For å øke tilbudet forteller Garshol at Akershus Energi har som mål å utvide produksjonen med en terawatt-time frem mot 2025.
– Det er et ganske hårete mål, innrømmer hun. – Vi skal ikke eie hele den terawatt-timen selv, men bidra til at den blir realisert.
I dag produserer Akershus Energi 2,5 terawatt-time i året.
– I fjor åpnet vi to nye vannkraftverk i samarbeid med Hafslund E-co. Vi har også sterk vekst i fjernvarmen og bygger ut solenergi sammen med partnere.
På toppen av dette er selskapet selvfølgelig også involvert i vindkraft.
– Vi holder på med å bygge ferdig en vindpark som skal stå ferdig i løpet av dette året i Nord-Odal kommune.
– Ingen har lenket seg fast og stoppet den utbyggingen?
– Nei, det har vært noen få protester, men dette er et av prosjektene som er blitt ganske positivt mottatt, sier Garshol. – Dette er ikke et område som er blant de mest betente.
Sikre fiskebestanden
Akershus Energi produserer og sender strømmen ut på nettet uten å vite hvor den ender. Selskapet slipper å ha selgere.
Og det er også begrensede muligheter til å styre tilbudet. Det sørger naturen for.
– Vi er et av kraftselskapene som nesten utelukkende har det vi kaller elvekraft. Da har vi ikke muligheter til å styre vannet på samme måte som kraftprodusenter med store magasiner. Vi produserer kraft med det vannet vi får, og alt det vi produserer går ut på nettet.
– Men det er dammer også i elver?
– Ja, det er for å styre vannet ned i vannveien til turbinen. Det finnes dammer og luker, ikke minst for å sikre minstevannføringen for å opprettholde fiskebestanden i trapper og lignende, forteller Garshol. – Men vi har ikke de store oppdemmede magasinområdene hvor man kan styre hvor mye vann som slippes ned.
– Det er ikke mulig å lagre den strømmen dere produserer?
– Nei, teoretisk kunne man hatt et batteri, men de finnes ikke store nok. Pr. i dag finnes det ingen lagringsteknologi som fungerer til å putte strøm på et varelager.
Med strøm som kommer fra stabile elver som Glomma har Akershus Energi liten mulighet til å påvirke produksjonen.
– Men vi kan øke produksjonen, og det gjør vi også med de finansielle kreftene vi har, sier Garshol.
Strøm over fjellet
Østfold Energi i nabofylket nøt også godt av de høye strømprisene i 2021. Selskapet har vanligvis ligget på en omsetning på mellom 500 og 700 millioner kroner, men i 2020 stupte inntektene helt ned til 344 millioner på grunn av lave priser.
I fjor kom så det store løftet til 1,1 milliarder. Bunnlinjen klarte en enda bedre økning, fra et overskudd på 84 millioner til 292 millioner kroner.
Et overskudd som kommer godt med for eierne også her.
– Alle kommunene i Østfold og Viken fylkeskommune er eiere, med ulike eierbrøker. Vi har en utbyttepolitikk der 65 prosent av resultatet etter skatt går til eierne, mens selskapet får beholde 35 prosent til vekst og utvikling av mer fornybar energi, forteller administrerende direktør Oddmund Kroken.
– Et selskap som Østfold Energi, med mye vannkraft, betaler også veldig mye i skatter og avgifter. Etter 2021 gikk det i alt 730 millioner kroner tilbake til fellesskapet.
Ingen sluttkunder: Administrerende direktør Oddmund Kroken i Østfold Energi leverer ikke strøm hjem til stikkontakten. All kraft fra selskapet selges gjennom strømbørsen Nordpool. Foto: Østfold Energi
Østfold Energi har heller ikke noe eget nett eller strømkunder.
– I 2003 ble vi et rendyrket produksjonsselskap. Men for østfoldingene er det slett ikke snakk om kortreist strøm. Vår hovedproduksjon foregår på Vestlandet, i Lærdal og Årdal.
I Lærdal må vi blant annet sørge for at det alltid er nok vann i elva til laksen. Oddmund Kroken, Østfold Energi
– Slik fungerer energi-Norge?
– Ja, det er historisk betinget. For å sikre strøm til østfoldingene sikret politikerne seg noen fallrettigheter på Vestlandet. Det ble bygd linjer over fjellet for å bringe strømmen tilbake til fylket. I tillegg eier vi selskaper sammen med andre energiselskaper. Et av disse er Siso Energi, som vi eier sammen med Nord-Trøndelag Energiverk, sier Kroken.
– Selger dere alt dere kan av strøm?
– Det er klare begrensninger. I Lærdal må vi blant annet sørge for at det alltid er nok vann i elva til laksen. Det må vi legge inn i våre beregninger. Hvis det blir veldig lite nedbør på våren og sommeren, må vi holde igjen endel vann i magasinene våre slik at vi er sikre på å ha den vannføringen som vi er pålagt av myndighetene. Så svaret er nei, vi kan aldri tømme lageret.
– I Østfold produserer dere ikke noe strøm?
– Jo, vi har også to mindre kraftverk i Ørje og Brekke, i Haldenvassdraget. Men de utgjør en veldig liten del av produksjonen.
Østfold Energi har også fjernvarme og solkraft – og jobber med utvikling av vindkraft. Sammen med Vardar og Glitre Energi eier østfoldingene vindkraftselskapet Zephyr.
– De siste par årene har det vært lite utbygging av vindkraft i Norge som en følge av motstanden og myndighetenes arbeid med nytt regelverk. Derfor jobber Zephyr nå med vindkraft både på land og til havs i Sverige. Dette er langsiktige prosjekter. Østfold Energi har derfor lavere inntekter fra vindkraft nå enn tidligere år, forteller Kroken.