<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Viner som gir reiselyst: Catena i Argentina Catena

Ukjente vinskatter fra Argentina

Mange nordmenn forbinder vin fra Sør-Amerika med “billigvin”, men Argentina har mye god vin å tilby. Her er seks imponerende viner fra stjerneprodusenten Catena. 

Spesielt anbefalt:

Argentina er den 6. største vinprodusenten i verden og det største vinproduserende landet i Sør-Amerika. Overraskende nok eksporteres kun 10 prosent av totalproduksjonen, og det er de store bulkvinene av billige, intetsigende rødviner, gjerne laget av nasjonaldruen Malbec, som trekker salgsstatistikkene på Vinmonopolet i taket. Men Argentina er langt mer enn billig Malbecvin. Vinprodusenter som Zuccardi, Weinert, Bodegas Chacra og Achaval Ferrer produserer mye god vin. Aller mest imponerende er vinene fra Catena.

Grunnla den moderne vinhistorien

Familiebedriften Catena er en toneangivende, viktig vinprodusent som har et bredt spekter av viner i polets hyller. I fire generasjoner har familien Catena vært premissleverandør for den utviklingen Argentina har hatt som vinland siden 80-tallet. Nicolás Catena Zapata fremstår i dag som den som grunnla Argentinas moderne vinhistorie.
Nicolás Catena Zapata var utdannet økonom, og jobbet som gjesteprofessor i California før han overtok familiefirmaet hans farfar grunnla i 1902. Vel hjemme i Argentina tok han grep og solgte hele bulkvin-delen, men beholdt en liten del for å lage kvalitetsviner. Hans kongstanke var at hvis man kunne lage så mye bra vin i California, så skulle han kunne gjøre det samme hjemme i Argentina. Selv om det tok tid å bygge renommeet Catena har i dag, fikk han rett til slutt og fikk løftet renommeet til Argentinas viner utover 1990-tallet.

Nicolás Catena Zapata Catena

Far og datter-bedrift

Mens far gjorde Catena kjent som en pioner og tradisjonsbærer for vin fra Argentina, jobbet datteren Laura Catena som lege i USA frem til hun i 1995 vendte tilbake til Argentina for å arbeide sammen med sin far. Sammen med ham har hun løftet familiebedriften videre.

“Miss Argentina Wine”: Laura Catena i Argentina Horacio Paone

Ett eksempel på det er etableringen av Catena Institute of Wine. Grunnlagt for å etablere forskning og løfte den argentinske vinbransjen til nye nivåer. Arbeidet har ført til at Laura Catena blir omtalt som “miss Argentina Wine” for sine pågående studier av Mendoza-regionen og druen Malbec, som altså regnes som Argentinas nasjonaldrue. Selv sier hun til Kapital at fremtiden til god vin fra Argentina bygger på høytliggende vinmarker og kvaliteten på jordsmonnet, kombinert med hvordan man på en best mulig måte formidler steds- og druekvalitet.

Store og mektige Argentina

Argentina strekker seg langs 3.800 kilometer og har et kontrastfylt landskap med mektige Aconcagua og Andesfjellene som en viktig livsåre av smeltevann til produksjon av vin, grønnsaker og frukt i det ellers tørrlagte landskapet. Det har eksistert vinmarker i Argentina siden midten av det 16. århundre. Mange av de opprinnelige vinstokkene ble bragt til landet av italienske immigranter. I dag dyrkes det vin på over 215.000 hektar vinmarker i 14 av 23 provinser i Argentina.

Vinens hovedstad i Argentina heter Mendoza og ligger praktfullt til i et menneskeskapt rutenett av gater hvor over 50.000 trær er plantet for å gi skygge mot den stekende ørkensolen. Mendoza står for to tredjedeler av landets produksjon – nesten 70 prosent av landets vinstokker er plantet der - og strekker seg over 400 kilometer fra nord til sør. Mendoza er et område med lite nedbør og store klimatiske forskjeller i de nordlige og sørlige områdene. I kombinasjon med organisk fattig jordsmonn – skrinn sand og leirholdig avleiringsjord – gir dette særdeles gode betingelser for vindyrking.

Monopol i monopolet

Det er et faktum i det norske markedet for kvalitetsvin at Argentina, sammen med resten av Sør-Amerika, har havnet i et vakuum. Nordmenn vil betale minst mulig for vin fra Argentina, som for resten av Sør-Amerika. Gjerne under 150 kroner flasken. Årsaken til vakuumet henger sterkt sammen med salget av chilensk vin i Norge. Toneangivende produsenter av chilensk vin opptrer nærmest som “monopolister” i Norge. Tall fra Vinmonopolet viser at to heleide norske datterselskaper av den chilenske vingiganten Viña Concha y Toro har 65 prosents markedsandel, med nærmere fem millioner liter vin solgt i 2020.  Resultatet er at prisene holdes nede, og nordmenn oppfatter vin fra Sør-Amerika som “billigvin”.  

Stepper man prisen opp noen hakk, åpner det seg imidlertid opp en helt annen verden.  Vårt råd er å unngå bestselgerne på Vinmonopolet, og å først utforske vinene til Catena, for deretter å prøve ut vinene til Zuccardi, Weinert, Bodegas Chacra og Achaval Ferrer. Du vil ikke bli skuffet hverken når det gjelder kvalitet eller pris. Argentina har mye god vin å tilby. 

Smakerommet:

Andesfjellene: Grunnlaget for alt liv i vinmarkene. Smeltevannet  fraAndesfjellene Gordo Monton

Vin