+ mer
Vin fra Hellas er i verdensklasse. Foto: Svein Lindin

Ukjent gresk vinskatt

Oppdag druen som betegnes som en av verdens beste 

Øyen Santorini er essensen av hva som er vakkert fra Hellas. Byen som henger over solnedgangen med de karakteristiske blå kuplene. Men bakenfor postkortbildet ligger det en ukjent vinskatt og venter på å bli oppdaget av flere.

Assyrtiko-druen har vært på øya siden tidenes morgen, i de bratte og skrinne skråningene til den vakre vulkanøya. Vinstokkene er bundet opp i kranser så de er skjermet for vinden og den stekende solen. Vinstokkene vannes ikke, og jordsmonnet på hele øya er vulkansk, så når vinstokken blir gammel, podes en ny på den gamle vinstokken. Alt for å bevare de lange røttene som ofte kan være opptil 400 år gamle.

Knockout-vinen

Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste kjente druetyper blant hvitvinsdruer. Med ekstremt lav avkastning og lite naturlig regn er det nok bare morgendugget som gir drueplanten næring. Med nydelig syrlighet, flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske viner av god kvalitet.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018
Lys gulgrønn farge. Urter, mineraler og sitrus på duft og smak. Markant konsentrasjon og syrlighet. Lang mineralsk ettersmak.
Varenr: 9869201
Pris: 265 kr (bestilling)
Poeng: 88. Importør: Chaeos Wine & Spirits

Ukens vin: Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018. Foto: Vinmonopolet

6.000 års historie

Det har blitt produsert vin i Hellas i nærmere 6.000 år. Minoerne og mykerne ble beskrevet av Homer som et festeglad folkeslag. De hadde livlig samvær, med leskende dråper til ære for den greske vinguden Dionysos. Man kan faktisk beskrive Hellas som vinens vugge for europeisk vin. Vinhistorien forteller oss dog at Hellas ikke forble vinens Mekka. De siste århundrer har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin.

Gresk vin er definitivt ikke førstevalget for oss nordmenn når vi handler vin. Gresk vin forbindes med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen. Den tanken er bare å snu om på. Gresk vin produserer vin i verdensklasse!

Vindruene ligger i små “korger”. Foto: Gaia

Vin