I sterk konkurranse fra Norges beste vinkelnere ble Sander Johnsson fra Michelin-restauranten Re-Naa i Stavanger kåret som Norges beste vinkelner 2022 søndag kveld. Like etter, på en solid andreplass, kom Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen i Trondheim, mens Kristoffer Aga fra Re-Naa tok en velfortjent tredjeplass.
14 poeng skilte førsteplass fra andreplass
Hoveddommer Merete Bø sier i en kommentar til Kapital at kandidatene og finalistene må lese mer og forbedre seg grundig for å komme opp i internasjonalt nivå. – Årets finalister er helt klart lovende talenter for å hevde seg internasjonalt i årene fremover. Sander Johnsson vant med totalt 1735 poeng av 2825 mulige poeng tett etterfulgt av vintalentet Nikolai Haram Svorte med 1721 poeng mens Kristoffer Aga kom på tredjeplass med 1479 poeng.
Se kort video fra dagen
Nytt av året var at trioen som har dominert pallplassene de siste årene i vinkelnermesterskap ikke stilte i årets norgesmesterskap. Fjorårets vinner Henrik Dahl Jahnsen fra Britannia Hotel har sluttet å konkurrere, mens Simon Zimmermann fra Happolati og Francesco Marzola fra Park Hotel Voss skal representere Norge i EM og VM verdensmesterskapet for vinkelnere i 2023.
Grundig testet
Innledningsvis ble det holdt en teoretisk skriftlig test med 60 vinspørsmål før semifinalen startet. Semifinalen besto av fire elementer hvor blindsmaking av vinen Evening Land Seven Springs Chardonnay fra California i USA var i glasset. Kandidatene skulle blindt definere drue, vinstil, hvor den kom fra og gjerne hvilken kvalitet vinen er. Videre skulle kandidatene sette en drikkemeny til en vegetarmeny på engelsk: Teriyaki glazed and salt baked celery root with celery cream, shimeji mushrooms and pickled red onions.
Deretter fulgte en oppgave hvor kandidatene skulle finne skrivefeil og faktafeil i en vinliste. Til slutt kom en praktisk oppgave hvor dekanteringskunnskapen skulle settes på prøve. Hele semifinalen skulle gjennomføres på 14 minutter av hver kandidat.
Fire finalister
Til slutt sto kandidatene Kristoffer Aga og Sander Johnsson fra Re-Naa i Stavanger, Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen i Trondheim og Petter Svanæs fra La Marc Wines i Oslo igjen som finalister. I selve finalen skulle alle elementene gjennomføres på 18 minutter hvor kandidatene i et restaurantmiljø skulle beskrive ulike produksjonsmetoder og stiler av cider, dekantere gamle viner, blindsmake fire viner, sette vinforslag til meny og håndtere gjestespørsmål på løpende bånd.
Tabbe kunne ha veltet hele mesterskapet
Dessverre ble det underveis i finalen oppdaget en feil i regnearket som heldigvis viste at de tre kandidatene som kom på pallen rettmessig skulle være der, men at 4. og 5. plassen var byttet om.
Dette gjør at den endelige rekkefølgen ble som følger:
1. Sander Johnsson
2. Nikolai Haram Svorte
3. Kristoffer Aga
4. Reidar R. R. Johansen
5. Petter Svanæs
Neste generasjon
Årets vinner av Junior Wine Awards ble Magnus Thomassen fra Code i Oslo med 725 poeng. På andreplass, knappe seks poeng under kom Filmon Fitsum fra Speilsalen i Trondheim med 719 poeng, mens Magne Gaut fra Le Bistro i Trondheim tok tredjeplassen med 614 poeng.
Junior Wine Awards er en er konkurranse for unge vinkelnere eller vinkelnerstudenter hvor øvre aldersgrense er 25 år. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.
Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Awards er høydepunktet blant norske vinkelnere. Mesterskapet har foregått årlig siden 2000. Kandidatenes vinkunnskap settes grundig på prøve gjennom flere elementer både i innledende semifinale og hovedfinale.
Årets deltagere
Dommerne
Merete Bø Vinjournalist Dagens Næringsliv
Heidi Hansen MW – Kulinarisk Akademi
Robert Lie – Vinoteket, Europamester for sommelierer 2006
Maya Samuelsson, Vinkällen Dryckeutbildinger
Dan Lystad, Le Sommelier AS, æresmedlem Norsk Vinkelnerforening
Knut-Espen Misje, Norvald Vinbar
Gjestedommerere
Simon Zimmermann, Happolati
Francesco Marzola, Park Hotel Voss