+ mer
Kåring av Norges Beste Vinkart 2019 Foto: Svein Lindin

Norges beste vinkart 2019

Park Hotel Vossevangen har Norges beste vinkart i 2019. Les begrunnelsen fra juryen og se hvem som vant de 6 andre kategoriene i dagens kåring.

Juryen i 2019 har bestått av juryleder Rune Rake, Monika Wessel og Tone Veseth fra Vinmonopolet. Titusenvis av av sider med vinkart er gjennomgått og vurdert. Nå er resultatet klart. Hele 39 restauranter var nominert til kåringen av Norges beste vinkart i 2019. Ifølge president i Norsk Vinkelner Forening Liora Levi viser årets vinnere at Norge har mange restauranter som tar vinkartet på alvor. Fellesnevneren er et vinkart der utvalg, variasjon, kvalitet harmonerer, og hvor det er samsvar mellom vinkart og konsept.

Norges Beste vinkart 2019: Park Hotel Vossevangen 

Kåring av Norges Beste Vinkart 2019 Foto: Svein Lindin

Begrunnelse for beste «Norges Beste Vinkart»

Vinneren var ikke opplagt i år. Grand Café & Vinkjeller, Oslo - Toldboden Hotell og Restaurant, Kragerø - Skigaarden, Hemsedal - Brasserie Quest, Oslo og Hallingstuene, Geilo begynner å nærme seg. Dog er fortsatt vinneren i en egen klasse med et vinkart som viser viner av høy kvalitet; bredde der alle av verdens viktige vindistrikter er representert; flere vinmarker fra et område; flere årganger fra en produsent og vinmark; en stor andel viner som er modne; en ryddig oppstilling av produsenter, vinmarker og viner, og ikke minst leverer vinneren alt dette til en gunstig og lite spekulativ pris. Det samme har vi skrevet før. Kjelleren er ryddigere enn noensinne og mindre i volum enn før, men alle vil finne strålende viner her i mange år fremover siden beliggenheten har vært til stor hjelp for å opprettholde utvalget på vinkartet.

Årets nykommer 2019: Vinoteket 

Begrunnelse for «Årets nykommer»

I denne kategorien var det 6 gode kandidater som knivet om tittelen. Vinneren kan tilby et godt utvalg fra verdens viktigste vinregioner, og både det klassiske og nye trender i vinverden er representert. Stedet skal også berømmes for at mange av produktene har svært gode priser, og slik gjøres et stort utvalg viner desto mer tilgjengelig for sine kunder. I tillegg har stedet løftet Oslos vinscene med sine mange foredrag og smakinger, og har således blitt et møtepunkt for et engasjert og vininteressert publikum på ulike kunnskapsnivåer.

Folkets Favoritt: Restaurant Bro 

Begrunnelse Folkets Favoritt

Med mange tusen stemmer var det lenge tett mellom hvem som til slutt vant i kategorien. Folkets Favoritt. Restauranter som LystPå i Bodø, Spontan i Trondheim, Hallingstuene på Geilo har store tilhengerskarer, men Restaurant Bro i Ålesund sto igjen som soleklar vinner i kategorien.

Vinmeny 2019: Kontrast 

Begrunnelse for beste «Vinmeny»

Vinneren av Norges beste Vinmeny har vært den suverent beste på dette fagfeltet i flere år, men det siste året har flere andre restauranter som Tango, Stavanger og Røst, Trondheim nærmet seg vinneren i kvalitet. Man kan kjøpe seg til mange utmerkelser, men evnen til å matche mat og vin er sterkt knyttet til vinkelnerens trening og evne til å vurdere samspillet mellom ingrediensene i rettene og vinens syre, tanninstruktur, tekstur, fruktkonsentrasjon, sødme, modning etc. Noen ganger vil man forsterke en smak eller bare skape harmoni. Vinnerens vinkelner er også utdannet kokk og en meget ydmyk person som beviser at denne kombinasjon bidrar til å løfte restaurantens retter til et høyere nivå. Vi kan ikke se at det finnes tilsvarende kvalitet i vinmenyene i Europa. Det skal også poengteres at vinneren spiller på et bredt spekter av viner og evner å finne gode matcher i den lavere prisklassen. Fokuset på naturviner er merkbart, men de er rene og i motsetning til en del andre restauranter så måles ikke kvaliteten i vinmakerens skjegglengde.

Vin på glass 2019 : Territoriet 

Begrunnelse for beste «På Glass»

Vinneren av Norges beste utvalg av vin på glass er vanskelig å slå. Bruken av Coravin fører til en unik raushet når det gjelder hva som er tilgjengelig på glass. De har en god blanding av klassiske produsenter og appellasjoner samtidig som vinkartet viser trender og nytenkning i vinverden. Ikke bare bredden i geografi og stil er ivaretatt her, men også muligheten til å smake dyrere viner som det er vanskelig å få tak i. Riktig temperatur på vinen og gode glass bidrar også til å heve helhetsinntrykket, og ikke minst lar det vinene vise seg fra sin aller beste side. Stedets personale har dessuten en smittende vinglede som bidrar til økt vininteresse blant Oslos borgere.

Beste «Lille» Vinkart 2019: Arakataka 

Begrunnelse “Lille” Vinkart :

Vinneren av det som har fått navnet “Lille” vinkart utmerker seg med et nøye utvalgt kart med både klassiske appellasjoner og stor bredde fra litt mindre kjente regioner. Stedet har et rikholdig repertoar av topp naturvinsprodusenter. Kartet er på ingen måte preget av å være for lite, det er tapetsert med høydepunkter for vininteresserte, både for klassisk orienterte og nyhetskrevende kunder. Alt virker å være plukket med presisjon, og kartet er befriende fritt for hvileskjær. Vi ser en stor forbedring i stedets vinkart i løpet av det siste året. Det er all grunn til å være stolt!

Beste Musserende /Champagne vinkart: Skigaarden 

Begrunnelse Beste Musserende /Champagne

I forhold til fjorårets kåring av «Beste Champagnekart», var det i år flere aktuelle kandidater på listen. Vinneren er dog fremdeles i en klasse for seg. I 2018 imponerte stedet med 280 varelinjer innen Champagne, og med en økning til 480 på et år er det bare å ta av seg hatten. Det er ikke bare antall tilgjengelige produkter som imponerer juryen, men også bredden og dybden innen stiler, årganger og opprinnelse. Satsningen på en ny 500 m2 vinkjeller, er et ytterligere bevis på at stedet tar oppgaven om å tilby et godt vinutvalg på alvor, og juryen ser frem til å følge utviklingen.

Vin