– Ambisjonen er å vokse organisk – gjennom å ansette flere og få flere kunder på programvaren tror vi det er mulig å doble virksomheten i løpet av 2022, og dette understøttes av utviklingen i første kvartal. Men vi regner også med å gjøre flere oppkjøp inn i Position Green-gruppen, sier førstnevnte, og skisserer mulige investeringer i størrelsesorden 700 millioner kroner.
– Rom for spesialist
Som gruppe vil Position Green, i tillegg til å drive konsulent- og rådgivningstjenester, ESG-verifisering og opplæring, kunne tilby effektive systemer for innhenting av klimadata, leverandøroppfølging og andre bærekraftrelaterte forhold. Det svenske programvareselskapet har hatt spesielt sterk vekst de siste årene, omsatte i fjor for 21,5 millioner svenske kroner og bringer med seg mer enn 300 kunder, både i Norden og globalt.
Vold mener de har identifisert et udekket behov.
– Kundene oppfatter det i dag som veldig komplekst å få rådgivning på dette området, og det vil være veldig interessant for dem å kunne jobbe med én partner som har et mer helhetlig tilbud enn det de møter i markedet i dag. Vi tror det er rom for å bygge en ESG-spesialist som bare driver med ESG-relaterte temaer, ikke med revisjon av regnskapstall og annen rådgivning ved siden av, sier han.
Den sammenslåtte enheten skal ledes av Joachim Nahem. Norvestor tar en eierandel på 50 prosent, men de eksisterende partnere skal også være med videre på eiersiden. Kontorer blir i Oslo, København, Stockholm og Malmö.
Konsolideringstrend
Nahem forteller at etterspørselen etter ESG-tjenester har økt raskt etter at Parisavtalen kom på plass i 2016. Det nordiske markedet er estimert til å være på omlag fire milliarder kroner pr. i dag, og er ventet å øke med 20–25 prosent hvert år frem til 2026. Det vil da være på over ti milliarder kroner.
ESG har altså blitt big business, hvilken igjen har utløst en global konsolideringstrend. Internasjonalt har store datatilbydere som MSCI, Refinitiv og Morningstar gjort oppkjøp. Nahem trekker frem at Semcon nylig kjøpte ESG-rådgivningsfirmaet Goodpoint i Sverige, mens KKR i fjor slukte ERM for 2,8 milliarder dollar.
– Det finnes allerede mange mindre og mellomstore aktører med ESG som spesialfelt, men det er fortsatt de fire store revisjonsfirmaene som er størst i volum. EU åpner imidlertid for at andre enn revisjonshus skal kunne gjennomføre verifisering av bærekraftdata når nye regler for bærekraftrapportering implementeres, og dette vil endre konkurransen dramatisk. Da TGG valgte å etablere gruppen Position Green Group med støtte fra Norvestor, var det for å forene det beste fagmiljøet med den sterkeste ESG-programvareløsningen. Vårt mål er å få inn andre solide aktører i gruppen, og slik sett bidra til videre konsolidering, sier han.
Vold tror det nye porteføljeselskapet har internasjonalt potensial.
– Dette er definitivt en global utfordring. Standardene og de lovmessige driverne er også internasjonale, og mange av verdikjedene som må kartlegges er av global karakter. Samtidig har mange av de nordiske bedriftene Norvestor tidligere har vært sponsor for, utviklet seg til å bli både europeiske og globale. Vår erfaring er at slike service- og programvarebedrifter i Norden ofte har et konkurransefortrinn også internasjonalt, så det er absolutt ambisjonen.
Kapital har de siste årene vært uavhengig mediepartner for lanseringen av The Governance Groups rapport Bærekraft på børs.