Når vi sier ruskevær, mener vi ikke full storm, men trolig mer i retning av litt yr med noen spredte vindkuler. Som Institutt for reklame- og mediestatistikk (IRM) selv slår fast i sin rapport Revidert prognose 2022–2023, som kom i desember: – Medieanalytikerne er uenige, og annonsemarkedet er vanskelig å vurdere.
Like fullt, de har gjort et forsøk. Konklusjonen er at forventningene i de fleste kategoriene som utgjør mediemarkedet, som internett, aviser, trykte aviser, fag- og ukepresse, lyd og bilde, er noe nedjustert med få unntak som forblir uendret.
– Veksten avtar
Ved inngangen til fjoråret var spådommene for annonsemarkedet nær panegyriske, og de slo til. IRM forventer at det norske annonsemarkedet vil ha omsatt for 25 milliarder kroner ved årets slutt – opp 6,5 prosent fra 2021. Neste år er ikke så rosenrødt.
“I 2023 forventes det digitale annonsemarkedet å oppleve en avtagende vekstkurve, mens de tradisjonelle medienes oppgang etter pandemien forventes å være over,” melder IRM. Men instituttet, som dekker hele Skandinavia, legger til en egen merknad for Norge:
“Norge ventes imidlertid å gjøre det bedre enn andre nordiske land på grunn av økt offentlig konsum og at økte oljerelaterte investeringer ventes å gi ringvirkninger til resten av økonomien.”
Nå ser vi at veksten avtar ganske kraftig, og det handler om den økonomiske situasjonen. Folk har fått strammere økonomi. Bente Håvimb, MBL
Nå skal det sies at det er en stund siden annonsemarkedet var hovedinntektskilden for mediehusene. I 2021 sto brukerinntektene for 60 prosent av inntektsgrunnlaget – en jevn oppgang siden 2017. Nå er det stopp.
– Nå ser vi at veksten avtar ganske kraftig, og det handler om den økonomiske situasjonen. Folk har fått strammere økonomi, sier innsikts- og analyseansvarlig Bente Håvimb i Mediebedriftenes landsforening MBL.
Kutter abonnement: Innsikts- og analyseansvarlig Bente Håvimb i Mediebedriftenes landsforening opplyser at flere og flere sier opp abonnement grunnet strammere økonomi. Foto: Mediebedriftenes landsforening
Sier opp abonnement
– Dette handler om den økonomiske situasjon. Folk har fått strammere økonomi.
MBLs undersøkelse Betaling for nyheter 2022, som kom i slutten av november, gir et lite frempek. Fire av ti opplyste der at de har fått en merkbart trangere økonomi, og 37 prosent av abonnentene oppgir at de har sagt opp minst ett abonnement som følge av dette.
– 2023 blir et usikkert år. Alle signaler samlet sett sier at vi går inn i en tid med store endringer, sier Håvimb.