<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Erfaren: Kahoot-sjef Eilert Hanoa mener det å kunne håndtverket er essensielt. Selv startet han sitt første selskap som 15-åring. Dette var forløperen til Guru Software, senere Mamut, som ble børsnotert og kjøpt av Visma. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Guruen

– Jeg var vel blant de som tidlig så at Kahoot kunne bli et globalt stortfenomen. Jeg tror årsaken var jeg visste hvor vanskelig det er å få til det Kahoot-teamet hadde klart, nemlig å få viral spredning i USA, sier Eilert Hanoa.

Eilert Hanoa er best kjent som første eksterne aksjonær og administrerende direktør i børsraketten Kahoot. Det lille, norske selskapet har fått innpass hos nesten alle verdensledende selskaper, og har i skrivende stund en markedsverdi på vanvittige 50 milliarder kroner. Kahoot-sjefen, som selv har blitt mangemilliardær, mener han ikke hadde vært der han er i dag om det ikke hadde vært for tidligere reiser.

– Det å kunne bruke sin egen erfaring er en klar fordel. Du kommer ikke langt i finalen om du ikke har trent, sier Eilert Hanoa.

Et tankekors

Sin første bedrift, PC Land, startet Hanoa allerede som 15-åring. Dette var forløperen til Guru Software, som siden skiftet navn til Mamut, før det ble børsnotert og solgt til Visma for 900 millioner kroner.

– For å lykkes som gründer mener jeg det er avgjørende å kunne håndverket. At køen til Norske Talenter er lenger enn køen til NTNU er et tankekors, sier han.

At køen til Norske Talenter er lenger enn køen til NTNU er et tankekors.
Eilert Hanoa

Selv jobbet Hanoa gratis for et større datafirma allerede på ungdomsskolen. Det mener han er en bra måte å entre arbeidslivet på.

– Skal du starte kaffebar, så ta deg sommerjobb hos Kaffebrenneriet for å kunne lære av de beste! Det høres kanskje banalt ut, men viktigheten av å kunne håndtverket, uansett hva man skal arbeide med, er ofte undervurdert.

En livsstil

Å tro at man skal bli rik over natten som gründer er å lure seg selv, ifølge Hanoa.

 – Hvis det er instant fame and fortune som driver deg, så finnes det nok morsommere måter. Entreprenørskap er en livsstil som krever enormt med både penger, tid og energi.

– Det hjelper ikke bare å ha en god idé?

– Nei. Richard Branson sa en gang at gode ideer er som London-bussen. Det kommer nye hele tiden. Å være gründer er en evig tikamp og ikke hundremeter sprint eller engang maraton. For å lykkes må du forstå betydningen av finans, jus, markedsføring og salg, produktutvikling og organisasjonsoppbygging. For å nevne noe. Det er mange disipliner som må beherskes for å være en god bedriftsleder.

– Hvor viktig er flaks og god timing?

– Det viktigste er å ha nok ressurser, kunnskap, og stamina. Selvfølgelig er noen heldigere med timing.

Utenfor komfortsonen

Hanoa har vært opptatt av å skape så lenge han kan huske. Fra han var rundt fire år, satte han spørsmålstegn ved aktiviteten “søndagstur”. Han synes det var helt meningsløst å måtte ut når han heller kunne være hjemme og bygge Lego.

– Fra jeg var ganske ung har jeg levd etter mantraet “this can be done better”. Jeg tenkte ofte at det måtte gå an å lage noe som var kulere, billigere og bedre.

– Er man født gründer, eller er gründer noe man blir?

– Født sånn eller blitt sånn? Jeg skal høre med Harald Eia. Neida, fra spøk til alvor. Jeg tror absolutt man kan være positivt disponert, men ellers handler entreprenørskap mye om å ville, tørre, tåle og orke. Man må trives utenfor komfortsonen, og til en viss grad være naiv-optimist med hensyn på hva som kreves.

Reportasjer
Næringsliv