<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Grave ut de siste timene om kvelden fordi du virkelig vil vinne

– Endel av de større firmaene har gått vel langt i å maksimere inntjeningen, mener Aron Solheim i Glittertind. Kantspilleren og balltalentet fra Horten bygger et annerledes advokatkontor. Eventbyrået fikk sjokk da Solheim bestilte firmatur med flyforbud.

Å ville vinne: – Er du prosedyreadvokat, så er det ingen ulempe å ha et visst vinnerinstinkt, sier partneren i Glittertind. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen
Næringsliv

– Skal du lykkes i denne rollen, må du ha evnen til å skru på – og skru av. Jeg tror de som mistrives i vårt yrke er de som ikke greier å skru av. Det er fort gjort å ta med seg sakene hjem og la dem ligge og kverne i hodet. Vi jobber ofte med store tvister som går over flere år. Da er det viktig å kunne koble av, sier Aron Solheim, som er ledende partner i Glittertind.

Solheims beste triks for avkobling er å sprette opp av sengen klokken seks en søndag morgen, sette seg i bilen og kjøre til Horten. Her venter tre gode venner ved Borre Golfklubb. Deres faste starttid er klokken 07.32.

Slå 18 hull og slenge med leppa.

– Hver søndag?

– Nesten hver søndag. Fordelen med å stå opp tidlig er at du kommer deg hjem igjen i grei tid og kan bruke resten av dagen med familien, sier advokatpartneren, som er pappa til en jente på 6 år og en gutt på 8 år.

Kongen av pauser: – Jeg vil nok driste meg til å påstå at jeg er den beste bordtennisspilleren her på huset, sier Aron Solheim. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Hoppet av

Han jobbet i Schjødt i ti år, men lekte stadig med tanken om å gå videre.

– Vi var fire kolleger som jobbet tett sammen i Schjødt. Vi jobbet alle med tvistesaker og entreprise. Vi så over tid at det ble krevende å dyrke denne nisjen innenfor et så stort system. Og vi tenkte etter hvert samme tanke, nemlig at vi kunne bygge et spesialisert miljø på egen hånd.

Solheim tok likevel en omvei. Han hoppet av og startet i DLA Piper. Etter bare noen måneder i nytt hus hadde ideen om et eget advokatfirma modnet sammen med de tidligere kollegene. Slik ble det til at han nærmest snudde i døren hos DLA Piper.

– Det kommer noen samtaler i løpet av livet som er vanskeligere enn andre. Dette var en av dem. Men jeg opplevde også stor forståelse, de skjønte at jeg hadde muligheten til å bli med på noe nytt sammen med kolleger som jeg hadde jobbet med i ti år. Jeg har ikke noe usnakket med DLA Piper i dag, sier Solheim.

Han startet Glittertind sammen med Nils-Henrik Pettersson, Asbjørn Dølvik og Peter Vagle i 2016. Kort tid etter oppstarten kom også Anders Ryssdal, Marius Borgen og Geir-Arne Borgestrand med.

Og det ser jammen ut til at de også har fått med seg en nestor. Inn i døren på møterommet kommer et lurt smil.

– Aron er en bra fyr som jobber hardt, men han jobber ikke like mye som jeg gjorde da jeg var på mitt mest aktive.

Ordene kommer fra advokatlegenden Cato Schiøtz.

– Nååå, svarer Solheim, som er klar for å protestere og prosedere. Men han går istedet for en minnelig løsning, og svarer med et lurt smil tilbake.

Ekte bærekraft: Glittertind var med på det store Klimasøksmålet. – Et mindretall på fire dommere kom til at vedtaket var delvis ugyldig. Vi er selvsagt enige med mindretallet, sier Aron Solheim. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Honorargeografi

Vi befinner oss i smørøyet av det som en gang var Oslos mest forslummede områder. Vika-området lå utenfor bygrensen, her vokste plankebyer opp. Brennevinsprodusenter og bordeller lå om hverandre. Stedet vi sitter nå ble kalt for Røverstatene. Samfunnsforskeren Eilert Sundt besøkte Pipervika og Ruseløkkbakken på midten av 1850-tallet, og fortalte om ekstrem fattigdom og lovløse tilstander.

Her ligger det mange billige poenger og venter for en journalist, men vi skal la det gå og nøye oss med å slå fast at fattigdommen er borte. I dag er området okkupert av noen av Norges største advokatkontorer. Thommessen, Wikborg Rein og Kvale for å nevne noen.

I øverste etasje i Dronning Mauds gate 15 har Glittertind sitt kontor. Solheim innser at de må pusses opp, og snakker om at håndverkerne rykker inn i sommer. Konkurrentene ligger et par hakk foran når det gjelder interiørtrendene.

– Dere må være plassert her for å kunne ta de timeprisene dere tar?

– Vi mener vi vektlegger bunnlinjen mindre enn våre konkurrenter. Det er en av verdiene vi har tatt med oss inn i Glittertind. Vi skal ikke sette rekorder på timepriser. Samtidig har vi spesialkompetanse og er blant de beste innen vårt felt, så vi skal ikke selge oss billig heller, sier Solheim.

Ledende partner: Tvister og entreprise er Aron Solheims spesialgren. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Aktiv helt til 40

Håndball ble det håndverket han behersket best under oppveksten i Horten.

– Jeg spilte både fotball og håndball. Etter hvert var det på håndballbanen jeg hadde mest å bidra med.

Kampreferatene fra lokalavisen Gjengangeren fortalte stadig om en måltyv ved navn Solheim da de rapporterte fra Falks herjinger i første- og andredivisjon.

Og kantspilleren ga seg ikke så lett. Han spilte aktivt i lavere divisjoner helt til han ble 40 år.

– Det er noe med at dersom man har mye å tenke på, så er det veldig behagelig å ha to ganger 30 minutter med fullt fokus på håndball.

– Var det noe å ta med seg inn i rollen som prosedyreadvokat?

– Både på banen og i retten er det en stor fordel om man virkelig har lyst til å vinne. Er du prosedyreadvokat, så er det ingen ulempe å ha et visst vinnerinstinkt. I vår bransje handler det ofte om å stå gjennom den lange kvelden, kanskje ut over natten, for å kunne møte i retten som den best forberedte. Å grave ut de siste timene fordi du virkelig vil vinne.

I Kapitals Advokatkåring ble Solheim en del av A-laget. Han ble likevel ikke utnevnt til banens beste spiller. På topp i kategorien “Entreprise” havnet Johnny Johansen i Haavind. På andreplass havnet Glittertind-kollega Nils-Henrik Pettersson. På tredjeplass finner vi Solheim.

I vinter tok Solheim til orde mot kostnadsgalloppen i egen bransje. Utviklingen for sakskostnader i tvistesaker er urovekkende, skrev Aron Solheim i en kronikk i Finansavisen. I en fersk dom ble en saksøker tilkjent 6,9 millioner kroner – mens rettssaken kostet 111 millioner kroner.

– Dette er ikke bærekraftig. Hvis trenden fortsetter, risikerer advokatbransjen å gjøre seg irrelevant som viktige bidragsytere til et velfungerende system for tvisteløsning, mener Solheim.

Han peker på at det ikke nødvendigvis er timeprisen som er problemet.

– Det vi har sett er at timeforbruket – i enkelte sammenhenger – fremstår som uforklarlig eller uforholdsmessig høyt.

– Det vi nå ser flere og flere eksempler på, er at sakskostnadsoppgavene inneholder et betydelig omfang av timer nedlagt av advokater som ikke har hatt en rolle i forbindelse med hovedforhandlingen.

Han frykter at advokatbransjen er i ferd med å gjøre det samme i forbindelse med kommersielle tvister som bransjen i sin tid gjorde i forbindelse med utarbeidelsen av due diligence (“DD”)-rapporter.

– Da jeg startet som advokatfullmektig, var utarbeidelsen av DD-rapporter en av advokatbransjens største melkekuer. Unge advokater med liten erfaring ble satt til å gjennomgå alt som fantes av selskapsmateriell, og advokatfirmaene fakturerte en høy timepris for all tid som ble nedlagt. Markedet forsto etter hvert at kostnaden til dette arbeidet ikke sto i sammenheng med nytteverdien, og man fant andre og mer effektive løsninger for å vurdere de selskaper som var for salg, påpekte Solheim i sin kronikk.

Vika: Glittertind holder til i Dronning Mauds gate 15. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Kraftslaget

En av de største sakene han har rodd i havn de siste årene, er en langvarig strid mellom Hæhre Entreprenør og Smisto Kraft. Hæhre krevde kompensasjon for merkostnader i forbindelse med utbygging av kraftverk i Rødøy og Lurøy i Nordland.

I 2021 ble Hære tilkjent 224 millioner kroner til dekning av merkostnader i tingretten. Motparten anket, noe som resulterte i forhandlinger om en minnelig løsning.

– Forliket er hemmelig, men vi fikk til en løsning som begge parter var tilfredse med.

– Hva kjennetegner en god advokat?

– Først må det selvsagt ligge en god juridisk forståelse i bunnen. Deretter er det viktig å lære seg den bransjen du jobber med. På toppen handler det om å virkelig forstå klientens virksomhet. Det er først da du kan bli en god rådgiver, mener jeg.

I tillegg er det viktig å si minst mulig “tja”.

– Du må tørre å gi konkrete råd. Klientene betaler ikke for helgarderinger.

Bærekraft

Glittertind ville gjøre bærekraftbegrepet til noe mer enn ord på hjemmesiden. Prisen må de ansatte betale når de skal på firmatur. Den skal nemlig foregå med tog. Reisemålet er eksotiske Göteborg.

– Skal vi i retten i Tromsø tar vi selvsagt fly, men ellers ønsker vi å være bevisste på hvordan vi reiser. På våre firmaturer skal vi unngå å reise med fly. Vi ønsker å være en aktør som går foran.

Klimanøytrale firmaturer er foreløpig ikke en forretningsidé. Det fikk Solheim erfare.

– Eventbyrået vi bruker ble nok litt tatt på sengen. De lurte på om det virkelig måtte være så strengt. Kunne vi ikke ta fly én vei og tog en annen?

Bærekraftfilosofien handler ikke bare om klimautslipp.

– Ett aspekt er at det skal være bærekraftig å bruke oss som rådgivere og advokater. Vi skal tilpasse vår ressursinnsats basert på det som gavner klienten og ikke bare maksimere advokatinntjeningen i den enkelte sak. Det er en grunnleggende verdi som går på at vi ønsker å ha fornøyde klienter som vil komme tilbake og bruke oss flere ganger.

Og her kommer Solheim gjerne med et stikk til konkurrentene.

– Endel av de større firmaene har gått vel langt i å maksimere inntjeningen.

Et annet bærekraftaspekt er hensynet til de ansatte.

– Skal du være god og lykkes som prosedyreadvokat, så må du jobbe hardt. Men innsatsen må være bærekraftig over tid, det vil si at de ansatte må ha mulighet til å leve helhetlige liv.

Solheim er også stolt over at Glittertind var med på det såkalte Klimasøksmålet. Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom tok i 2016 ut sak mot staten ved Olje- og energidepartementet for brudd på retten til miljø i Grunnloven paragraf 112. Hovedspørsmålet i klimasaken for de nasjonale domstolene var om 10 utvinningstillatelser for petroleumsutvinning tildelt i 23. konsesjonsrunde i Barentshavet var i strid med Grunnloven. Høyesterett sa nei. Et  flertall på 11 dommere kom i 2020 til at vedtaket om å tildele utvinningstillatelser i Barentshavet sørøst var gyldig. Miljøorganisasjonene vant dermed ikke frem med sitt krav.

– Et mindretall på fire dommere kom til at vedtaket var delvis ugyldig. Vi er selvsagt enige med mindretallet.

Siste slag

Nå er målet i hverdagen å bli litt bedre i bordtennis for hver dag som går. I lokalene til Glittertind står nemlig et bordtennisbord som er hyppig i bruk.

– Vi rekker tre sett på ti minutter, en perfekt avkobling mellom to arbeidsoppgaver. Jeg vil nok driste meg til å påstå at jeg er den beste bordtennisspilleren her på huset.

Håndballen er lagt på hylla. Men innen golfsporten har han til hensikt å øke innsatsen.

– Når du fyller 45 år, er det bare å innse at det er mange ting du aldri kommer til å bli bedre i. Jeg vil nok ikke kunne løpe fortere eller hoppe høyere. Golfsporten har den utmerkede fordelen at det fortsatt er mulig å forbedre spillet, selv om du er blitt voksen.