<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Norges beste vinkart kåres 9. november Foto: Norsk Vinkelnerforening

De nominerte er klare

Flere tusen sider med vinkart er lest, vurdert og diskutert av juryen. Hvem har det beste vinkartet i Norge? Nå har juryen nominert i 5 kategorier.

Juryen til Norsk Vinkelnerforening, Star Wine List og Kapital har nominert kandidatene  til årets kåring av de beste vinkartene i Norge. Alle de toneangivende restaurantene i Norger deltar for å vinne den prestisjefylte tittelen Norges Beste Vinkart eller en av de andre kategoriene som kåres for tredje gang i 2020. 

Følgende kategorier er bedømt av juyen: Norges Beste Vinkart (hovedkategori), Beste Lille Vinkart, Årets nykommer, Beste Champagneliste og Beste Vinkart – Vin på glass.  De nominerte til Beste vinmeny og Folkets favoritt 2020 offentliggjøres senere.

Vinneren kåres 9. november

Den 9. november skal juryen (juryformann Rune Rake, Heidi Iren Hansen MW, Tone Veseth og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet) være ferdig med å kåre de aller beste vinkartene i Norge. Innsendte bidrag er blitt inspisert grundig, og dagens nominerte vinkart er et resultat av mange arbeidstimer med jurymøter, diskusjoner og vurderinger i de forskjellige katagoriene.

De nominerte 2020

Norges beste vinkart 2020:
Kåring av Norges Beste Vinkart er sammensatt – utvalg, variasjon, kvalitet og filosofi mellom vinliste og konsept må harmonere. For å få en etisk korrekt og gjesteorientert bedømming er vinservice, utstyr og prissetting med som kriterier.

  • Park Hotel Vossevangen
  • Hallingstuene
  • Grand Café
  • Tollboden
  • Skigaarden
  • Britannia
  • Happolati

Årets nykommer 2020:
Grunnlaget for årets nykommer er et vinkart som utmerker seg fra et nyåpnet sted fra forrige kåring. Juryen vektlegger konsept, design og utvalg.

  • Britannia
  • Apostrophe
  • Nektar
  • Smag & Behag
  • The Vandelay
  • VIN Bjørvika
  • Imperial/The Tea Room

Beste vin på glass 2020:
Her vektlegges variasjon, kvalitet og prissetting. Kvalitet på vinen ved tidspunkt for servering vil veie høyt – åpnede flasker som har stått for lenge vil trekke ned i poengbedømmingen. Det må minimum være 10 viner på glass for å bli vurdert.

  • Territoriet
  • Champagneria
  • Park Hotel Vossevangen
  • POP Vinbar
  • To Rom & Kjøkken
  • Grand Café 
  • Britannia 

Beste “lille” vinkart 2020:
En kategori som bedømmes på lik linje med Norges beste vinkart, men som også inkluderer flere restauranter/konsepter som i markedet ellers ikke når opp i hovedkonkurransen på grunn av begrenset utvalg. Filosofi og variasjon vil vektlegges.

  • Kraft Bodega
  • Spontan Vinbar
  • Bro
  • Apostrophe
  • Kolonialen
  • Vinoteket
  • Territoriet
  • Beijing Palace

Beste champagne-/musserende-vinkart 2020:
Her vil utvalg i antall, bredde og dybde samt pris og filosofi vekte tyngst.

  • Skigaarden
  • Lyst på
  • Britannia
  • Vinoteket
  • Park Hotel Vossevangen

Beste vinmeny 2020:

Kåringen av den beste vinmenyen dannes på grunnlag av besøk og menybeskrivelse og vinpakke. Juryen tar hensyn til begrunnelse for valget, mengde servert og pris.

  • Fagn, Trondheim
  • Speilsalen, Trondheim
  • Re-Naa, Stavanger
  • Einer, Oslo
  • Stallen, Oslo
  • Omakase by Vladimir Pak, Oslo
  • Maaemo, Oslo
  • Kontrast, Oslo
  • Arakataka, Oslo
  • Hot Shop, Oslo
  • Tea Room Oslo

Juryen 2020 i Norges Beste Vinkart

Juryen i Norges Beste Vinkart i arbeid. Rune Rake og Trond Erling Pettersen til høyre. Tone Veseth Furuholmen og Heidi Iren Hansen til venstre. Foto: Svein Lindin

Rune Rake bor i Oslo og jobber i eget konsulentfirma. Interessen for mat og vin bygde seg sakte opp over et tre år langt jobbopphold i Piemonte for 25 år siden. Etter den tid har det blitt en lang læreprosess uten formell vinutdannelse, men med hyppige besøk til eget hus i Piemonte. Han har tidligere vært jurymedlem i The World’s 50 Best Restaurants og er nå i juryen for The Nordic Prize, og har sett de fleste vinkart og menyer i Norge.

Trond Erling Pettersen kommer fra Levanger, og er tidligere journalist i Dagbladet. Han har tatt flere WSET-utdanninger, og fullførte WSET Diploma in Wines and Spirits i 2018. De siste seks årene har han jobbet i Vinmonopolet, først i kommunikasjonsavdelingen med ansvar for Vinmonopolets podcast, og i senere tid som kategorisjef i sortimentsenheten. Han har også ansvaret for kontakten med fagpressen i Vinmonopolet.

Tone Veseth Furuholmen kommer fra Oslo og er Senior Produktsjef i Vinmonopolet med ansvar for bl.a. Italia, Spania og Portugal. Hun har tidligere studert flere år i Italia, der vininteressen startet for alvor. Hun bestod vinkelnereksamen i 2010 og WSET Diploma i 2017. Hun har jobbet en rekke år med vinimport i Arcus Gruppen og har også arbeidserfaring fra Det italienske eksportrådet. For tiden er hun dessuten Master of Wine-student på 3. året og foreleser på sommelierutdannelsen ved Kulinarisk Akademi.

Heidi Iren Hansen kommer fra Trøgstad. Hun har de siste fem årene bodd i Oslo og jobbet på Kulinarisk Akademi med ansvar for alle vinkurs og vinutdannelser. Hun tok vinkelnerutdannelsen i 2009, WSET Diploma in Wines and Spirits i 2013 og ble Master of Wine høsten 2020. Hun har også tre pallplasser i norsk og nordisk mesterskap for sommelierer. Før hun begynte på Kulinarisk Akademi, har Heidi blant annet jobbet som sommelier på Norske Selskab og restaurantsjef på Hotell Refsnes Gods.

Vin