+ mer
F.v. Øystein Stray Spetalen Anderssen, Jan Haudemann-Andersen, Tostein Tvenge Halvorsen, Bjørn Maaseide, Egil Stenshagen,  Arne Fredly, Ivar Løge og Kjetil Holta. Foto: NTB og Iván Kvermé

Norges råeste investorer

De får pengene til å yngle. Her er aksjekongene som har tjent milliarder, og som vi følger i flokk. Les om deres vei til rikdom og lær av deres beste råd.

Bjellesauer, kalles de. For når denne gjengen satser på aksjer, henger mange seg på. De har til dels svært ulik bakgrunn, men felles for dem er at de har bygget enorme formuer på sine investeringer. Hva som gjør dem til vinnere? Professor emeritus i finans ved Norges Handelshøyskole, Thore Johnsen, er ikke i tvil:

– De har klart å etablere underliggende dyktighet fremfor flaks. Når man tar høy risiko, er det mulig både å vinne og tape. Det gjør de beste også, men de vinner mer enn de taper og kan vise til gode resultater over tid.

God treffprosent

Treffer bra: Ifølge finansprofessor Thore Johnsen er det vanskelig å skille mellom dyktighet og flaks, men empiriske studier viser at de som er dyktige har mer flaks enn de mindre dyktige. Foto: Marit Hommedal/NTB

Ifølge Johnsen er det vanskelig å skille mellom dyktighet og flaks, men empiriske studier viser at de som er dyktige har mer flaks enn de mindre dyktige.

– Ja, helt klart. Har man mye flaks, er det ofte resultatet av dyktig posisjonering. Dette gjelder i kapitalforvaltning som i annen virksomhet og i sport og sjakk.

Hva kjennetegner underliggende dyktighet i denne sammenheng? Johnsen mener det handler mye om om å se det andre ikke ser, samt å ha god treffprosent.

– Enkelte hevder det ikke er mulig å slå markedet. Det er tøv, men det er få som slår markedet over tid. På listen din er det eksempler på at det går an. Det holder ikke bare å kjøpe billig og selge dyrt. Man må også ha evnen til å melke gode posisjoner. Holde dem lenge nok, men på den annen side kutte posisjoner tidlig som går galt i forhold til hva man forventet.

Enkelte hevder det ikke er mulig å slå markedet. Det er tøv, men det er få som slår markedet over tid.
Thore Johnsen, Norges Handelshøyskole

Grønne fingre

Innehar så landets beste investorer enkelte egenskaper som gjør dem dyktigere enn andre? Absolutt, hevder Johnsen.

– Det er det samme som med gartnere. Noen har grønne fingre, andre ikke, sier han.

– Og hva er landets beste investorer gode på?

– Blant annet har de forretningsmessig innsikt, og de har risikokontroll. Vi kaller det gjerne risikovilje og risikokontroll, men egentlig handler det om å ligge i forkant av alle andre når det gjelder gode og dårlige nyheter, og å være god til å time kjøp.

– Og salg?

– Nei, empiriske studier av avkastning både for investorer og fond viser at man tjener på valg og timing av kjøp, men i mindre grad på salg.

Lang liste

Vi har saumfart Kapitals rangering over Norges 400 rikeste på jakt etter landets beste investorer. Og listen er lang. Blant dem finner vi aksjefagmenn som Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Jan Haudemann-Andersen, men også selskapsbyggere som John Fredriksen og Petter Stordalen. Endel av dem er også tidligere gründere som har solgt livsverket og satset gevinsten på børs, som Ivar S. Løge og Kjetil Holta, mens atter andre har skiftet totalt beite, som tidligere rallyfører Egil Stenshagen og strandvolleyballproff Bjørn Maaseide. På de neste sidene kan du lese om hvordan de bygget seg opp, om deres investeringsstrategier og kanskje sanke et godt tips eller to.

Reportasjer
Næringsliv