+ mer
Ikon: Cristal er et ikon i vinverdenen med aner tilbake til 1924 i nåværende form. Foto: Cristial

Sjeldne flasker av Cristal Vinothèque i Norge

Kun 30 flasker kom til Norge. En av dem smakte vi, og vi smiler fremdeles. 

De store ikoniske champagnehusene har i mange generasjoner hatt sine toppviner. Innpakningen oser av luksus, smaken er det beste champagnehuset kan lage, til priser som stiger på lik linje med en ettertraktet aksje. Vi nevner Dom Perignon, Krug, Le Grande Dame og Cristal for å sette deg på sporet.

Kapital har hatt en gjennomgang av vinene fra Louis Roederer, et anerkjent familiedrevet champagnehus, etablert i 1776, i dag ledet av 7. generasjon Frédéric Rouzaud med hovedbase i Reims. Hovedkonklusjonen er klar: Roederer leverer ypperlige viner til hverdag og fest, men deres Vinothèque-viner får blodfansen til å juble.

Cristal Vinothèque endelig til Norge

Cristal Champagne Foto: Cristial

Det er ankommet noen eksklusive flasker av Cristal Vinothèque 1999 til Norge i et svært begrenset antall. – Vi har kun tatt noen få flasker eksklusivt ut fra vår kjeller til hele verden. Vi vet at disse vil bli samlerobjekter, men håper at noen også nyter dem, sier kjellermester Jean-Baptiste Lécaillon til Finansavisen. Totalt lanserer Roederer 1000 flasker av Cristal Vinothèque 1999 i verden. Av dem kommer 6 flasker og 6 magnumflasker til Norge. Cristal Vinothèque Rosé 1999 lanseres med kun 500 flasker, og 18 av dem slippes for salg nå i desember.

– Vi har tatt godt vare på dem, under ideelle forhold med konstant temperatur på 11 grader i Roederers kjellere i 20 år, forteller kjellermester Lécaillon til Finansavisen. – Etter min mening er 1999-årgangen preget av at champagnen har fått et litt lavere sukkernivå (dosage), 1–2 gram mindre, for å oppnå et friskt og mer utviklet særpreg samt lengre finish.

Cristal Champagne Foto: Cristial

Avbrutt av revolusjonen

Opprinnelig ble den første Cristal lansert i 1876 etter en forespørsel fra tsar Alexander II, som var venn med Louis Roederer. Tsaren elsket Roederers Champagne, og fikk sin første årgangsutgave fremstilt av de beste druene, i en transparent krystallflaske med flat, tykk bunn, derav navnet Cristal. Flasken ble skapt av en flamsk glassmester. Det sies at tsaren aldri drakk noe annet enn Cristal etter 1876, og at Roederer ble utnevnt til offisiell leverandør til det russiske hoffet av Nikolaj II. Avtalen varte til 1917, avbrutt av den russiske revolusjonen.

Gjenoppdaget i 1924

Cristal ble gjenoppdaget i 1924 i sin opprinnelige form og ble gjenskapt i en glassflaske, som er mer robust enn krystall. Den gjennomskinnelige flasken har fra 1983 blitt belagt med en tynn oransje film for å beskytte mot lys.
Cristal er betegnet som en av vinverdenens beste årgangschampagner. Druene kommer fra Goutte d’Or-parsellen, som kalles for “Musigny de la Champagne” – til sammenligning med Grand Cru i Bourgogne. Druene er dyrket på biodynamiske prinsipper og hentes fra 30 hektar med Grand Cru-vinmarker med Pinot Noir og Chardonnay, hvor Pinot Noir har en lett overvekt i blenden. Vinene i Cristals blend gjennomgår ikke malolaktisk fermentering for å bevare en frisk fruktighet, og en liten andel av vinene er lagret på eikefat for ekstra fylde. Vinene lagres minimum i 6 år i Roederers kjellere og i minst 8 måneder etter degorgering.

Hverdagsvinen Roederer

Det er lett å sette Louis Roederer i bås med dyre og eksklusive champagnehus, men kikker man på priser kontra kvalitet, er deres brut premier til i underkant av 480 kroner et svært godt kjøp. Ser man på Roederers årgangsviner til rundt 650 kroner, begynner man å lukte på røverkjøp, spesielt om man vil lagre dem til de blir drikkemodne om 3–5 år.

En viktig grunn til at prisene er stabile, er at Roederer selv eier de aller fleste av de 242 hektar med vinmarkene de bruker, noe som sikrer jevn og kontinuerlig kvalitet på druene. Det gjenspeiler seg i base- og reservevinene og dermed de ulike champagnevariantene.

Mot biodynamisk drift

Vinmarkene er inndelt i 410 parseller hvor druene har blitt dyrket etter biodynamiske prinsipper fra år 2000, kan Jean-Baptiste Lécaillon fortelle: – Etter hva jeg vet, har Roederer den største andelen med biodynamiske vinmarker i Champagne. – Vi jobber gradvis mot biodynamisk kultivering av alle våre vinmarker. Vi har metodene, kunnskapen og ambisjonen, forteller Lécaillon.

Cristal Champagne Foto: Cristial

Smakerommet:

Louis Roederer Cristal 2002
Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, mineraler og sitrus på duft og smak. Nøtter og smørtoner og flott toastpreg i avslutning. En perle av en vin. Lagrer flott 20 år til. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 3 050,– kr (bestilling)
Varenr: 10407501
Importør: Strøm
Poeng: 93

Louis Roederer Cristal 2012
Lys grønngul farge. Rødt eple, toast og sitrus på duft og smak. Konsentrert syrlig og lang ettersmak med smørtoner, mousse og rød epler. Lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 2 550,– kr (bestilling)
Varenr: 6200901
Importør: Strøm
Poeng: 92

Cristal Vinothèque 1999 Rose
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Utviklet og moden duft og smak av bakst, rødt eple og sitrus. Rik, fyldig ettersmak og lang ettersmak. Enestående vin. Passer til: Meditasjon over livet
Pris: 14.000,- ( Bestilling) Varenr: 10559301
Importør: Strøm
Poeng: 96

Louis Roederer Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kalk på duft og smak. Mineraler, sitrus i ettersmaken. Lang konsentrert ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 650 kr (bestilling)
Varenr: 6201001
Importør: Strøm
Poeng: 90

Louis Roederer Brut Premier
Lys grønngul farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Markant syrlighet og nydelig mousse. Syrlig ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 480 kr (basis)
Varenr: 6200801
Importør: Strøm
Poeng: 88

Louis Roederer Blanc de Blancs 2011
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent grønt eple og mineraler på duft. Kremet stil. Brioche, sopp og mineraler i ettersmaken. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 700 kr (bestilling)
Varenr: 1636201
Importør: Strøm
Poeng: 89

Vin