<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sverige falt mer enn forventet

...men den svenske økonomien har fortsatt klart seg bedre enn eurosonen som helhet.

Dårligere enn forventet: Sveriges BNP falt mer enn forventet for andre kvartal, og landet er på åttende plass i verden hva gjelder antall døde per innbygger. Statsepidemiolog Anders Tegnell, her avbildet, har høstet både kritikk og ros for sin coronastrategi. Foto: Naina Helén Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Næringsliv

Onsdag kom SCB, Sveriges statistikkmyndighet, med tall på BNP for andre kvartal. På forhånd var det forventet et fall på åtte prosent, men det endte på 8,6 prosent. Det utgjør landets største kvartalsmessige BNP-fall siden 1980, skriver SVT.
Fallet skyldes i hovedsak et fall i eksport og husholdningskonsum, skriver statskanalen.

Bedre enn eurosonen – men ikke Norge

Sverige har likevel klart seg betydelig bedre økonomisk, enn eurosonen som helhet. Der har nedgangen nemlig vært på 12,1 prosent.

Oddmund Berg, makroanalytiker i DNB, uttalte seg til Kapital tidligere denne uken. Da mente han at de økonomiske utsiktene til Norge og Sverige er overraskende like – tross svært ulike dødstall.

– Det som vi har sett så langt, er at [den økonomiske] situasjonen ikke er så veldig forskjellig mellom Norge og Sverige. Anslagene for BNP-fall i hele 2020 er bemerkelsesverdig like for de to landene, sa Berg den gang.

Sverige har ifølge Worldometers 571 døde per million innbyggere, mens Norge ligger kun på 47.