+ mer
Sesong for krabbe. Foto: Svein Lindin

Få ting skaper mer glede enn å invitere til krabbefest

Tid for fest? Endelig er krabbesesongen i gang, og den norske taskekrabben er nå på sitt aller beste. Med riktig vin blir krabbefesten en garantert suksess. 

Det kan være fint å ha noe å se frem imot nå som sommeren nærmer seg slutten. Krabbesesongen er et av flere kulinariske høydepunkter utover høsten, og akkurat nå er den norske taskekrabben kanskje på sitt aller beste. Sammen med gode venner og vin som treffer det sødmefylte kjøttet vil krabbefesten fort bli en årlig tradisjon for deg og dine venner.

Lang tradisjon som matkilde

Taskekrabben er den største av de spiselige krabbeartene som finnes naturlig langs norskekysten. Du finner den helt opp til Vesterålen og Finnmarkskysten og er nok det krepsdyret vi nordmenn er mest vant med å bruke. Taskekrabben eller cromerkrabbe, som den også kalles, ble gitt sitt vitenskaplige navn Cancer pagurus av den svenske naturforskeren og legen Carl von Linné i 1758.

Tradisjon: Sesongen for krabbe er som skapt for en sensommertradisjon. Foto: Svein Lindin

Vinvalget deles i to

Krabbeklørne og innmaten fra krabbehuset smaker som kjent helt forskjellig.  Et godt vinvalg vil, spesielt om du har hele krabber, fordre at du deler i inn måltidet og vinvalget i to. Innmaten har et høyt innhold av umami og er smakskraftig med en tydelig smak av salt og jordlige aromaer, mens krabbeklørne er rene og mer delikate på smak, ikke ulikt sjøkreps eller reker.

Rødvin er fullstendig utelukket på grunn av høyt tannininnhold og dominerende smak. Til krabbeklørne vil løsningen være en stille hvitvin med noe restsødme, men her trenger du ikke gå for det dyreste. Innmaten derimot krever en noe fetere og rikere vin.  

Vekk med rødvin og sitron

Tilbehøret spiller også her en viktig rolle. Mange skalldyrmåltid med vin i fokus ødelegges av av overdreven bruk av sitron. Dynker du krabbemåltidet i sitronsaft, demper du samtidig smaken av vinens syrlighet, og den vil da fremstå som “flat”. Løsningen er å tilføre syrligheten  i  tilbehøret, som i majonesen eller aiolien. Med denne tilføringen av fett og rett mengde sitronsaft beholdes syrlighet og friskhet i vinen.

Riesling er førstevalget 

Vi har prøvd mange viner til krabbe opp gjennom årene, men vi lander alltid på samme konklusjon – riesling er og blir førstevalget. Kombinasjonen av friskhet og sødme gjør at de passer perfekt til taskekrabben. Utvalget i av riesling i Norge er enormt med over 1.200 viner tilgjengelig på Vinmonopolet. Mange er like på smak, kommersielle og intetsigende, men en god tommelfingerregel er å se etter etiketter med navnet “kabinett” eller “feinherb” og med litt restsødme på diagrammet. 

I jungelen av tyske viner er områder som Mosel, Rheinhessen og Nahe gode utgangspunkter. Til innmaten er fetere, rikere rieslinger med GG-kvalitet ypperlige valg, men som nevnt, et godt krabbemåltid fordrer to ulike viner.

Finnes alternativ

Selv om riesling er en god tommelfingerregel til krabbe, er det ikke det eneste alternativet. Viner laget på albariño-druen er etter vår mening den som passer best til krabbeklør. Druen er først og fremst kjent fra det spanske vindistriktet Rías Baixas i Galicia og i den nordligste delen av portugisiske Vinho Verde. Her heter den Alvarinho – og noen ganger Cainho Branco. I prisklassen 170 til 270 kroner finner velsmakende viner som kan minne om riesling, men i  varmere områder får man mer alkohol, mer fruktighet og en annen aromaprofil. Kombinert med flott syrlighet har du en perfekt match til krabbeklør. 

Smakerommet

Varenr: 7407201 Camaleão Alvarinho 2017
Lys grønngul farge. Grapefrukt, sitrus og mineraler på duft og smak. Fyldig, rik og fruktdrevet avslutning
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:
195,– kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Sommelier

Varenr: 511901
Gauda Abadía de San Campio Albariño 2019
Middels grønngul farge. Aromatisk, pære, grapefrukt , sitrus og mineraler på duft og smak. Markant syrlighet og god lengde.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk. Pris:
174,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 109501
Dreissigacker Organic Riesling Trocken 2019
Lys grønngul farge. Grønt eple, mineraler og sitrustoner på duft og smak. Flott syrlig og fruktdrevet syrlighet. Lang ettersmak. God allrounder.
Pris: 159,90 kr
(basis) Poeng:
86 Importør:
Fondberg

Varenr: 9819801
Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og lime på duft og smak. Balansert sødme og syrlighet med fruktdrevet utgang. Prøv gjerne til pepperkrabbe.
Pris: 179,90 kr
(basis) Poeng:
88 Importør:
Record Vinimport

Varenr: 4754301
Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2019
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Gul frukt, modent eple og mineralske toner. Rik, elegant og samtidig balansert stram syrlighet og flott sødme. Leitz trer frem som en av de bedre i prisklassen.
Pris: 190,– kr
(basis) Poeng:
89 Importør:
Moestue Grape Selections

Varenr: 7405001
Kruger-Rumpf Pittersberg Riesling GG 2018
Lys grønngul farge. Konsentrert. Grønt eple, sitrus og florale toner på duft og smak. Velbalansert syrlighet og fruktighet med mineraler, eple og sitrus i ettersmaken.
Pris: 339,90 kr
(basis) Poeng:
91 Importør:
Blend Wines


Oppskrift: Pepperkrabbe med ristet brød og Shriracha-majo

Vinmatch:  Denne retten krever markert restsødme fra hvitvinen for å takle peppersmaken, men et godt tips er å justere mengde pepper som vendes med krabbeklørne. 

Slik gjør du:

Kakk sprekker i krabbeklørne slik at du kommer til krabbekjøttet.  Ha olje og løk i en varm stekepanne. Tilsett soyasaus, honning og black pepper sauce. Varm til det tykner. Tilsett krabbe og limebåter og vend inn i blandingen. La putre til krabben er varm. Rist sort pepper i pannen og mal den i morter. Ha på, sammen med vårløk, til slutt.
Server med ristet brød og shriracha-majo.

Dette trenger du: 
Ingredienser 2 personer:

 • 2 kg krabbeklør
 • 8 cl soyasaus
 • 2 ss honning
 • 2 ss black pepper sauce
 • 20 pepper, hel sort
 • 4 båter lime
 • 1 limesaft
 • 2 stk. sjalottløk
 • 3 stk. vårløk
 • olje.

Sriracha-dressing

 • 4 ss majones
 • 1 ts sriracha

Kilde: 3iuka.no 

Vin