<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skuffer inn: Investor og Platekompaniet-gründer Egil Dahls formue har vokst fra 100 millioner kroner til 1 milliard på 13 siden. Foto: CF Wesenberg

Har tatt tiganger`n

– Jeg var ganske bestemt på at jeg skulle investere på egen hånd, og lot meg inspirere av andre jeg syntes var flinke. Det å kopiere ideer har jeg gjort hele mitt liv. Det er en god strategi, sier Egil Dahl.

Platekompaniet ble startet av gründerne Egil Dahl og Rolf Kristian Presthus i 1992. 16 år senere solgte Dahl sin del av livsverket for 100 millioner kroner til platekompanjongen. Beløpet vitner om solid verdiskapning, men den største avkastningen har han hatt i etterkant. I løpet av de 13 årene som har gått siden salget har Dahl tatt tigangeren, og er i dag god for en milliard kroner.

– Noe av grunnen til at det har gått bra for meg var at jeg var heldig med timingen. Jeg fikk penger på et tidspunkt hvor det var billig å kjøpe finansaktiva, sier Egil Dahl.

Dress og notatblokk

En annen suksessfaktor er at han har vært beinhard på å tilegne seg kunnskap.

– Jeg var ganske bestemt på at jeg skulle investere på egen hånd, og lot meg inspirere av andre jeg syntes var flinke. Det å stjele ideer har jeg gjort hele mitt liv. Det er en god strategi, mener Dahl.

Han satset sine første kroner på aksjer allerede i ung alder. Ikke mye, men det gav mersmak.

– Et par år før jeg forlot Platekompaniet traff jeg en engelskmann på ferie som introduserte meg for generalforsamlingene til Warren Buffett. Der var jeg fem år på rad. Og så kjøpte jeg bøkene som ble anbefalt og leste meg opp.

Etter salget av Platekompaniet tok han på seg dress, og stilte opp på det som var av kvartalspresentasjoner.

– Jeg var livredd for å stille dumme spørsmål, men noterte det jeg kunne og lærte meg litt om både seismikk, olje, bank og forsikring. Så fikk jeg etter hvert noen venner. I dag deler jeg kontor med Aasulv Tveitereid og Ole Petter Kjerkreit. Vi har et godt vennskap og et godt samarbeid. Vi har det rett og slett dønn hyggelig.

Ingen treffer alltid

Og akkurat det med å ha det gøy på jobb er sentralt for å lykkes, ifølge Dahl.

– Trivsel er avgjørende. Hvis du hater det du driver med, er det ikke noe poeng. Mange av de som selger livsverket sitt har vært bundet i mange år, og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre med pengene. Mitt beste råd er å finne noe du synes det er gøy og givende å drive med.

I tillegg er det viktig å være ydmyk, mener investoren.

– Når man har fått til noe bra, er vant til medvind, og så selger for store summer, føler man seg litt som en verdensmester. Det er man som regel ikke. Det er farlig å være sin egen verste fiende, men litt ærbødighet overfor nye oppgaver tror jeg er lurt. Det er umulig å ikke gjøre feil. Og man må tåle å gjøre feil. Ingen treffer alltid.

Dahl har aldri sett seg tilbake, og har aldri følt noe savn etter Platekompaniet.

– Nei. Jeg har et veldig nøkternt forhold til investeringene mine. Jeg finner selskaper jeg kan eie over tid, og er medeier så lenge jeg har troen, og prisen er fornuftig. Hvis en av de to ikke stemmer, så selger jeg. Så enkelt er det. Jeg tar kun økonomiske vurderinger. Å la følelsene styre tror jeg ikke er så lurt.

Reportasjer
Næringsliv