldig selvbiografisk i sin kunst. Hans malerier er ganske personlige og ofte basert på personlige erfaringer. Hvilken type fortellerstruktur han vil velge i en tegneserie-sammenheng blir veldig spennende å se, undrer Kvaran, som har stått bak flere Melgaard-utstillinger ved Astrup Fearnley Museet.
– Tror du det blir en tegneserie som roper etter en aldersgrense?
– He he, det får vi se når den foreligger. Melgaard har jo vært utrolig provoserende og eksplisitt i sin fremstilling av seksualitet, homoseksualitet og sadomasokisme. Men han har også en blid og estetisk side, man vet aldri hva man kan forvente av Bjarne Melgaard. Han er en stor kunstner, og det vil alltid være interessant å se når han spiller ut sine verk, sier Kvaran.
Melgaard har jo vært utrolig provoserende og eksplisitt i sin fremstilling av seksualitet, homoseksualitet og sadomasokisme. Men han har også en blid og estetisk side, man vet aldri hva man kan forvente av Bjarne Melgaard. Gunnar B. Kvaran
– Salgspotensialet for et slikt hefte?
– Dette blir å regne som et magasin eller en kunstbok, som trolig blir noe alle kan ha råd til, men det vil ikke få samme interesse fra samlere som enkeltstående kunstverk. På den annen side har Melgaard veldig mange tilhengere som følger ham som samlere, og i tillegg har han en stor fanclub verden rundt. Når Melgaard har hatt utstillinger, har de alltid vært veldig godt besøkt. Jeg tror han og hans samarbeidspartnere lett vil klare å selge selge et par tusen slike tegneseriehefter, spår Kvaran.
– Kjenner du til andre kunstnere av Melgaards kaliber som har laget tegneserie om sitt eget liv?
– Nei, jeg kommer ikke på noen annen kunstner!
Dødshuset røyk
I 2018 flyttet Melgaard tilbake til Norge etter 20 år i utlendighet. Som del av hjemkomsten til Oslo hadde kunstneren planer om å bygge “A House To Die In” på Ekely, et kombinert atelier og mausoleum, der Edvard Munch hadde sin bolig. Men etter frenetisk motstand blant naboene på Oslo vest gjennom flere år sa Oslo kommune endelig nei til byggeplanene i 2018. I mai i år skrev Kapital at Melgaard er innvilget 2,7 millioner kroner i statslønn over ti år gjennom Statens kunstnerstipend for etablerte kunstnere. Ifølge Kulturrådet er det kunstnerisk aktivitet og kvalitet som vektlegges i vurderingen av hvem som får penger, ikke behov.