<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Forventer sterke tall fra Sverige

Sverige forventes å levere sterke BNP-tall for andre kvartal, sammenlignet med Eurosone-snittet. Sammenligner man med Norge, ser ikke landet fullt så bra ut.

Sterke tall: Sverige ligger bedre an økonomisk enn andre land i Europa med tilsvarende dødsrate. Avbildet er Sveriges finansminister, Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Næringsliv

På onsdag kommer offisielle tall på andre kvartal fra Sverige, og DNB forventer en nedgang i BNP på åtte prosent. Det forteller makroanalytiker Oddmund Berg til Kapital.

 Selv om det i så fall vil være et historisk svakt kvartal for vårt naboland, er det likevel betydelig bedre enn tallene for Eurosonen som helhet, hvor nedgangen lå på 12,1 prosent.

Bedre enn Norge?

Selv om Sverige utvilsomt har klart seg bedre gjennom krisen enn for eksempel Spania, hvor BNP-fallet i andre kvartal lå på 18,5 prosent samtidig som landet har en høyere dødsrate i befolkningen (608 døde per million innbyggere, kontra 586 per million i Sverige), blir historien noe annerledes om man sammenligner med Norge, som kun har 47 døde per million.

– Det som vi har sett så langt, er at [den økonomiske] situasjonen ikke er så veldig forskjellig mellom Norge og Sverige. Anslagene for BNP-fall i hele 2020 er bemerkelsesverdig like for de to landene, forteller Berg.

Mens Norsk økonomi har vært hardt rammet av både coronakrisen og fall i oljepriser, er Sverige svært eksportavhengige. Rundt halvparten av verdiskapningen i landet kommer gjennom eksport. Dermed har de, til tross for relativt lette coronatiltak, også blitt hardt rammet av krisen, forklarer han.

– Ledigheten er på vei opp, verdiskapningen er lav – også i Sverige. De er og en del av verdensøkonomien.

For tidlig å konkludere

Berg påpeker samtidig at det er for tidlig å konkludere med hvilke land som har kommet best ut av krisen. Det kan vi først gjøre når alt er over, og vi har tall for hele krisens løp, sier Berg.

– Likevel ser det så langt ut som den svenske økonomien klarer seg dårligere enn mange ville trodd.