<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Jeg takker den norske stat for formuesskatten

Kjartan Aas har funnet seg veldig godt til rette i Andermatt, hvor han har bodd siden 2021. Hadde det ikke vært for formuesskatten, ville han ikke endt opp her. I dag takker han regjeringen for skatteøkningen som fikk ham til å flytte ut av Norge.

Vil ikke hjem: Kjartan Aas trives svært godt med panoramautsikt over Alpene fra stuevinduet. Foto: Glenn Martinsen
Næringsliv

Kapital treffer den utflyttede eiendomskongen på serveringsstedet Biselli, tvers overfor Radisson-hotellet i Andermatt. Det er to minutter fra der han bor. Vi er på besøk syd i Sveits for å lage en destinasjonsartikkel til Kapital Reise, men gitt den siste tidens debatt i Norge er det også naturlig ta en prat med Aas, som det er kjent at flyttet ut for å spare skatt.

– Jeg angrer ikke et sekund, sier Aas, og slår fast at han aldri kommer til å flytte tilbake.

Ikke bare angrer han ikke, han forteller også at han er takknemlig for skatteøkningen i Norge. 

– Nå er jeg glad for formuesskatten, ellers hadde jeg ikke flyttet hit. Å flytte hit gav meg et nytt liv. Det er kort vei til alt. Hadde jeg bodd i Norge, ville jeg bare fortsatt å jobbe i den samme rutinen, forteller han.

Å flytte hit gav meg et nytt liv. Det er kort vei til alt. Hadde jeg bodd i Norge, ville jeg bare fortsatt å jobbe i den samme rutinen.
Kjartan Aas

Det er jo mange steder å flytte til i Sveits. Skattemessig ligger Andermatt, etter det Kapital forstår, sånn midt på treet i sveitsisk målestokk. Så hvorfor velge akkurat Andermatt? Aas legger vekt på fantastiske muligheter for både ski og sykkel. Han har da også vært norgesmester i terrengsykling fire ganger. 

– Utfordringen er det sosiale om du flytter til Zug. Flyttet jeg til Andermatt, ble det også enklere å få besøk fra venner, fortsetter Aas.

Sparer 27.000 pr. dag 

Milliardæren har oppnådd store besparelser ved å flytte.

– Nå får jeg 18.000 kroner i måneden i pensjon, tidligere betalte jeg 27.000 om dagen i skatt, forteller han.

Videre anslår han at han pr. i dag ville måttet punge ut med rundt 14 millioner mer i året dersom han fortsatt var bosatt i Norge. Skattebesparelsene er Aas i full gang med å investere i den sveitsiske alpebyen. Kjent er det at Aas tidligere kjøpte en leilighet for 2,5 millioner sveitsiske franc, tilsvarende snaut 28 millioner norske kroner.

– Nå er den verdt 3,5 millioner franc, sier Aas.

Mindre kjent er det at Aas nylig kjøpte en ny leilighet. 

– Det blir den fineste leiligheten i Andermatt, fortsetter han. 

Den nye leiligheten er på 228 kvadratmeter og kostet 5,2 millioner franc. Med en pris på nærmere 55 millioner kroner tviler ikke Kapital på at den blir fin.

– Om noen år er jeg helt sikker på at den vil være verdt syv–åtte millioner franc, sier Aas.

– Høyere standard

Den utflyttede nordmannen bor i den nye delen av Andermatt, hvor den egyptiske milliardæren Samih Sawiris har startet en enorm utbygging. Han har både bygget luksushotellet Chedi og har investert stort i et moderne heisanlegg og infrastruktur. Vi går gjennom et moderne leilighetskvartal på vei til der Aas bor. I enden av kvartalet er det påbegynt enda et leilighetsbygg.

Det er elleve leiligheter i bygget til Aas, alle med heis rett inn. Bygget har også egen skibod ved inngangen og to badstuer. Selve leiligheten til Aas er moderne og med tre soverom.

– Det er høyere standard på leilighetene her i Sveits enn i Norge, forteller Aas.

På soverommet står det et stort badekar med utsikt over de sveitsiske alper. På speilet henger det noen gullmedaljer. Vi antar det er medaljene fra Aas sine dager som terrengsyklist.

– Jeg er nå pensjonist og trives veldig godt her. Selskapene mine hjemme går litt av seg selv. Jeg er styreformann, og hadde jeg vært på kontoret, ville min jobb vært å skape god stemning. Daglig drift er det jo andre som tar seg av, sier Aas.

Regnestykke i minus

Han forteller videre at det ikke var så mange som var så utsatt som ham skattemessig. Med verdier hovedsakelig skapt innen eiendom ville han bli særlig hardt rammet av formuesskatten. Han forklarer hvordan det nye skatteregimet har gjort det svært lite gunstig å være bosatt og investere i Norge.

– Sett at man har en utleieleilighet. Leie 25.000 i måneden. Årlig inntekt 300.000. Felleskost 5.300, årlig kostnad 63.600. Overskudd 236.400. 126.474 i selskaps- og utbytteskatt. Resultat 109.926. Ligningsverdi 11.844.540. Formuesskatt 130.289. Eiendomsskatt 12.873. Årlig tap 33.236. Det går jo ikke, sier han.

Idyllisk: Andermatt ligger fint til i alpelandskapet. Kjartan Aas har bosatt seg i den nye delen av landsbyen. Foto: Glenn Martinsen

Han forteller også litt om grunnlaget for sin formue og om hvordan markedet var i 1992, og nevner et eksempel.

– Jeg husker jeg kjøpte en bygård med åtte leiligheter i Oslo for én million kroner i desember 92. I dag er de leilighetene verdt rundt 60 millioner, sier han.

Han forstår at noen mener at han bare kunne solgt noen leiligheter for å betale formuesskatt.

– Men det ville være vanskelig å dele opp bygårder og produksjonsmidler, fortsetter han.

Savner sørlandssommer

Aas kunne ikke tenkt seg en bedre tilværelse enn den han har i Andermatt. Men én ting han savner som utflytter, er 90 dager i Lyngør om sommeren.

– 60 dager i Norge er litt lite, sier han.

Det kan være at ikke alle har sympati med skatteflyktninger fordi de kun kan være i Norge i en begrenset periode. De kunne jo da valgt å ikke flytte.

– Nei, det er på ingen måte synd på meg, sier Aas.

Til slutt forteller han om strømregningen i Sveits, som er langt lavere enn forventet.

– Ingen bryr seg om strøm her. Strømprisen er veldig lav. De siste seks månedene betalte jeg kun 228 franc for min leilighet, jeg hadde forventet at prisen var ti ganger så høy, sier Aas.

På vei ut i det flotte vinterværet må vi spørre om han skal bruke dagen på ski.

– I dag blir det fatbike, avslutter han.

En mer utfyllende artikkel om Andermatt vil komme i høstens utgave av Kapital Reise.