<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Bygger norske verdier: Geir Førre satser på oppstartsmiljøet gjennom investeringsselskapet Firda. Etter flere vellykkede exiter vet han hva han skal se etter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Talentspeideren

– En god idé er ikke nok. Hvis du er den eneste i verden som har tenkt en tanke, så er den sannsynligvis ikke så veldig god. Hemmeligheten er å klare å realisere. Det krever ekstremt hardt arbeid, sier Geir Førre.

Geir Førre innkasserte hundre millioner kroner da Texas Instruments i 2006 la 1,4 milliarder kroner på bordet og kjøpte gründerselskapet hans, Chipcon. Hans selskap nummer to, Energy Micro, ble solgt til amerikanske Silicon Labs for godt og vel en milliard kroner åtte år senere. Så, i 2016, gjentok han bedriften for tredje gang. Da sto Prox Dynamics for tur. Også dette selskapet skiftet hender for over milliarden.

– I sum snakker vi i dag om mellom seks og åtte milliarder kroner i omsetning på det som har blitt effekten av disse tre oppstartsselskapene. Det er jeg stolt over. Samtidig skammer jeg meg litt over å ha solgt tre ganger. Sett i ettertid hadde det rent finansielt lønt seg å beholde, sier Geir Førre.

Gjør verden bedre

Etter den tredje exiten har Førre sluset flerfoldige millioner kroner tilbake til oppstartsmiljøet gjennom investeringsselskapet Firda. Og som investor er han – klok av skade – opptatt av å få selskapene til å vokse fremfor å cashe ut.

– Ja. Vårt primære mål er å bygge selskapene over mange år. I stedet for salg ønsker vi å skape likviditet gjennom børsnotering, forteller han.

I dag består porteføljen av Airthings, Ardoq, Disruptive Technologies, Zivid og Hystar. Nylig gikk førstnevnte på børs, mens resten etter planen skal følge de neste få årene. I tillegg satser selskapet tungt på startups, gjennom Firda Seed.

– Hva ser du etter når du investerer?

– Vi investerer kun i norske selskaper, men de må ha globale ambisjoner. Og selskapene må gjøre verden bedre, ikke verre. I tillegg må gründerne og konseptet ha potensial for å bli stort.

Lyst til å skape

Førre mener han kjenner igjen en god gründer når han ser en.

– Ja, det mener jeg, selv om dette selvsagt er vanskelig. Da jeg startet opp, visste de færreste hva ordet gründer betød. I dag er det superpopulært å bli gründer. Det gjør at endel mennesker som aldri burde vært entreprenører blir det. Man skal ikke bli gründer fordi det er kult, men fordi man har inderlig lyst til å skape noe. Og ikke tro det blir gøy, for først og fremst er det smertefullt. Ingen tjener penger med en gang, og de færreste lykkes.

Ifølge Førre er arbeidsvilje den absolutt viktigste egenskapen man kan ha som gründer.

– Man må ha drive. Og vilje til oppofrelse. Jeg skårer ikke høyest på IQ-tester, men jeg har alltid jobbet beinhardt for å nå målene mine.

Jeg skårer ikke høyest på IQ-tester, men jeg har alltid jobbet beinhardt for å nå målene mine.
Geir Førre

Latex og lapdance

I tillegg er trivsel, og det å ikke ta seg selv så selvhøytidelig, viktig, mener seriegründeren.

– Man må ha en profesjonell tilnærming til det man holder på med. Samtidig er det viktig at man har det gøy.

På oppfordring om et aldri så lite eksempel på uhøytidelighet forteller Førre noe nølende om den gang han, etter å ha sagt opp i Silicon Labs, sammen med en kollega kledde seg om til latex på nyttårsfesten og gav lapdance til en av de høye herrene i firmaet.

– Og hvordan ble det tatt imot?

– Noen ble nok litt overrasket, men det blir jo ofte ikke mer moro enn man lager selv. Det er viktig å by på seg selv. Det verste som kunne skje var jo at jeg fikk sparken, og jeg hadde jo allerede sagt opp.

Reportasjer
Næringsliv