Nyhetslipp: Røverkjøp fra Piemonte
Toppviner fra vinmarkene i Barbaresco og Barolo anses som gode investeringsobjekter og smaker dessuten fortreffelig. Luca Roagna 2016 imponerer stort.
Om man skal anbefale et røverkjøp i vinverdenen, kan man ikke unngå vinområdet Piemonte i Italia. Ved siden av Bordeaux, Burgund og Champagne er toppviner fra vinmarkene i Barbaresco og Barolo ofte gode investeringsobjekter. De fremstår også som røverkjøp om tanken kun er å drikke flott vin om ti år som er kjøpt for en rimelig sum.
I kjølvannet av etablerte stjerneprodusenter i Piemonte dukker det heldigvis opp nye stjerneskudd, der prisene fortsatt er lave sammenlignet med hva de forventes å være om fem til ti år. En av de lovende produsentene er Luca Roagna, som er svært aktuell for tiden med sitt slipp av hele 15 ulike viner fra 2016-årgangen.
Viner fra veletablerte produsenter som Giacomo Conterno selges ofte for svært høye priser på auksjonsmarked i Norge. Hammerslaget i februar 2021 på Blomqvist vinauksjon for en tre-liters flaske med 2010-årgangen med Giacomo Conterno Barolo Cerretta ble 12.500 kroner. Utropsprisen på flasken var 6.000 kroner. Men sammenligner man med oppnådde priser i Burgund og Bordeaux de siste ti årene, skjønner man at vinen fra Giacomo Conterno likevel var et røverkjøp i forhold til potensiell verdi.
Vin, uansett produsent, bør nytes når vinen er drikkemoden.Nicolas Blomgren Facchin, restaurantsjef Fursetgruppen
Interessen og prisen for andre kjente vinprodusenter fra Piemonte som Bruno Giacosa, Aldo Conterno, Cappellano og Rinaldi, Produttori del Barbaresco, Pio Cesare, Roddolo, Giuseppe Rinaldi og Bartolo Mascarello fortsetter å stige år for år, forteller auksjonsansvarlig Sara M. Frimanslund hos Vinmonopolet.
Ulempen med en slik enorm prisutvikling er ifølge restaurantsjef og vinkelner Nicolas Blomgren Facchin i Fursetgruppen at vinene ender opp som investeringsobjekter eller skryteviner på vinkartene.
– Med andre ord, flaskene blir aldri brukt til formålet ved å bli laget. Vin, uansett produsent, bør nytes når vinen er drikkemoden, mener Blomgren Facchin.
Nye stjerner
I kjølvannet av etablerte stjerneprodusenter i Piemonte dukker det heldigvis opp nye stjerneskudd, der prisene fortsatt er lave sammenlignet med hva de forventes å være om fem til ti år. En av de lovende produsentene er Luca Roagna, som er svært aktuell for tiden med sitt slipp av hele 15 ulike viner fra 2016-årgangen.
Luca Roagna (40) er i dag femte generasjons vinmaker i familien Roagna og overtok det formelle ansvaret fra faren Alfredo i 2001. Da hadde han allerede jobbet side ved side med sin far som vinmaker siden han var 15 år. I 2021 har Luca Roagna dermed 25-årsjubileum som vinmaker. Hans far Alfredo (68) er fremdeles aktivt med i det daglige stellet av vinmarkene.
Alt blir håndplukket
Som sin far Alfredo er Luca Roagna en beskjeden vinmaker, hvor eneste fokus er å lage bedre viner år etter år. Med titusenvis av vinplanter som alle stelles og plukkes for hånd er det hardt arbeid fra morgen til kveld. I dag eier de hele 20 hektar, hvorav 12 hektar er plantet med vinmark og resten fortsatt består av skog. Roagna-familien besitter historiske vinmarker som Asili, Carso, Montefico, Pajè og Pira i Piemonte.
Luca Roagna er på ingen måte en ukjent produsent for nordmenn. De leverer en av toppselgerne på Vinmonopolet i segmentet hverdagsvin med sin Barbera d’Alba, en lettdrikkelig og sursøt fruktdrevet vin som har vært en bestselger gjennom mange år.
Økende kvalitet
Siden 2010-årgangen har toppvinene fra Luca Roagna hatt en økende kvalitet og presisjon som år etter år perfeksjoneres. Noe av årsaken til den økende kvaliteten er det nye vineriet i den lille byen Castiglione Falletto i Piemonte. Med hjelp av midler fra et godt salg i Norge av Barbera d’Alba og familiens sparepenger, sto bygget ferdig til innhøstingen i 2010. Med mye større plass enn tidligere har Luca Roagna her kunnet perfeksjonere sin egen vinfilosofi.
Hovedårsaken til den formidable kvalitetsøkningen hos Roagna er imidlertid tilgangen på de beste vinmarkene i Barbaresco kombinert med et fokus og ønske om å lage virkelig god vin. Luca Roagna er ekstremt opptatt av detaljer i sin vinifikasjon. Et eksempel er når Luca Roagna velger å bruke samme korker som en av verdens dyreste viner, Domaine de la Romanée-Conti i Burgund.
Elegant som få andre
Vi mener hans største styrke ligger i vinifikasjon. Med tilgang på mellom 50 og 100 år gamle vinstokker og nøye selektering klase for klase i vinmarkene, har Luca Roagna lagt grunnlaget for å lage svært god vin. Han høster alltid sent og tilstreber å ha så modne druer som mulig. Hans klassiske vinifikasjon i kjelleren med spontangjæring, minimal filtrering og relativt lang passiv skallkontakt gir vinene en presisjon og eleganse svært få, om noen, har i Piemonte.
307 prosent dyrere
Ser man på prisutviklingen til Roagna fra 2013 til 2021, ser man tydelig at vinverdenen har oppdaget kvaliteten. Hans Barbaresco Montefico Vecchie Vigne årgang 2007 ble i 2013 solgt for 540 kroner på Vinmonopolet. I 2021 koster samme vin med 2016-årgangen 2.200 kroner. Prisutviklingen for Roagnas viner vil nok ikke være så bratt fremover, men vi antar at 3.000-kronersgrensen vil bli nådd innen fem år for deretter å stabilisere seg en periode.
Topp score
Da 2016-årgangen nylig skulle smakes, stilte Kapital med stor forventning og innebygd skepsis. Kan vinene bli bedre, eller vil den høye kvaliteten flate ut og forbli høy og god?
Årgang 2016 bare befester situasjonen for oss. Alle toppvinene fra Roagna får topp score. Vinene er preget av de klassiske modne tanninene som kjennetegner selv unge viner fra Roagna. En tilnærmet perfekt syrlighet løfter den fruktdrevne iboende konsentrasjon som gjør hver enkelt vin særegen.
Er så vinen verdt prisen?
Luca Roagnas toppviner er på ingen måte billige. Men vinene vil trolig bli dyrere med årene, så trøsten får være at dagens priser vil virke lave om ti år.