<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Alkymisten

Per Lillebø overtok Cambi for et par titalls millioner kroner. 30 år senere er selskapet på børs med verdensledende slamteknologi.

Rik på kloakk: Cambi-sjef Per Lillebø ble milliardær etter å ha tatt selskapet på børs. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Da Cambi gikk på børs i februar i fjor, ble det synliggjort store verdier. Teknologibedriften ble raskt en yndling, og majoritetseier Per Lillebø debuterte på listen over Norges 400 rikeste som milliardær. Siden har aksjekursen gått noe ned, men selskapet regnes fremdeles som en ener på ​​sitt felt.

– Vi var pionerer. Nå er vi markedsleder i verden. Det har vært en lang og spennende reise, sier gründeren.

Lang vei

Resepten er patenterte prosesser for såkalt termisk hydrolyse av organisk materiale. Det vil si at kloakkslam trykkokes og renses, for deretter å omdannes til biogass og biogjødsel. Dette minimerer miljøpåvirkningen av avløpsrensing, inkludert betydelig reduksjon av klimagassutslipp. Cambi renser i dag avfall fra over 100 millioner mennesker ved 80 anlegg i 25 land, og har til sammen 150 ansatte. Veien til verdensmarkedet og økonomisk suksess har imidlertid vært lang.

– Mange gründere og investorer tror at de skal bli rike over natten, men å oppnå suksess med teknologi er ikke gjort i en håndvending. Det krever beinhard jobbing over mange, mange år, sier Lillebø.

Også avgjørende for å oppnå suksess er evnen til å senke kostnadene til et minimum, hevder økonomen.

– Vi passet på at det var dekningsgrad i alle prosjektene våre. Det reddet oss.

På et tidspunkt var Lillebø inne på tanken å gi seg. Det var i 2004, etter tolv år med røde tall.

– Det var ikke fordi jeg ikke hadde troen, men fordi kassen begynte å bli bunnskrapt. Vi hadde for lite igjen til å gjennomføre prosjekter, og jeg var usikker på om vi ville overleve, sier han.

Til alt hell var betingelsene fra den potensielle kjøperen uspiselige, samtidig som Cambi vant noen viktige kontrakter.

– Da var det bare å kjøre på!

Enormt potensial

Per Lillebø startet innenfor tradisjonell olje, men tok med kjøpet av Cambi steget over til menneskeskapt gass. Det skjedde for temmelig nøyaktig 30 år siden. Prisen var på rundt regnet 20 millioner kroner.

– Hvorfor akkurat Cambi?

– Det var ganske tilfeldig. Jeg ønsket å utvikle noe og var på kikker’n. Og så dukket denne muligheten opp, forteller investoren.

Den gang satset selskapet på gjødselproduksjon. Etter å ha bygget et pilotprosjekt og konkludert med at det aldri kom til å fungere, ble det biogass i stedet. Et særdeles lykkelig valg, ifølge Lillebø.

– Hadde vi ikke tatt den beslutningen, ville vi ikke overlevd. Stanken var forferdelig og ideen dødfødt. Vi ville aldri klart å tjene penger på bøndene, humrer han.

I dag sikrer Cambi seg stadig nye og viktige kontrakter i lovende markeder. Hovedeieren forteller at interessen er økende og at potensialet er enormt.

– Absolutt. Du spør hva som har overrasket meg mest underveis, og det er at vi ikke har vunnet innpass i enda større grad. Vi har kartlagt at hele 3.000 byer i de markedene hvor vi er aktive i dag ville hatt en fordel av å benytte vår teknologi. Så dette er bare starten.