Høsten er tiden hvor rødvinsalget vekkes fra sommerdvalen. Viltviner, soppviner, høstviner og vinterviner kalles de, vinene som har en mer markant fyldig rik smak og tekstur og ofte med en alkoholstyrke rundt 12–13 prosent.

Klassiske vinland som Italia og Frankrike, og spennende Sør- Afrika, trekkes frem i denne artikkelen ene og alene fordi mangfoldet i vinstiler er stort. Vi har også tatt hensyn til pris – og stilt oss spørsmålet om hvor mye penger det er verdt å bruke på en god flaske vin i et vinstilsegment som selger godt i Norge.

Av over 22.000 produkter å velge mellom på polet har de beste vinene i den fyldige, krydrede og sødmefulle vinstilen ofte prislapp på mellom 300 og 700 kroner. I denne prisklassen er ikke Italia, Frankrike og Sør- Afrika alene om å lage fyldige, smakfulle viner. Både Portugal, Spania, Australia og Libanon lager habile, flotte viner under samme lest som våre anbefalte favorittviner i høst.

Til mat egner vinene vi her anbefaler seg svært godt til helstekt entrecôte, ytrefilet av storfe og helstekt lammelår eller lammecarré. Et godt tips som garnityr, ved siden av en god saus, er pannestekt sopp og bakte rotgrønnsaker med blåskimmelost.

Anbefaling 1: En ekte greve lager vinen

Greve Francesco Marone Cinzano Foto: Col d’Orcia

Først ut er Italia og produsenten Col d’Orcia i Montalcino, med bølgende grønne åser med høye sypresser, oliventrær, gamle vinstokker og vakre gamle steinhus. Få andre har formet den moderne utgaven av Montalcino gjennom de tre siste tiårene mer enn Col d’Orcias eier Francesco Marone Cinzano. Han er overfor Finansavisen klar på én ting med hensyn til grunnen til utviklingen: – Hastverksarbeid skaper ikke langsiktighet for vår region.

Montalcino står ofte i skyggen av andre vinområder i Toscana, men akkurat det er en myte som er klar til å skrotes. Verden har gått videre siden overproduksjonen av søt Mascadello på 50–60-tallet, og Montalcino fremstår i dag som en av Italias vinskatter. Toneangivende produsenter som Biondi Santi, Poggio di Sotto og Avignonesi fremstår som flotte eksempler på det moderne Montalcino.

Col d’Orcia-eiendommen har aner tilbake til 1890, het opprinnelig Sant’Angelo in Colle og tilhørte den adelige Franceschi-familien. Den var hovedsakelig beplantet med oliven, tobakk og korn. Ellers ble eiendommen brukt til Franceschi-familiens jakt på villsvin, hjort, fasan og den legendariske trøffelen i området. Etter et arveoppgjør i 1958 delte de daværende eierne brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi eiendommen. Stefano Franceschi ga eiendommen navnet Col d’Orcia etter Orcia-elven, som går gjennom eiendommen, og drev den slik familien hadde gjort i generasjoner.

Fra sprit til vin

I 1973 kom Francescos far Alberto Marone Cinzano på banen fra spritbransjen og kjøpte eiendommen. Col d’Orcia var da kun beplantet med noen få hektar vinmarker, og et stort arbeid ble lagt ned i å plante og iverksette nærmere 70 hektar vinmarker. I 1980 sto eiendommen klar for produksjon. Etter over et tiår under Alberto Marone Cinzanos ledelse tok hans sønn Francesco Marone Cinzano over i 1992. Planene var klare fra dag en. Col d’Orcia skulle formes som en ledestjerne med kompromissløst fokus på kvalitet – og økologisk jordbruk. 

I dag er 144 hektar vinmark i familiens eie, hvorav hele 108 hektar dedikert til Brunello. Den endelige bekreftelsen kom i 2013. Hele Col d’Orcia ble sertifisert økologisk og ble med et sverdslag den største økologiske produsenten i Montalcino.

Spesielt anbefalt:

Varenr: 1821801
Col d’Orcia Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2015
Middels blålilla farge. Mørke bær med anis, cedertre, røde bær og vanilje på duft og smak. Utviklet smak med balanserte tanniner og syrlighet i ettersmak.
Pris: 445  kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 4930801
Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2012
Middels rød farge. Kirsebær, plomme og moreller på duft og smak. Saftig og tiltalende fruktighet i anslaget. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak.
Pris: 875 kr (bestilling)
Poeng: 92 Importør:
Gaia Wine & Spirits

Anbefaling 2: Klassisk fra Frankrike

Mr Rhone: Michel Chapoutier Foto: Svein Lindin

Nestemann ut er familien Chapoutier fra Frankrike. Historien om Chapoutier startet i 1808, da Polydyr Chapoutier begynte å kjøpe druer for å lage vin som skulle selges lokalt. Noen år senere begynte han å dyrke druer i de bratte skråningene like nedenfor den berømte vinmarken Hermitage. I dag er familien Chapoutier definitivt en av de beste vinprodusentene i Frankrike. Med aner over 200 år tilbake har syv generasjoner bygget opp firmaet til en av de mest velrenommerte produsentene i Rhônedalen.

Rhônedalen ligger volummessig like etter Bordeaux når det gjelder å produsere kvalitetsvin. Dalen har et varierende landskap, hvor romere og paver har dyrket vin gjennom århundrer, og er et område hvor flere av verdens mest etterspurte viner dyrkes. Mange hevder at det første stedet som ble beplantet under vindruens vandring nordover mot Bourgogne var nettopp Rhônedalen.

Dagens utgave av Maison M. Chapoutier drives av Michel Chapoutier, datteren Mathilde og sønnen Maxime. Det hersker ingen tvil om at Maison M. Chapoutier er blitt en merkevare siden 1990. De produserer over fem millioner flasker i året, og eksporterer vin til 95 land. Vårt inntrykk gjennom mange år med smakinger er at familien Chapoutier hver eneste dag lever opp til sitt latinske familiemotto “Fac & Spera”, som på norsk kan oversettes til “prøv og håp”.

De beste vinene

De beste vinene er etter vår mening fra Michel Chapoutiers egne vinmarker i og rundt Tain l’Hermitage. I den nordlige delen av Rhônedalen er landskapet dramatisk, med bratte skråninger ned mot Rhôneelven. Det er likevel mindre karrig enn i sør, med kirsebærtrær, ferskentrær, kastanjetrær og andre løvtrær. De fleste vinmarkene i Nord-Rhône lokaliseres langs et smalt bånd på den vestlige bredden av Rhône-elven. Den nordlige delen er vesentlig kjøligere med færre soltimer enn i Sør-Rhône, noe som gir mer syrlighet og konsentrasjon i vinene.

Spesielt anbefalt:

Varenr: 5095701 

M. Chapoutier Les Arénas 2017
Dyp blålilla farge. Røde bær, kjølige frukttoner og anis, krydder på duft og smak. Konsentrert lang ettersmak. Nydelig Cornas. 
Pris: 400 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Signature Wines

Varenr: 651601 

M. Chapoutier La Sizeranne 2015
Middels rød farge. Konsentrert fruktdrevet vin med kryddertoner, blåbær og mørke frukter på duft og smak. Tiltalende rød fruktighet. Velbalansert. 
Pris: 695 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Signature Wines

Anbefaling 3: Kongen av Sør-Afrika

Adi Badenhorst Foto: Svein Lindin

Til slutt kommer vi ikke unna det fantastiske vinlandet Sør-Afrika og produsenten Adi Badenhorst. Adi Badenhorst er en allsidig vinprodusent som har fått hele verden til å se på Sør-Afrika med nye øyne. Selv om vi ikke liker eller forstår alle hans viner, smaker de fleste fantastisk godt, til en god pris.

Adi Badenhorst er i de siste årene blitt en klassisk representant for den nye vin-“underverdenen” i Sør-Afrika, som motbeviser myten om at Sør-Afrika kun er et vinland med kommersielle og pregløse bulkviner. For det handler om smak og karakter som gjør vinene  stedegne og “ekte”. Her er det ikke snakk om å lage en kopi av en Chablis for Systembolaget i Sverige. 

Gamle vinstokker er nøkkelen

Selvfølgelig hjelper det å ha tilgang til vinmarker som allerede er gamle. Snittalderen til Adi Badenhorsts vinmarker ligger på mellom 40 og 50 år. Vi synes vinene hans i de siste årgangene har hatt en utvikling mot en mer delikat, fruktdrevet stil med positiv, særegen karakter. 

Adi Badenhorst foretrekker å bruke gamle vinstokker med middelhavsdruetyper som på den røde siden er Grenache, Cinsault, Mouvedre, Carriagnan og Syrah, samt portugisiske Tinta Barocca. For hvite viner er Chenin Blanc foretrukket. Ellers finner man Grenache Blanc, Grenache Gris, Rousanne, Vognier, Clairette Blanche, Muscat og til og med Palomino.

Med stor gjennomføringskraft og kompromissløs holdning til kvalitet har Adi Badenhorst fått mange venner i Norge. Få om noen kan vise til et slikt salg på Vinmonopolet som ham, spesielt når det gjelder vin med bedre kvaliteter.

Spesielt anbefalt:

Varenr: 10552501 

A.A. Badenhorst Sk'windjiesvlei Tinta Barocca 2018
Dyp rød farge. Mørke bær, krydder og vegetale toner på duft og smak. Fyldig konsentrert rik smak med fruktdrevet ettersmak.
Pris: 440 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Autentico

Varenr: 1695801 

AA Badenhorst Red Blend 2018
Middels rød farge. Fruktdrevet stil. Røde bær og anis og urter på duft og smak. Konsentrert og delikat anslag med kjølig frukt og balansert syrlighet. Server i store glass.
Pris: 350 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Autentico

Badenhorst Sør Afrika Foto: Badenhorst