<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Antler-sjefen: – Vi fikk 1.567 forretningsideer på to uker

Da pandemien brøt ut startet Antler jakten på oppstartsbedrifter verden over som kunne løse noen av de nye problemene. De fikk 1.567 svar – på under to uker.

Roboter og apper: Over 170 selskaper er nå i porteføljen til Antler og daglig leder Magnus Grimeland.  Foto: Antler
Ledelse

Kapital-sommer: Lederintervjuet

 

I sommer intervjuer Kapital norske samfunnstopper om arbeidsliv og ledelse. Neste ut er Magnus Grimeland, grunnlegger og daglig leder i venture capital-fondet Antler.

Grimeland har en bachelorgrad i økonomi fra prestisjefylte Harvard University, hvor han begynte etter en periode som marinejeger i Marinejegerkommandoen. Siden har han jobbet seks år i McKinsey og startet nettbutikken Zalora i Asia. Den har han solgt seg ut av, og fra Singapore startet han i 2017 Antler sammen med flere andre nordmenn. 

– En kultur der alle setter høye mål gjør at vi stadig strekker oss lenger og oppnår mer enn hva vi tidligere trodde var mulig, forteller Magnus Grimeland, Antlers øverste sjef.

Venture capital-selskapet Antler bygger selskaper opp fra grunnen av. Med utspring fra Singapore har Antler i dag kontorer i åtte ulike land - og over 170 selskaper i sin portefølje. Med på laget er rådgivere som tidligere McKinsey-topp Tore Myrholt, Trond Riiber Knudsen og dessuten en tidligere amerikansk finansminister.

– Hvem er ditt forbilde som leder?

– Da jeg vokste opp var Nelson Mandela en av de lederne jeg virkelig så opp til. Han gikk gjennom så mye for det som i begynnelsen virket som en håpløs sak, før han ble president i et splittet land. Det er utrolig spennende hvordan han kunne legge alt hat til side. Etter 27 år i fengsel, der han mistet utallige venner, klarte han likevel å fokusere på å samle landet om en felles fremtid. Utholdenhet, eller “grit” som vi kaller det, er en av de viktigste kvalitetene i de som virkelig får til ting. De gir aldri opp. Få har gjort det på en måte som Mandela gjorde det.

Grimeland trekker også frem en håndfull nålevende ledere som inspirasjonskilder.

– Det er mange gode man kan lære av, som Jeff Bezos med fullt fokus på kunden, Elon Musk  med enorm drivkraft og evne til å drive forandring, Sheryl Sandberg som forandret Facebook fra å være en webside til å bli en global plattform, og Barack Obamas enorme evne til å inspirere vidt forskjellige mennesker til å samles rundt felles mål.

Samlet landet: Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela er en av Magnus Grimelands forbilder. Foto: Mike Hutchings

Den beste ideen bør alltid vinne frem

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Min ledelsesfilosofi – og ledelsesfilosofien i Antler – er godt representert i våre prinsipper for hvordan vi jobber og støtter hverandre på tvers av funksjoner og geografier.

Noen av disse prinsippene er spesielt viktige for Antler-sjefens lederskap. – Prinsippet “build our people” innebærer at vi bruker mye tid på ledelsesutvikling på tvers av organisasjonen. På den måten utvikler vi ledere som tar selskapet videre. Prinsippet “best idea wins” gjør at alle i organisasjonen kommer med sine beste ideer, uavhengig av hvilken posisjon de har. Den beste ideen bør alltid vinne frem. “Disagree and commit” betyr at vi gjerne tar lengre diskusjoner og debatter når større avgjørelser skal tas, men når de først er tatt så legger vi våre egoer til side og står bak beslutningen – samlet. “Uncomfortably ambitious” innebærer at vi setter høye mål og jobber knallhardt for å møte dem. 

Vi fikk inn 1.567 forretningsideer på under tok uker

– Hvordan har du utøvd lederskap i “disse coronatider”?

– Antler er en organisasjon med team-medlemmer i 14 byer på tvers av seks kontinenter, derfor er vi godt vant til å jobbe med hverandre via digitale løsninger som videokonferanser og virtuelle møterom. Vi har måttet flytte flere av våre aktiviteter til digitale plattformer på grunn av Covid-19, men har gjort dette skiftet på en god og effektiv måte ut fra lokale behov.

Videre forklarer han hvordan Antler har prøvd å snu om på krisen, og utnytte de mulighetene som har oppstått. – Sikkerheten og helsen til alle i Antler-teamet og våre porteføljeselskaper er selvsagt alltid prioritet. Samtidig er det viktig at vi også ser på mulighetene til å bidra med løsninger for å hjelpe samfunnet og økonomien, både lokalt og globalt. Et initiativ vi satte igang da pandemien brøt ut var å etterspørre startups globalt som utvikler løsninger rettet mot problemer skapt av corona.

Han kan fortelle at de fikk inn intet mindre enn 1.567 forretningsideer, og det på under to uker.

– Vi investerte i de mest spennende av dem, blant annet et selskap som utvikler bærbare screening-løsninger med biosensorteknologi. De jobber mot å kunne teste for Covid-19 i løpet av et par minutter.

I tillegg har det vært viktig å lytte og å ta vare på teamet, legger han til.

– Mange har vært hjemme i lengre perioder, og har kanskje hatt ansvar for eldre familiemedlemmer eller barn som er hjemme fra skolen. I slike perioder er det viktig å lytte til dem, finne løsninger og å være enkelt tilgjengelig for en samtale.

Konkurransen fra utlandet øker

– Er det norske arbeidslivet effektivt nok?

– Vi har vært utrolig heldige i Norge, og har det generelt svært godt. Norske arbeidstagere er blant de mest produktive i verden, men konkurransen fra utlandet øker. Land som finner store naturressurser sliter ofte med å opprettholde sin innovasjon og konkurranseevne over tid. I Norge har vi gjort mye riktig, men vi ser at den norske økonomien i fremtiden kommer til å være avhengig av nye selskaper som bygges i dag.

Nettopp disse nye selskapene håper Antler å være med på å bygge, forklarer Grimeland.

– Samtidig er de fleste klar over at det å bygge globale vekstselskaper ikke er noen åtte til fire-jobb, deler av arbeidslivet må være villige til å “trøkke på” for å vinne frem i et internasjonalt konkurranselandskap.

– Har du noen gode tips for å oppnå et godt samarbeid med de ansatte?

– Et godt råd er at åpenhet og feedback går begge veier. Medarbeidersamtaler er en god mulighet for ledere til å få tilbakemelding på jobben de selv gjør, samt å lære hva de ansatte ønsker å forbedre i selskapet generelt. En kultur hvor “the best idea wins” skaper også økt entusiasme og eierskap i organisasjonen og hjelper den med å stadig fornye seg.

– Det sies ofte at ledelse er en ensom rolle. Er det noe i dette?

– Jeg tror mange ledere kan kjenne seg igjen i dette i krevende perioder der man må treffe vanskelige beslutninger. Samtidig er jeg en leder i en flat organisasjon med ekstremt dyktige kollegaer, og vi jobber tett sammen når vi tar større beslutninger. Å være en leder i dette selskapet er først og fremst ekstremt moro og lærerikt.

Bor i Singapore: Fra fremtidsbyen Singapore styrer Magnus Grimeland gründerfabrikken Antler, som hittil har etablert seg i åtte land. Foto: Wikimedia Commons

– Hva er den vanskeligste lederutfordringen du har hatt?

– Som leder kommer de store utfordringene jevnlig, det er vanskelig å velge den vanskeligste. En av dem jeg har lært mest av er da vi bygde Zalora.com, og måtte finne en måte å tillate våre kunder på tvers av Asia uten bankkort og konto til å betale med kontanter.

Da satt Zalora opp det som på den tiden var det største “cash-on-delivery”-nettverket i Sørøst-Asia, som innebærer at kundene betaler samtidig som de mottar varen, utdyper han.

– Vi kunne for eksempel motta en ordre, pakke den, sende den til et nytt varehus, derfra på et fly og en båt før varen ble levert til en av 300 millioner mennesker i Indonesia som betalte 100 kroner i kontanter til personen som leverte den. Det fungerte forsåvidt bra, men det var utfordrende.

– Hva er det beste med å være leder?

– Det er å få jobbe med mange dyktige mennesker, og den unike muligheten man får til å se sammenhenger mellom ulike aktiviteter på tvers av organisasjonen. Dette gjør at dine ideer og forslag, så lenge man er flink til å lytte og lære, har stor påvirkning på strategien og prioriteringene til selskapet fremover.

Det å være gründer er også morsomt, legger han til.

– Å få lede utviklingen av nye konsepter, og skape engasjement internt og eksternt for å drive frem de nye ideene, er moro. Sist, men ikke minst, er det svært givende å utvikle kollegaer til ledere som tar stadig mer ansvar.

– Er du innovativ nok som leder?

– Innovativ ledelse er en krevende balansegang mellom det å løse dagens utfordringer og det å løfte blikket for å se fremtidige utfordringer og muligheter. Det største problemet er å sette av nok tid til langsiktig tenkning - også i perioder hvor du har mer enn nok med dagens utfordringer. Her er det avgjørende å kunne ha tillit til teamet for å fristille egen kapasitet.

I Antler utvikler de over 200 nye teknologiselskaper årlig.

– Innovasjon er hovedfokuset bak alt vi gjør. Et tips til andre ledere er å sørge for å få impulser fra nye innovasjonsmiljøer på jevnlig basis – enten det er gjennom samtaler med gründere, VCer eller teknologiselskaper. Å ha samtalepartnere, og samarbeidspartnere i innovasjonsmiljøer, kan bidra til å drive egne ideer og tankeprosesser fremover.

Skaff deg ledererfaring!

– Hva er dine tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Mitt beste tips er å finne en lederstil som faller deg naturlig. Etter min mening finnes det ikke noen “one-size-fits-all”-type lederstil. Som leder er det utrolig viktig å kunne skape tillit - og det er umulig dersom man kjører en påtatt lederstil. Det blir kunstig, og folk ser rett gjennom det. Personlig har jeg alltid forsøkt å legge merke til de beste og verste egenskapene ved ulike ledere jeg har jobbet med, og lære av dette.

Det viktigste er likevel å skaffe seg erfaring, avslutter Grimeland.

– Skaff deg ledererfaring! Dette kan man skaffe seg hele livet, og er den beste måten å lære på. Som elevrådsrepresentant, kaptein på fotballaget, eller som gründer – det er alltid muligheter rundt deg til å bygge verdifulle erfaringer og ferdigheter.