De beste vinstilene til grillmat
Perfekt på grillen: Helstekt pattegris, som denne i Toscana, gir et ypperlig grillmåltid. Foto: Svein Lindin
I utgangspunktet vil mange vinstiler fungere til grillmat, men noen av dem passer bedre enn andre. Sterkviner som portvin, sherry og madeira sier seg selv, men rødvinsstiler med saftig fruktighet og lite til moderate tanniner vil passe utmerket til retter av svin, kylling og and, mens mer fyldige og kraftige viner vil passe til større stykningsdeler av lam, storfe og vilt.
Når det gjelder skalldyr og fisk, er vår oppfatning at kun det beste er godt nok når kamskjell, hummer, sjøkreps og kongekrabbe havner på grillen. Hvitvin, rosévin og musserende viner er fantastisk godt til så lenge de er konsentrerte med et balansert forhold mellom fruktighet og syrlighet. Sagt med andre ord, det er ikke nødvendig med de dyreste og beste vinene til grillretter av storfe, svin eller kylling. Men til skalldyr og fisk kan det være lurt å dra til litt ekstra på vinbudsjettet.
Stalltipset til grillmesteren
– Et godt grillmåltid handler om forståelsen av indirekte og direkte varme, forteller kjøkkensjef Heini Pedersen hos Vintage Kitchen. – Grillmat behandles best når man har forskjellige varmesoner på grillen og man har forståelsen av ideell kjernetemperatur på det man griller. Steker man fem grader for mye fra 65 grader på et andebryst, oppleves kjøttet tørt og er i teorien ødelagt, mener Pedersen.
Så hva er forskjellen mellom direkte og indirekte grilling? Ved direkte grilling blir maten grillet rett over varmekilden – enten du bruker gass, briketter, grillkull eller ved. Direkte grilling egner seg best til mindre stykker kjøtt, grønnsaker eller fisk. Ved indirekte grilling ligger maten litt vekk fra varmekilden. Det passer best når store stykker kjøtt og fisk skal tilberedes.
– Om lokket er på grillen, kan det sammenlignes med en stekeovn på samme temperatur, men bruk av termometer er helt avgjørende for et godt resultat, sier Pedersen.
– Vær heller ikke redd for å bruke grønnsaker på grillen. Blomkål, brokkoli, squash og paprika er ypperlige følgesvenner til grillmat.
Selv tar kjøkkensjefen det lenger når de griller utendørs på uterestauranten. – Vi ønsker ikke å bruke gassgriller, da det er røyken som er hemmeligheten bak den gode grillmaten. Nordmenn bør skifte fokuset bort fra “kort tid og høy temperatur” til “god tid over lav temperatur”. Det er det som er ekte BBQ, mener Pedersen.
Vår anbefaling er å bruke en regnværsdag til å finne oppskrifter på 4–5 ulike marinader, lag gjerne en ½ liter av hver. Oppbevar marinaden i kjøleskapet frem til en solfylt sommerdag. Gjerne en liter av hver. Husk at en god marinade kan brukes flere ganger. En god marinade inneholder en smak (krydder, urter, chili etc.), god olje og syre (sitronsaft). Syren gjør kjøttet mørere og virker konserverende på marinaden. Oljen gir bedre stekeegenskaper og bedre stekeglans.
Stadig mer avansert utstyr
Grilling gir utvilsomt assosiasjoner til ukomplisert solfylt sommertid og ferieliv, men grilling er for mange entusiaster blitt en helårsaktivitet hvor fagkunnskapen ligger i steketid, kjernetemperatur og matkvalitet. Stadig mer avansert utstyr å grille med krever sitt fra grillmesteren. Kullgrill, smokers, pelletsgrill og røykeskap får ben å gå på hos spesialforetninger som BBQ Shop i Sandvika utenfor Oslo.
Kjøp kvalitet
Masseprodusert ferdigmarinert grillmat er fy-fy blant kokker og grillmestere. Prisen og kvaliteten er gjerne lav, selv om innpakningen er fristende med et bilde som vekker kjøpelysten.
– Ikke la deg lure av de fristende bildene på ferdigmaten, mener Heini Pedersen. Grillmat av den sorten inneholder mye salt eller er marinert i uante mengder med ferdig marinade. Kjøp heller kvalitet og ubehandlet kjøtt rett fra slaktebutikker som Maschmanns eller Strøm-Larsen, eller bruk Reko-ringen på Facebook, anbefaler Pedersen.