+ mer
Festen i forbindelse med Champagne Lanson sitt 250-Årsjubileum ble holdt i Versailles-slottet 30. september 2010.  Foto: Tom Rånnes

12 ypperlige viner til høytiden

Tidenes heftigste julekø kan vente på Vinmonopolet. Kapital har plukket ut 12 supre champagner, som passer utmerket til den eksklusive boblefesten, tradisjonell julemat og sjømat - eller som helt enkelt er gode kjøp 

Ukene frem til jul og nyttår er alltid høysesong for salget av musserende viner, og Vinmonopolet selv venter å øke salget med opptil 50 prosent i på landsbasis nå i november og desember. Kategorisjef Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet tror vi går mot rekordår.

 – Det kommer til å bli tidenes heftigste julehandel på polet, sier han og kommer med en aldri så liten oppfordring til oss nordmenn om å endre litt på handlemønsteret før den travle juletiden.

Det kommer til å bli tidenes heftigste julehandel på polet
Trond Erling Pettersen, Kategorisjef Vinmonopolet

– Vanligvis handler nordmenn flest inn drikkevarer kort tid før de skal nytes, gjerne kun et døgn før, forklarer kategorisjefen. 

– Begynn med innkjøpene litt tidligere i uken, eller aller helst noen uker før, er Pettersens klare oppfordring.

Enormt utvalg

Nordmenns interesse for bobler er stort, og Vinmonopolet har over 2100 varelinjer tilgjengelig for salg. Denne brede og gode konkurransen mellom importørene er også med på å holde prisene nede. Heller ikke i dette segmentet er alt som selges av like god kvalitet, og det er dessverre bestselgeren, prosecco, som synder mest på kvalitet. Vinmonopolets egne tall viser  at prosecco topper med sine 1,83 millioner liter i 2019, men tallene viser også en stabil og sterk økning for musserende av høyere kvalitet. Champagne solgte nærmere 470.000 liter i 2019, og tar man med Burgund (Crémant) med sine 719.000 liter, nærmer de seg omsetningen til prosecco.

Økende kvalitet utenfor Champagne

Vi har de siste ukene smakt oss igjennom svært mange av musserende viner fra hele verden. Helt fra enkle og pregløse proseccoer til noen av verdens beste champagner har blitt smakt og vurdert, og konklusjonen vår er klar: Prisnivået på merkevarene i Champagne er høyere enn de mer ukjente, men kvaliteten gjenspeiler ikke nødvendigvis prisen. Det kan være vel så god kvalitet å finne blant de mer ukjente og da rimeligere merkevarene.
Det har funnet sted en økende bevissthet på kvalitet hos en rekke produsenter i flere land.  Spesielt i England, Tyskland og Sør-Afrika, mens Spania fortsatt henger litt etter kvalitetsmessig. I hovedsak skyldes dette at Cava tviholder på de gamle reglene om hvordan den skal fremstilles. Riktignok finnes det noen flotte unntak utenfor Cava-systemet som burde være til inspirasjon til et nytt regelverk. Ser man til Italia, finner man Franciacorta, som med sine beste varianter smaker like godt som champagne.

Champagne i særstilling

Norge er i en særstilling med polets nærmere 1.000 varelinjer med Champagne. Selv om konkurransen er knallhard, kan det likevel se ut til at den norske forbrukeren slår seg til ro med sitt favorittmerke, uavhengig av korrelasjonen mellom pris og kvalitet. Selv om Norge, i den store sammenhengen, er et lite marked for Champagne, er Vinmonopolet et viktig marked for de mindre aktørene. Her får de selge sine produkter på lik linje med de store merkevarene.

 Vi har derfor plukket ut 12 gode viner, som samlet skal være gode kjøp til både den tradisjonelle julematen, til sjømat og til den eksklusive boblefesten.  

mat pinnekjøtt matprat Foto: matprat

Til julematen

Et ofte stilt spørsmål er hva man skal ha i glasset hvis man ønsker å fravike tradisjonen og tenke utradisjonelt?

Musserende vin takler både pinnekjøtt og ribbe. Til ribben bør du velge en vin med nok syre til å bryte ned fettet, mens pinnekjøttet krever en vin med mer restsødme som kan nøytralisere saltet. Friskhet og restsødme er derfor nøkkelord for de vinene vi her anbefaler.

Varenr: 4196801
Launois Blanc de Blanc Millesime  Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. God fruktighet og lang ettersmak.
Pris: 400 kr (basis)
Poeng: 90
Importør: Hans A. Flaaten Vins Fins

Varenr: 4005301
Diebolt-Vallois Brut Prestige
Lys grønngul farge. Små bobler. Grønt eple, sitrus og kjeks på duft og smak. Flott fylde og lang ettersmak med balansert syrlighet. Klassisk og flott vin. Passer til: fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 429,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Heritage Wines

Varenr: 2032401
Charles Heidsieck Rosé Réserve
Lys lakserosa farge. Rødt eple, mineral og sitrustoner på smak og duft. Frisk syrlighet og konsentrert ettersmak med røde bær og mineraler.
Passer til: lyst kjøtt, fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 549,90 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Signature Wines

En nytelse: Gratinert norsk hummer. Foto: Svein Lindin

Til skalldyr

Vi anbefaler vanligvis viner som har mindre enn 7–8 gram sukker pr. liter. I dette segmentet finner du oftest den beste kvaliteten og de beste kjøpene. Beveger du deg mellom 6 og 3 gram sukker pr. liter, vil du erfare at du vil treffe med vinene som passer best til mat. Nøkkelordene er syrlighet og konsentrasjon. Begge er viktige når Champagne skal kobles til mat. Spesielt viktig når den skal kombineres med edel sjømat som østers, sjøkreps og hummer.

Varenr: 10844801
Fleury Blanc de Noirs Brut
Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Konsentrert. Markant syrlighet og god lengde. Passer til: skalldyr, aperitif. 5,7 g/l sukker
Pris: 430 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: NON DOS

Varenr: 2072601
Rodez Ambonnay Blanc de Noirs, Brut
Lys gulgrønn farge. Røde epler, sitrus og mineraler på duft og smak. Flott syrlighet og delikat mousse. Balansert ettersmak med røde bær, mineraler og sitrus. Lang ettersmak.
Passer til: fisk, skalldyr. 5 g/l sukker
Pris: 568 kr (bestilling)
Poeng: 93
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 1745201
Pierre Gerbais Cuvée de Réserve
Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og toast på duft og smak. Konsentrert, fyldig Champagne med kremet stil. Passer til: fisk, skalldyr, aperitif. 6,3 g/l sukker
Pris: 350 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: AMKA

Champagne og andre drikkevarer i hyllene hos Vinmonopolet. Foto: Iván Kverme

Gode kjøp

Det er ikke vanskelig å forstå champagnehusenes mål om å selge mest mulig, blant annet ved å  glorifisere sitt eget varemerke. Det går derimot et skille hvor god smak ser ut til å måtte vike for antall liter solgt. Kvaliteten ofres for inntjeningen, og i Norge avsløres gigantene fort, da mangfoldet i Vinmonopolets sortiment gir vinimportører muligheten til også å lansere småprodusenter. Disse tilbys gjerne til en bedre pris og er av bedre kvalitet enn de store champagnehusene. 

Varenr: 5737301
Mailly Brut Reserve
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent rødt eple, mineraler, bakst og sitrus på duft og smak. Fyldig rik ettersmak med balansert syrlighet.
Passer til: fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 400 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Rebel Agency

Varenr: 2256201
A.D. Coutlas Louis Victor Fût de Chéne
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, gjær og sitrus på duft. Fruktdrevet stil med markert syrlighet. Lang ettersmak med fruktdrevet utgang.
Passer til: fisk, skalldyr, aperitif. 

Pris: 400 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Winning Brands

Varenr: 4004901
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Små bobler. Rik, markert syrlighet og fyldig rik ettersmak. Velpriset hverdagschampagne.
Passer til: fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 400 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: LaMarc Wines

Perfekt match: Løyrom og Bollinger la Grande Année Rosé Brut 2012. Foto: Svein Lindin

Til boblefesten

Har du først satt pris på smaken av Champagne og oppdaget egenarten, er det også lett for at du legger litt penger i det også. Det er ingen steder i verden som overgår Champagne og dens kvaliteter. Verdens beste musserende viner kommer herfra. Vin går heldigvis ikke umiddelbart ut på dato, spesielt de gode musserende. De beste holder seg i årevis, og noen blir endog bedre med årene. 

Varenr: 7320901
Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004
Middels gulgrønn farge. Små bobler. Gult eple, brioche og florale toner på duft og smak. Ettersmak med tørket appelsinskall, bakverk og rik fruktighet. Konsentrert og flott. Kan lagres i 20–30 år, men er fristende å smake allerede nå. Passer til: fisk, skalldyr.
Pris: 3.000 kr (bestilling)
Poeng: 95
Importør: Pernod Ricard Norway

Varenr: 4398201
Bollinger la Grande Année Rosé Brut 2012
Middels lakserosa farge. Røde bær, markjordbær, brioche og sopp på duft og smak. Konsentrert flott balansert ettersmak med sopptoner, røde bær og flott fylde. Server i store glass.
Pris: 2.000 kr (bestilling)
Poeng: 93
Importør: Haugen-Gruppen

Varenr: 354501
Krug Grande Cuvée, Brut 168 editon
Middels gyllen farge. Syrlig, markert, Nystekt toast/brioche, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert og særegen smak av toast, sitrus og mineraler. Lang ettersmak. Passer til: fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 1800 kr (bestilling)
Poeng: 91
Importør: Moët Hennessy Norge

Vin