Store prisforskjeller på coronatest

Stadig flere private klinikker tilbyr testing for covid-19. Svartid og hvor mye du må ut med varierer enormt. Den dyreste tar godt over dobbel pris av den rimeligste.

Stort sprik: Mange private klinikker tilbyr koronatester. Prisen for en test varierer fra 690 til 1815 kroner. Foto: Terje Bendiksby
Næringsliv

Flere norske byer sliter med sprengt kapasitet både på koronatelefonen og på teststasjonene. Løsningen kan være å gå privat, og de siste ukene har stadig flere klinikker åpnet for testing av covid-19. Fremgangsmåten er stort sett den samme hos de ulike aktørene, mens forskjellen i pris og svartid er forbausende stor. (Se tabell). Prisen for en test varierer fra 690 til 1815 kroner. Noen klinikker tar ekstra betalt hvis man er uten symptomer, andre ikke. Uansett er kostnaden sannsynligvis raskt spart inn hvis du regner inn tapt arbeidsinntekt for timer i en telefonkø som aldri tar slutt.

Konkurransedyktige

Den rimeligste tilbyderen er Klinikk Barcode som holder til i Bjørvika i Oslo. Der koster det pr. i dag 690 kroner for en test.

– Vi er opptatt av å være konkurransedyktige, sier klinikkleder Frederic Rivelsrud.

Han er likevel forsiktig med å gå ut med konkret pris.

– Prisingen vår er dynamisk. Grunnen til det er at vi ved økt etterspørsel må hente inn mer mannskap. Da vil det naturlig nok koste noe mer å teste seg. Jeg kan likevel si at vi på ingen måte ligger høyt i pris sammenlignet med konkurrentene våre.

Klinikklederen forteller om en enorm pågang.

– Vi har ikke gjort opp noe regnestykke, men etterspørselen er betydelig og stadig økende, sier han.

Klinikk Barcode er i tillegg til å være best på pris også den tilbyderen som gir raskest svar på testen.

– Med mindre man tester seg sent fredag kveld får man som regel svar i løpet av noen timer samme dag eller senest dagen etter.

Midt på treet

Andre klinikker som befinner seg i nedre del av pris-skalaen er Drop-in legene i Tønsberg og Legevakt X i Drammen. Der koster en koronatest henholdsvis 695 og 700 kroner, og man får svar i løpet av 1-2 virkedager. Det får man også på Oslo Helse i Hegdehaugsveien i Oslo. Der betaler man 750 kroner for en test.

Blant tilbyderne som befinner seg i mellomsjiktet prismessig finner vi Legevakten Vest på Ullern i Oslo. De begynte å tilby koronatester for kun få dager siden, og tar seg betalt 1000 kroner for en prøve. Dommen får man etter 24 timer. Samme pris og svartid har også Dr. Dropin, med avdelinger over hele landet. Bedrifter med avtale betaler 695 kroner.

Blant de dyrere klinikkene finner vi Hjemmelegene. De skal ha 1795 kroner for en test, men da slipper du til gjengjeld reiseveien og en lege kommer hjem til deg, slik navnet tilsier.

På topp

På toppen av prisstatistikken finner vi Volvat. Det landsomfattende helseforetaket tar seg betalt 1815 kroner for en test dersom det ikke er indikasjon må smitte, og 1165 kroner dersom det er grunnlag for å ta en prøve. Dette kan dog endre seg etter at FHI kom med nye retningslinjer som gir pasientene en stor rett til å selv å bestemme om de har behov for å testes eller ikke.

Også Volvat forteller om en enorm etterspørsel.

– Pågangen er stor. Vi tok flere tusen tester gjennom sommeren, og hundrevis i uken nå, sier adm. dir. Per Helge Fagermoen.

Alle klinikkene tilbyr både virusprøve fra nese/hals som påviser aktuell infeksjon, samt antistofftest som forteller om du har hatt koronaviruset. De fleste tilbyr også bedriftsavtaler.