<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ikonet: Denne Hermès-vesken hos Ma Vintage ble kjøpt i Monaco i 1988. Norén regner med å kunne få 130.000 kroner for den. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Vintagevesker: – Det har vært eksplosiv prisøkning

Her er ekspertenes beste tips om du ser etter vintagevesker, enten det er som julegave eller til deg selv. 

Skal du kjøpe julegave til noen som har vært ekstra snille i år, hvor budsjett ikke er noen hindring, kan en luksusveske være en god idé. Men tenk tidløse design i gode kvaliteter, som gjør at den holder i mange år fremover.

For mens en flatskjerm mister verdi idet power-knappen skrus på, kan den riktige designervesken heller ha potensial for det motsatte. Prisene har skutt i været. 

Slik skiller ekspertene en kopi fra ekte vare.

– Bedre investering enn mye annet

– Det har vært eksplosiv prisøkning på Chanels vesker, og merket har kommet i en helt annen posisjon enn tidligere, sier Åsa Formark, som driver Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo.

Tidløse: Chanel-veskene hos Velouria Vintage er fra 90-tallet og frem til i dag. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Forretningen som feirer 15 år har solgt luksusvesker i rundt ti av dem. Først og fremst Chanel – men Formark sier ikke nei til vesker fra Louis Vuitton eller en Saddle bag fra Dior heller.

– Jeg tror at Chanel selv synes at de har vært for lett tilgjengelige over tid og at de nå ønsker å nærme seg Hermès sine vesker, som er de mest luksuriøse og ettertraktede veskene som finnes.

Med karakteristiske detaljer som de doble C-ene og tykke gullenker utgjør Chanel-vesken for mange en god investering – bokstavelig talt. Mens merket i 2018 økte prisene med seks prosent, ifølge Business of Fashion, jekket de i 2020 opp prisen på flere av veskene sine med mellom 7 og 17 prosent.

Vintage-gründer: Åsa Formark har drevet Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo i 15 år. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Knapt et halvår senere nye fem prosent. Sommeren 2021 økte motehuset prisene med 15 prosent på flere modeller, ifølge The Fashion Law. Og i høst økte Chanel prisen på veskene sine igjen.

For ti år siden kostet en medium Classic flap bag 23.000 kroner, nå koster den rundt 88.000 kroner, ifølge Formark.

– En Chanel-veske er definitivt en bedre investering enn mye annet, som stereoanlegg og biler.

Om man tror at man kan spare mye penger på å kjøpe Chanel-vesker brukt, tar man imidlertid feil.

Hverdagsvesker: – Louis Vuittons gode bruksvesker når man er på farten er alltid en sikker vinner, mener Formark. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

– Disse veskene koster nesten akkurat det samme nye som secondhand. For hvorfor skal man selge en luksusveske billigere? Alt handler om slitasje, som jo gjør en veske rimeligere.

Hun tror ikke at etterspørselen for Chanel vil falle på grunn av prisstigningen, for myten og statusen rundt Chanel vedvarer.

– Man kjøper ikke bare en veske, men også en drøm om en livsstil. Ofte vil folk bare ha en liten bit, et Chanel-skjerf eller et Hermès-armbånd, og over tid sparer man kanskje til en veske.

Merkene perfekte som julegaver til seg selv eller andre

Så hvilke vesker bør man gå for? Louis Vuitton med sine gode bruksvesker når man er på farten er alltid en sikker vinner, ifølge Formark. Det samme gjelder Gucci, hvor ryktene har svirret om at sjefdesigner Alessandro Michele skulle slutte – hvilket han nylig gjorde – og veskene hans dermed kan bli enda mer verdt.

Som et smykke: En veske kan være like personlig som et smykke, og må passe personen som skal bære den, mener ekspertene. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Og ikke minst Balenciaga, som har kommet sterkt tilbake de siste årene. Men til syvende og sist kommer det an på hvem man skal gi vesken til.

– Få ville sagt nei til en sort Classic flap bag fra Chanel, uansett om man har en preppy eller rocka stil. Men en veske er veldig personlig, nesten som et smykke, og skal virkelig passe til personen, sier Formark.

– Mange har en favorittveske, så da er det kanskje verdt å investere i en veske som varer over tid. Så gjør litt research, spør venner og snok litt rundt. Det er et stort innkjøp som bør tenkes igjennom.

Også størrelsen på vesken og hvordan den åpnes har mye å si. Hos Velouria Vintage går de for trygge valg som den minste og mellomste størrelsen av Classic flap. Så fort vesken kommer opp i jumbostørrelse, stiger prisen.

Dyreste vesker solgt på auksjon hos Blomqvist

  1. Hermès, “Birkin 30”. Tilslag: 160.000 kroner (138812-1)
  2. Hermès, “Birkin 40”. Tilslag: 135.000 kroner (137578-1)
  3. Hermès, “Kelly 28”. Tilslag: 130.000 kroner (138812-2)
  4. Hermès, “Porosus Crocodile Kelly 35”. Tilslag: 105.000 kroner (136463-1)
  5. Hermès, “Birkin 35” Candy Collection, Limited Edition. Tilslag: 92.000 kroner (141952-1)
Blomqvist

– Maxi er ganske stor og blir ganske tung, og de fleste vil nok ha en veske som er litt nettere. Derfor passer også Chanels Wallet of Chain for mange. Den er veldig anvendelig og er ikke bare en lommebok, men kan romme mye.

– Mini Flap er et godt alternativ hvis man ønsker å gå litt ned i pris, men det er mer en partyveske enn en hverdagsveske.

Hun nevner én viktig detalj hvis det er en Chanel man ønsker å investere i.

– Det er lurt å tenke igjennom om man ønsker en gull- eller sølvlås. Det påvirker ikke verdien på vesken, men er en smakssak.

– Er noen tiår mer verdt enn andre?

– Nei, men den doble CC-logoen var det Karl Lagerfeld som innførte en gang på 80-tallet. Den er litt mer glorete, men er den mange regner som selveste Chanel, sier Formark.

– Nå er det flere som heller vil ha Mademoiselle-låsen. Men om du skal kjøpe til noen som drømmer om en Chanel-veske, er det 100 prosent sikkert at de drømmer om CC-låsen. Den er konstant, så det er ikke så viktig med tiåret, men heller tilstanden på vesken.

Veskene som slår an blant den yngre garde

Luksusvintage: Siri Norén driver Ma Vintage på Briskeby, som ble startet i 2009. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Også Oslo-butikken Ma Vintage anbefaler Chanel.

– Hvis man skal gi en gave som en investering så tenker man fort på Chanel, da merket hele tiden stiger i verdi. Det gjelder da de klassiske flap-veskene i lammeskinn og Caviar, sier Siri Norén, som driver vintagebutikken Ma Vintage.

Butikken på Briskeby har nesten alltid vesker fra merker som Chanel, Hermès, Dior, Louis Vuitton, Gucci, Prada, Bottega Veneta og Mulberry inne. For å nevne noen.

– Louis Vuitton er også et meget populært merke og da ikke bare et par modeller, men veldig mange. De har gjort det riktig med tanke på at materialet de bruker er mer populært enn selve modellen.

Ikoniske Monogram Canvas nevner hun som det mest populære. Men også Epi med sitt strukturerte skinn og Damier med sine velkjente ruter, som ble oppfunnet av Georges Vuitton i 1888 og reintrodusert av Damier Ebène i 1998. For ikke å snakke om Vernis, som daværende sjefdesigner Marc Jacobs introduserte på slutten av 90-tallet.

– Balenciagas City-vesker er også en populær modell, spesielt blant de unge.

Caviar: Chanel-vesken med ruglete tekstur i såkalt Caviar-skinn er en populær veske som tåler å bli brukt mye. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Hun trekker også frem Bottega Venetas Hobo-veske, som hun mener er blitt meget populær – i alle farger og størrelser.

– Denne modellen er ikke mulig å få tak i ny for øyeblikket, derfor er disse veskene veldig populære secondhand.

Vær obs på gode kopier

– Den første indikasjonen på om en veske er ekte eller falsk er alltid prisen. Det finnes ingen grunn til å selge en Chanel-veske billig, selv om den er vintage, mener Åsa Formark.

Finner man en rimelig Chanel, er det derfor stort sett for godt til å være sant. Og om det finnes en minste tvil om at vesken kanskje er fake, så vil man alltid gå med et lite skår i gleden, mener hun.

– Når man kjøper kopier, er man med på å finansiere barnearbeid og terrorisme. Og ikke minst er det forbudt i flere land, hvor man kan bli tatt og få bot. Derfor bør man være sikker på at vesken er ekte.

Vær obs på at det finnes kopier som ser ekte ut også, påpeker hun. For falske vesker er ikke så trashy lenger, slik som de man kunne og fremdeles kan kjøpe fra et klappbord på gata på ferietur.

– Når en luksusveske har en høy pris, kan man lage kopiene dyre også. Svindlere kan faktisk investere litt i å lage en fake veske.

Slik skiller man en kopi fra ekte vare

Velouria Vintage kjøper sine vesker fra leverandører som har spesialisert seg på vintage i luksussegmentet.

– Jeg ville kjøpt designervesker fra en butikk, som kan garantere for at varen er ekte og som har retur.

Så hvordan skille en god kopi fra ekte vare? Alle vesker har en såkalt spec-liste over hva som er korrekt, ifølge Formark.

– På en Chanel-veske handler det om alt fra hvordan logoen ser ut og hvordan den ligger, at rutenettet følger hele veien rundt vesken og at sømmene skal være på en måte med et bestemt antall sting, til hvordan låsen ser ut, sier hun og fortsetter;

– Det er en hel vitenskap bak det å verifisere en veske. Det finnes ingen tilfeldigheter i designet på en luksusvare, og et trent øye ser forskjellen på små detaljer.

Å skille en kopi fra ekte vare er veldig individuelt fra merke til merke og modell til modell, mener Norén hos Ma Vintage.

– Det er så mye som går inn i det å verifisere en veske. Man lukter, kjenner, ser på hvordan vesken er satt sammen – da for eksempel sømmene, om glidelåsen og størrelsen er riktig, lyd og tyngde på lenke, sier hun.

Vesken bør ha et verifiserende kort, mener Formark, men hun ville ikke stolt blindt på dette.

– Det første folk sier til meg er at vesken har hologram inni seg og et plastkort. Men det er enkelt å kopiere. Det er mange andre faktorer som bør være på plass når man skal bruke penger på et så dyrt produkt.

Jo mer slitt, dess lavere verdi

– Kjøper man en Chanel-veske i blankt lambskin, får den merker omtrent bare man ser på den fordi skinnet er så ekstremt mykt. Har man tatt på seg håndkrem, er det lett å få fettmerker på skinnet, og det blir mer patina, sier Formark og fortsetter;

– Lambskin er veldig fint, men om man kjøper til noen som er opptatt av at det skal holde seg, er Caviar med ruglete skinn mye mer holdbart og bedre.

Det blir det ikke riper på så fort, og er flott til en bruksveske til hverdags.

Ta vare på vesken: Skinn blir utsatt for krakelering og trenger å luftes av og til, mener Norén. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

– De puffete rutene på Chanel-vesken flater ut etter hvert som den blir eldre, noe som blir synligere på en mer delikat veske i lambskin.

Hun synes imidlertid at en Chanel-veske har sjarm når den er blitt slitt.

– Det er klart at verdien blir lavere på en veske som er mer slitt, sånn er det med alt annet også.

Derfor er riktig oppbevaring og bruk alfa og omega. Aller helst skal vesker oppbevares i såkalte dustbags. Men skinn blir utsatt for krakelering og trenger å luftes av og til.

– Kjøper man en vintage-veske, og spesielt i tekstil, så er den gjerne mer utsatt for lukt, påpeker Formark.

Akkurat hvorfor brukte vesker kan lukte, mener Norén hos Ma Vintage at det er flere grunner til.

– Hvis en veske lukter av kjeller eller loft, så er det fordi den er blitt oppbevart der.

Alt fra kjerringråd som kaffe og kattesand til å legge vesken i fryseren eller lufte den nevnes for å fjerne sjenerende lukt.

– Man kan forhindre lukt ved å unngå å oppbevare vesken der det er fuktig, som på et lager eller i et loft eller kjeller. Det er viktig å lagre den på et tørt sted, men ikke for tett – som pakket inn i plast.

– Plasser vesken i en dustbag, fyll den slik at den beholder formen og smør skinnvesker jevnlig inn med riktig lærbalsam for å gi fuktighet og pleie. Slik vi gjør med vår egen hud.

(1 / 5)

Bør unngå å betale før man har fått varen

– Hvis man skal handle brukt på Finn.no, så er et godt tips å stille noen spørsmål om varen for å avdekke om det er feil eller mangler, alder på varen, hvor mye den er brukt og lignende, sier Linda Glomlien, kommunikasjonsrådgiver i Finn.

Hun mener det også kan være smart å be om flere bilder hvis det er få bilder av varen.

– Hvis man skal kjøpe dyre eksklusive merkeklær eller vesker, så må man be om kvittering. Det er en kode inni plagget eller vesken som en slags ID på varen – så i de tilfellene bør man sjekke ut denne koden med leverandør for å fastslå om varen er ekte eller ikke.

– Man bør unngå å betale før man har fått varen. For dette har vi nå en ny tjeneste kalt Fiks ferdig, som er en måte å handle på Finn på med trygg betaling og frakt inkludert.

Her betaler kjøper med Vipps, og selger sender med Helthjem eller Postnord, avhengig av hvor stor varen er.

– Utover dette anbefaler vi å handle dyre varer via møte med selger, slik at man kan ta en vurdering før man kjøper.

Livsstil
Reportasjer