+ mer
På Santorini ligger noen av verdens eldste vinmarker. Den eldgamle sirkelformede oppbindingsmetoden koulara er over 500 år gammel. Foto: Greekwine.org

Grekernes ukjente vinskatt

Nordmenn tenker sjelden på gresk vin når de handler sine edle dråper. Det bør de begynne med. Assyrtiko-druen fra øya Santorini er en ukjent vinskatt.

Det er bare å avlive myten om at gresk vin er sidestilt med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen

For de fleste er vulkanøya Santorini essensen av hva som er vakkert med Hellas. Bebyggelsen  står steilt mot Egeerhavet, og på fine sommerdager speiles solnedgangen i dens karakteristiske blå kupler. Men for oss vinøse er det i de bratte og skrinne skråningene til vulkanøya at den virkelige hemmeligheten ligger. Her vokser nemlig noen av verdens mest interessante vinstokker. 

Bundet opp i kranser er vinstokkene skjermet for vinden og den stekende solen. De vannes ikke, og jordsmonnet på hele øya er vulkansk. Når vinstokken blir gammel podes en ny på den gamle vinstokken. Alt for bevare de lange røttene som ofte kan være opptil 350 år gammel. 

Det er bare å avlive myten om at gresk vin er sidestilt med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen. Assyrtiko-druen fra Santorini er en ukjent vinskatt.

Gresk ferielykke: Santorini er et yndet feriemål Foto: Ryssal Yan

Vinens vugge

Det har blitt produsert vin i Hellas i nærmere seks tusen år. Minoerne og mykerne ble beskrevet av Homer som et festglad folkeslag. De hadde livlig samvær, med leskende dråper til ære for den greske vinguden Dionysos. Man kan faktisk beskrive Hellas som vuggen for europeisk vin. Vinhistorien forteller oss dog at Hellas ikke forble vinens mekka. De siste århundrer har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin.

En av verdens eldste

Assyrtiko er kjent som en av verdens eldste kjente druetyper. Med en nydelig syrlighet, flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske chardonnay-baserte viner av god kvalitet. Assyrtikos aroma og smak kan minne om europeiske druer som riesling og sauvignon blanc. 

Santorinis vulkanske jordsmonn passer druen perfekt. Over 900 hektar er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin. Noe blir tørket, og det gir søte dessertviner. 70 av vinmarkene på øyen er plantet med assyrtiko. Med lite naturlig regn er det nesten bare morgendugget som gir drueplanten vann. Lite næring i skrint jordsmonn gir druene høyt syrenivå som igjen gjør vinene svært matvennlige.

Til mat er det bare å trekke frem piggvar,  flyndre med smørbaserte sauser samt store fete østers og nygrillet sjøkreps og hummer. 

Smakerommet:

Varenr: 7772701
Santo Santorini Assyrtiko Reserve 2017
Middels gyllen farge. Modent eple, sitrus og mineraler på duft. Fatpreget og flott med god balansert syrlighet
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 324,90 kr (bestilling) Poeng: 87
Importør: Einar A Engelstad

Varenr: 10137001
Lyrarakis Assyrtiko Vóila 2017
 Lys grønngul farge. Mineralsk, fruktdrevet med grapefukt, sitrus på duft. Fin fylde
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 199,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Vinarius

Varenr: 1264401
Gaia Thalassitis Oak Fermented 2016
Middels grønngul farge. Røk, mineralsk, sitrus på duft. Konsentrert flott matvin. Moden flott fruktighet Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 199,– kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Chaeos Wine & Spirits

Varenr: 3913301
Tsantalis Klima Klima Organic Assyrtiko 2015
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Urtepreget med sitrus og mineraler i ettersmaken. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 284,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Einar A Engelstad

Varenr: 9869201
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018
Lys gulgrønn farge. Urter, mineraler og sitrus på duft og smak. Markant konsentrasjon og syrlighet. Lang mineralsk ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 269,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Chaeos Wine & Spirits

Vin