<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Blodig oktober for bjellesauer

Mens fornybarsektoren og Merkur-selskaper har vært en vinneroppskrift for børsens bjellesauer i år, snudde stemningen brått mot slutten av oktober.

Merker Merkur-smell: Ayfie Group er en av Merkur-aksjene som har fått gjennomgå mot slutten av oktober. Øystein Stray Spetalen er største aksjonær. Foto: Iván Kverme
Investornytt

Mot slutten av oktober økte volatiliteten i finansmarkedene. Aksjene på Oslo Børs har falt tilbake på nokså bred front, men det er særlig aksjene på børsens lettere regulerte Merkur Market som har fått gjennomgå. Minibørsen var tidligere i år som fluepapir på investorene, men de har tapt penger på de syv seneste børsnoteringene på Merkur Market. 

Selskapene som har blitt notert på Merkur har vært priset altfor høyt, uttalte Nordea-strateg Robert Næss nylig til Finansavisen.

Stemningsskiftet har rammet flere av børsens bjellesauer. Bjellesauporteføljen har også blitt rystet, med to Merkur-aksjer blant våre seks utvalgte. Siden vår forrige oppdatering i begynnelsen av oktober har Hovedindeksen falt 5 prosent. Bjellesauporteføljen, som Kapital introduserte i februar, har på sin side falt 9,5 prosent i samme tidsrom. Fra oppstarten er nå Bjellesauporteføljen opp 35 prosent, mot Hovedindeksens minus 2 prosent.

Scatec-korreksjon

Det er vanskelig å peke på en bestemt faktor som har fått stemningen på børsene til å snu, men økt smittespredning og nye nedstengninger peker seg ut som en god kandidat, og det samme gjør usikkerheten knyttet til presidentvalget i USA og stimulipakken for økonomien som politikerne fortsatt forhandler om der.  

Det ser ut som mange investorer tar gevinst i aksjer som har gjort det bra den siste tiden, og som kanskje har blitt priset for høyt i forhold til hva de kan levere. Fornybarsektoren har i år vært en vinner, men har ikke blitt skjermet i den siste tidens turbulens. 

Scatec Solar SSO har falt 10 prosent til 199 kroner siden sist, og her har det også skjedd mye selskapsspesifikt. Selskapet har hentet 4,8 milliarder kroner

Provenyet skal benyttes til finansiering av kjøpet av SN Power samt vekstkapital og generelle selskapsformål. I forbindelse med emisjonen reduserer imidlertid Equinor sin eierandel i solselskapet til 13,7 prosent, noe som er litt overraskende all den tid Equinor har varslet større ambisjoner i fornybarsegmentet de siste par årene.

Kursmålene heves

Flere meglerhus har hevet sine kursmål på Scatec Solar etter SN Power-dealen, men aksjekursen har ikke reagert like positivt. Aksjen er fortsatt opp 65 prosent hittil i år, så flere investorer sitter fortsatt med betydelige papirgevinster.

Scatec Solar har vært inne i porteføljen på bakgrunn av postordrekongen Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer. Løge har sittet med en post i Scatec en god stund.

– Jeg har en langsiktig horisont i Scatec Solar, som i alle selskaper jeg investerer i. Jeg har fortsatt 100.000 aksjer i selskapet, fortalte Løge til Kapital i forbindelse med forrige oppdatering.

Merkur-smell

Porteføljen har virkelig fått merke Merkur-smellen siden sist. Vaccibody VACC-ME , som utvikler kreftvaksiner, startet sterkt på Merkur i begynnelsen av oktober, men aksjen er ned 13 prosent siden forrige oppdatering. Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med snaut 35 millioner aksjer.

Porteføljen vår tok utgangspunkt i handler til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent   , Norske Skog   , Pareto Bank   , Scatec Solar, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers   .

Spetalen-aksje ramlet

Sistnevnte forsvant ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. Men da Spetalen dukket opp blant storeiere i IT-selskapet Ayfie Group AYFIE-ME på Merkur-listen til Oslo Børs, tok vi inn den aksjen i august.

Spetalen har ikke akkurat truffet noe gull i Ayfie Group, så langt. Aksjen er ned hele 26 prosent siden forrige oppdatering. Han er største aksjonær med rundt 17,5 millioner aksjer gjennom Tycoon Industrier. Papirtapet hans siden forrige oppdatering er dermed rundt 10 millioner kroner på denne posten.

Spetalen har i høst også kjøpt seg opp i Goodtech   , men den aksjen har også falt markert tilbake mot slutten av oktober.

Får viljen sin: Pareto Bank gir utbytte, noe Arne Fredly lenge har vært en sterk tilhenger av. Foto: Terje Pedersen

Utbytte i Pareto Bank

Pareto Bank er porteføljens lyspunkt med en oppgang på 4,2 prosent fra siste oppdatering.

Nylig meldte Pareto Bank at banken vil utbetale utbytte for 2019 nå i høst. Utbytter er noe Arne Fredly har argumentert sterkt for fra banken tidligere, mens myndighetene har anmodet banker om å holde igjen.

– Styret har lagt vekt på at banken har robust soliditet, at den har og har hatt utlånskapasitet og at kredittkvaliteten i låneporteføljene er stabil, uttalte Pareto Banks adm. direktør, Tiril Haug Villum. Hun viste til at utlånsveksten har vært 5,1 prosent siden september i fjor.