Timex Group ble tilsynelatende strøket fra handelsregisteret i Amsterdam mot slutten av fjoråret, men klokkekonsernet har ikke gått ut av tiden. Det har bare fått nytt navn: Tanager Group.
Dette er en av de viktigste eiendelene i Liechtenstein-trusten Ptarmigan, der milliardærene Thomas Fredrik (Fred.) Olsen (91) og lillebror Petter Halfdan Rudolf Olsen (72) med sine familier er begunstiget.
Men Timex har de siste årene tapt enorme beløp. Bunnlinjen var blodrød også i 2018, fremgår det av det nylig fremlagte årsregnskapet. Timex tapte 44 millioner euro, eller ca. 475 millioner kroner med dagens kurs, viser regnskapet.
Over to milliarder tapt
Timex har vært en juvel i Olsen-dynastiet, og delte ut ca. en milliard kroner i samlet utbytte mellom 2005 og 2013, som delvis har kommet familien til gode.
Det har ikke blitt betalt ut noe siden 2013. Tapene summerer seg derimot til hele 2,3 milliarder kroner fra 2013 til 2018. Mens Timex ble grunnlagt i Middlebury i 1854 og fortsatt har sitt hovedkvarter i Connecticut i USA, ligger konsernets forretningskontor i Amsterdam. Regnskapene kan derfor hentes i Nederlands svar på Brønnøysund.
Fred. Olsen har tidligere personlig måttet rydde opp i Timex. Det skjedde da overgangen fra mekaniske til digitale ur gikk dårlig og førte Timex til randen av konkurs i 1980. Staben ble i løpet av kort tid halvert fra over 20.000, og de fleste aksjene i Timex havnet i en selveiende og tidsubestemt trust via en labyrint av selskaper (se faktaboks).
Ptarmigan
I 1980 etablerte Fred. Olsen Ptarmigan Trust med hjelp av den Sveits-baserte vennen Kristofer Lehmkuhl, og med god bistand fra mangeårig juridisk rådgiver Derek Hayes i advokatfirmaet Macfarlanes i London, samt trustspesialisten Ivo Beck i Vaduz, Liechtenstein.
Ptarmigan ble etablert som en ugjenkallelig og tidsubegrenset trust, og det er opp til tre trustforvalteres skjønn å treffe avgjørelser som berører trusten, blant annet om det skal skje utdelinger fra trusten til de begunstigede.
Ptarmigan kontrollerer 75 prosent av Timex, som Fred. og Petters far Thomas Fredrik Olsen kjøpte opp mens han oppholdt seg i USA under krigen, via Eagleville Group. Brødrene kontrollerer 12,5 prosent hver gjennom sine og etterkommernes selskapshierarkier i Norge og Storbritannia.
Petter fikk fra 2012 plassert ringreven Åge Korsvold (73) som sin representant i Timex-styret, mens Fred. Olsens datter Anette har representert Fred. Olsen-siden i mange år. De øvrige tre styremedlemmene representerer Ptarmigan.
Salget tikket opp
Konsernet produserer i dag klokker under merkenavnene Timex, Nautica, Guess, Gc, Versace, Versus og Salvatore Ferragamo. Utover på 2000-tallet har Timex igjen møtt store utfordringer i markedet, deriblant økt konkurranse fra aktivitetsmålere og smartklokker, fra blant andre Apple.
Kapital har stilt flere spørsmål til Anette Sofie Olsen (63), som er styreleder i Tanager, om utviklingen, finansielt og operasjonelt, og har fått følgende kommentar på epost via hennes assistent:
– Timex opererer i et krevende marked. Sterke merkevarer og kontinuerlig innovasjon i kombinasjon med et dedikert lederteam gir god uttelling. 2019 viste vekst i omsetningen. En rekke vellykkede lanseringer i både 2018 og 2019 er en del av dette, kommenterer Fred. Olsens datter, som for øvrig også er konsernsjef i Bonheur og styreleder i NHST Media Group.
2019 viste vekst i omsetningen. En rekke vellykkede lanseringer i både 2018 og 2019 er en del av dette.Anette Olsen
Marginforbedring
Olsen-familien må virkelig håpe på at de nye klokkene slår godt an, for salget har falt dramatisk de siste årene for deres tidligere melkeku (se figur).
Timex er stadig en av verdens største klokkeprodusenter og har over 3.000 ansatte globalt, ifølge hjemmesiden. Men det er ikke mange år siden selskapet hadde over 5.000 ansatte. Omsetningen falt med ca. 7 prosent i 2018 til 352 millioner euro, mens brutto driftsresultat (EBITDA) havnet på ca. 10 millioner euro. Det kan Kapital utlede basert på årsrapporten fra største eier i Timex, trustens selskap Eagleville. EBITDA snudde opp fra minus ni millioner euro i 2017, etter økt bruttomargin.
Konkurrent rammet av corona
Timex er for øvrig ikke alene om å slite. Aksjen til konkurrenten Fossil Group er i skrivende stund ned 67 prosent på Nasdaq det siste året. En viktig utfordring for Texas-baserte Fossil, som blant annet lager armbåndsur på lisens med merkenavn som Michael Kors og Emporio Armani, skal være at salget til klokkebutikker er presset av problemer i kjøpesenterbransjen, mens nettsalget ikke har klart å kompensere.
På toppen av dette varslet Fossil nylig om etterspørselssvikt og trøbbel i leverandørkjeden på grunn av coronaviruset.
Har blitt tilført 330 mill.
Fred. Olsens fascinasjon for bevingede vesener reflekteres i selskapsnavnene. Hovedeieren av Tanager er som nevnt Ptarmigan, som er engelsk for fjellrype, via trustens heleide holdingselskap Eagleville.
Tanagarfamilien (tanager på engelsk) er blant verdens vakreste fugler, men til tross for at denne spurvefamilien tilhører sangfuglene, hevder mange autoriteter på feltet at tanagarene er blant de dårligste sangerne, kan man lese på Wikipedia : “Hos mange av artene består vokaliseringen stort sett av umusikalsk piping og kvekking.”
Familien sitter ikke direkte representert i Eagleville, her er det tre uavhengige forvaltere (trustees) som styrer.
Eagleville foretok en nedskrivning på fem millioner euro på sin eierandel i Timex etter 2018. Dette fordi markedsforholdene Timex opererer i har svekket seg ytterligere, heter det i rapporten. Eierne har flere ganger stilt opp og tilført Timex midler de siste årene. En låneramme hos eierne ble i mars 2019 utvidet til totalt 35 millioner dollar, ca. 330 millioner kroner med dagens kurs. Avtalen gjelder ut mars 2021. Deretter ble Timex tilført totalt ca. 21 millioner euro i mars og juli. Lånerammen var fullt utnyttet pr. 1. desember 2019.
Null verdi i Europa-del
Tanager har tre datterselskaper: Timex Nederland, TMX Limited, med juridisk base på Curaçao – en øy i Karibien – og Timex Group USA, som juridisk holder til i delstaten Delaware. Timex Nederland har ifølge årsregnskapet negativ verdijustert egenkapital og er ført til null på balansen. Tanager skal ikke ha garantert for noe av gjelden i dette datterselskapet, der blant annet de europeiske filialene til Timex ligger.
I de to øvrige døtrene er det gjennomført en nedskrivning på totalt 12,8 millioner euro i 2018. Balanseført verdi av døtrene i Tanager Group falt til 98 millioner euro fra 135 millioner euro, etter en andel av netto tap i døtrene på 29 millioner euro. Bokført egenkapital falt fra 112 til 71 millioner euro (ca. 675 millioner kroner) ved utgangen av 2018.
Sterke merkevarer og kontinuerlig innovasjon i kombinasjon med et dedikert lederteam gir god uttelling.Anette Olsen
Ut av Kina
Timex har gjort flere grep de siste årene for å få kontroll på kostnadene. I 2018 stengte Timex sin produksjonslinje i Kina. Selskapet har også lukket to av sine distribusjonssentre i USA og flere administrasjonskontor rundt i verden, samt reorganisert utviklingsavdelingen. Totalt ble 13 millioner dollar kostnadsført i 2017 og 2018 i forbindelse med reorganiseringen. Det forventes fremover begrenset med nye investeringer i Timex, ifølge årsrapporten.
En filial i Hong Kong, Mersey Manufacturers, stoppet all produksjon og salgsaktiviteter i desember 2018. Mersey har tidligere satt sammen klokker under merkenavn som Guess og Nautica i Shenzhen-regionen i Kina, og solgt dem videre gjennom konsernet.
All drift ble flyttet fra Kina til Cebu på Filippinene, hvor Timex har en fabrikk som ligger under TMX Limited. Timex vil fortsatt kjøpe klokkedeler fra fabrikken Nam Wah Case i Hong Kong, der selskapet også sitter med en eierandel på 22 prosent, fremgår det av regnskapene.
Retro-design
Muligens kan Timex reddes av en retrobølge, med sine tradisjonelle rimelige og slitesterke ur. Ifølge bransjemedier skal relanseringen av Timex-modell 1979 Q ha vært vellykket.
Timex har også en ny GPS-klokke til 120 dollar, Ironman R300, som skal gjøre susen under ultraløp uten at du må ha med deg lader. Den oser ikke sexy produktdesign, ifølge ITavisen.no. Men den har hele 25 dager batteritid om du ikke bruker GPSen mer enn 20 timer, ifølge nettstedet, mens de fleste smartklokker bare kan drømme om mer enn et par dager før man må lade igjen.
Bra i syden før corona
Olsen-familien har de siste årene tjent gode penger på Kanariøyene. Ferge- og eiendomsselskapet Fred. Olsen S.A., der Eagleville eier 80 prosent av aksjene, mens Olsen-brødrenes selskaper sitter på 10 prosent hver, hadde inntekter på ca. 1,7 milliarder kroner i 2018. Nettoresultatet havnet på ca. 280 millioner kroner med dagens valutakurs, viser årsregnskapet fra Tenerife. Totalt er bunnlinjen her positiv med ca. en milliard kroner i årene 2015–2018.
Ferge- og eiendomsvirksomheten i Fred. Olsen S.A. ventes å gjøre det bra, selv om oljeprisoppgang vil påvirke resultatet negativt, ifølge årsrapporten til Eagleville, som ble avlagt i november 2019. Det hadde dessuten planlagt ekspansjon av passasjer- og fraktaktivitetene til sjøs.
Bonheur holder stand
Bankgjelden i Eagleville-konsernet lå på ca. 1,1 milliarder kroner ved utgangen av 2018, men bokført egenkapital i morselskapet til Eagleville var ca. to milliarder kroner.
Siden Eagleville-rapporten ble avlagt har reiselivsnæringen fått coronasjokk, og utsiktene er definitivt ikke de samme som for noen måneder siden. Men Olsen-familien kan i det minste fortsatt glede seg over en kursoppgang for Bonheur-aksjen på over 40 prosent det siste året, selv etter aksjemarkedets svalestup og kursfall for Bonheur på 22 prosent hittil i mars. Oslo Børs-noterte Bonheur driver blant annet cruise-virksomhet gjennom Fred. Olsen Cruise Lines, men er heldigvis kvitt riggselskapet sitt og satser mer på offshorevind, noe investorene har fått veldig sansen for det siste året. Fred. Olsen-familien sitter i skrivende stund med Bonheur-aksjer verdt rundt 3,6 milliarder kroner.