– Det er en del av livet for en analytiker. Når ting er sikkert, er kanskje ting usikkert og vice versa. Når den antatte risikoen er høy, viser det seg ofte at den faktiske risikoen er lav og motsatt. Som Warren Buffett sier, volatilitet er ikke det samme som risiko, sier ABG-analytiker Bengt Jonassen.
Svarte svaner
Ved inngangen til 2022 fikk vi inn 18 kjøps- og to holdanbefalinger av de ni vinnerne i forrige analytikerkåring. Rådene ble sydd sammen og vektet av Jonassen til en portefølje med aksjer hovedsakelig fra Oslo Børs. Olje og gass ble undervektet, mens sjømat ble overvektet, noe som har kostet dyrt etter Russlands invasjon av Ukraina og den foreslåtte innføringen av ressursbeskatning på lakseoppdrett, meddeler Jonassen.
– Det viser bare nok en gang at vi analytikere og markedet legger for lav sannsynlighet på såkalte uforutsette hendelser, eller mer populært kalt “sorte svaner”. Markedets og analytikernes nåverdi reflekter som oftest et for optimistisk syn på fremtiden, og nok en gang fikk vi en god påminnelse på dette.
Det skal imidlertid sies at foruten Jonassens vekting, eller dersom aksjene hadde hatt identiske vekter, hadde analytikerporteføljen i snitt falt med 8,5 prosent.
Vinnersektorene
Den tyngste vektingen ble gitt til Equinor
, som gjennom porteføljens levetid har lagt på seg over 50 prosent. Det er kun ett selskap som kan skilte med høyere avkastning enn oljegiganten, og det er Höegh Autoliners
, med en oppgang på over 80 prosent.
30 prosent av aksjene har gjennom porteføljens levetid hatt positiv utvikling, og 40 prosent har steget mer enn Hovedindeksen.
Markedets og analytikernes nåverdi reflekter som oftest et for optimistisk syn på fremtiden, og nok en gang fikk vi en god påminnelse på dette. ABG-analytiker Bengt Jonassen
Det er spesielt de tre sektorene olje, shipping og offshore som har skilt seg klart ut i år. Analytikeren som traff best på sine anbefalinger var shippinganalytiker Jørgen Lian, som hadde en gjennomsnittlig avkastning på 58,3 prosent på sine to tips. DNB-analytikeren ble etterfulgt av to kolleger fra Bjørvika: oljeanalytiker Helge André Martinsen og offshoreanalytiker Martin Huseby Karlsen. Begge hadde en solid snittavkastning for sine tips på over 26 prosent hver. I den andre enden av skalaen viser den gjennomsnittlige utviklingen i tipsene til Ole Martin Westgaard på konsum, medier, fly og biotek, fornybaranalytiker Anders Rosenlund og sjømatanalytiker Alexander Aukner et fall på 34–45 prosent.