+ mer
Bruk servietter for ideene dine: Det gjorde bl.a. Francis Crick da han var på Eagle’s pub i Cambridge og skisserte strukturen til DNA-molekylet som vist. Dermed fikk han Nobelprisen. Foto: NTB

Slik blir du berømt og beundret

Streben etter rikdom er for vulgært for deg. Sats derfor på Nobelprisen hvis du vil bli berømt og beundret og få en flashy kjæreste.

Denne artikkelen ble første gang publisert i Kapital nr.12/2018.

Du vil gjerne leve det gode liv. Ikke noe overdådig, men med noen enkle nydelser som din forfinede smak vet å verdsette. Og naturligvis en kjæreste som alle misunner deg.

Hvordan skal du oppnå dette?

Bli rik, vil nok mange svare. Men som den sofistikerte leser av Kapital du er, byr det deg naturligvis sterkt imot å strebe etter rikdom. Derimot kan du saktens akseptere litt velfortjent berømmelse og beundring, også fordi forskningen viser at det tiltrekker det annet kjønn mer enn penger.

Så hvordan bli beundret, berømt og dessuten få noen kroner til de førnevnte enkle nydelser?

I disse VM-tider er det nærliggende å råde deg til å bli fotballspiller. Men kanskje du ikke er spesielt tilhenger av å bli omfavnet, løftet, kysset og ligge på ryggen under svette lagkamerater i tynne, ukledelige shorts og knestrømper hver gang du scorer mål.

Med fotball utelukket; hva bør du satse på da?

Nobelprisen er svaret. Den kan sikre deg 8–10 millioner skattefrie kroner, og det på en måte som gir deg (om mulig) enda mer beundring og berømmelse enn om du var en god fotballspiller, og minst like sporenstreks adgang til attraktive representanter for det annet kjønn.

Fristende? Javisst. Og Kapital kommer nedenfor med oppskriften som med omtenksom håndtering og svettefri innsats i sommer kan gjøre nettopp deg til Nobelprisvinner.

Rammebetingelsene

Kafé og hvite servietter. Først og fremst må du sørge for gode rammebetingelser for arbeidet. Det betyr at det må være minst én kafé i nærheten. Med hvite servietter. Ikke få av tankene som har ført til Nobelpriser er nemlig først nedfelt på hvite papirservietter på kafeer eller puber, som f.eks. Watson og Cricks nobelprisbelønnede beskrivelse av “livets hemmelighet” (DNA-molekylets struktur).

Eldst blant søsknene. En annen viktig rammebetingelse er at du bør være eldst i søskenflokken. For det er blant storebrødrene og -søstrene du finner de fleste Nobelprisvinnere. Forskerne mener det er den eldstes (statistikk sett) større ansvarsfølelse og systematiske legning som er årsaken.

Om du nå ikke allerede er den eldste i søskenflokken, så får du gjøre noe effektivt med det. Som det så treffende sies: “Man kan ikke lage omelett uten å knekke noen egg.”

Eksamenskarakterene dine kan du ha et avslappet forhold til.

Hadde du gode karakterer? Blant de superrike finner du få skolelys. Men fortvil ikke; husk på at du skal jo bare bli litt rik, og det ved hjelp av Nobelprisens 8–10 millioner kroner. Og mange Nobelprisvinnere var skoleflinke. Som f.eks. Enrico Fermi, som 17–18 år gammel underviste professorene ved universitetet i Pisa i den mest avanserte atomfysikken.

Hadde du dårlige karakterer? Nobelprisen kan stadig være det rette for deg. Glem ikke at den største av alle Nobelprisvinnere, Albert Einstein, var såpass dårlig på skolen at en av hans skolelærere i fortvilelse uttalte: “Jeg ser ingen fremtid for unge Albert.”

Fotball: Kan gi deg berømmelse, men når du scorer, må du tåle å bli omfavnet, kysset og (be)dekket av svette lagkamerater i tynne, ukledelige shorts. Foto: Jon Super/NTB

Levereglene og familien

Kostholdet. Drikk helst 2-3 glass rødvin hver dag, og 2-3 kopper grønn te. Da får du i deg antioksydanter som styrker kroppens immunforsvar og forbedrer signaloverføringen i hjernen. En svak beruselse øker også kreativiteten og hjelper deg “å se lyset”. Som den store fysiker og astronom Galileo Galilei så treffende uttalte allerede for 400 år siden: “ Vin er lys holdt sammen av væske”.

C-vitaminer er også smart. Den dobbelte Nobelprisvinner Linus Pauling (kjemiprisen 1954 og fredsprisen 1962) ga C-vitaminene mye av æren for sin kreativitet, hjernekraft og sunnhet.

Stress. Sørg for å unngå stress i ferien. Riktignok er stressreaksjonen ved akutte farer viktig for å overleve, men for mye og langvarig stress kan faktisk skade den delen av hjernen som kalles hippocampus (“sjøhesten”), og som er viktig for hukommelse og læring.

Du får opplyse ektefelle og barn grundig om dette, så de ikke overlesser deg med bleieskift, gressklipping, matlaging og besøk i fornøyelses- og dyreparker mens du konsentrerer deg om å lade opp for å ta Nobelprisen.

Søvn. De må også la deg sove mye. Søvnmangel kan medføre stressymptomer, og for kvinnene økt produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron med tilhørende overproduksjon av magefett, noe som for mange kan være stressende i seg selv.

Strekk kroppen. Sørg for å strekke deg minst tre ganger daglig. Det er en kjensgjerning at Nobelprisvinnerne er høyere enn gjennomsnittet av befolkningen.

Ferieforelskelse er bra. “Forelskede er forrykte”, sa den romerske forfatteren Publius Terentsius Afer for 2100 år siden. Han får støtte av moderne forskning, som har påvist at det foregår de samme kjemiske reaksjonene i hjernen til sterkt forelskede som til dem med tvangstanker.

Og her er vi ved poenget. For det er meget kort vei fra galskap til geni. Det er forholdsmessig flere Nobelprisvinnere med en liten skrue løs enn i resten av befolkningen. Og det er vel faktisk bedre å få en skrue løs på grunn av forelskelse enn av andre årsaker?

Organisasjonspsykologene har dessuten konstatert at alt fortoner seg lett for den som er forelsket. Også dette er egentlig gammelt nytt. Allerede på 1400-tallet benyttet tyrkerne ordspråket: “For den forelskede er det ikke langt til Bagdad.”

Thomas Edison sa: “Geni er 1 % inspirasjon og 99 % transpirasjon”. For noe tull. Edison måtte da også nøye seg med å finne opp glødelampen, dynamoen, grammofonen og et par hundre andre saker. Men Nobelprisen fikk han aldri. Der ser du. Sats på inspirasjon istedenfor svette. Foto: NTB

Tema for ditt nobelprisarbeid

Når du nå har sørget for de rette rammebetingelser og følger levereglene, gjenstår det bare å velge hvilken nobelpris du skal gå for.

Fredsprisen. Skal du bli nominert til den, må du nok gjøre en innsats i farlige områder infisert av bakterier, fremmed utseende terrorister og annet uberegnelig pakk, drive oppofrende arbeid blant fattige og syke i slummen, eller forhandle med uberegnelige diktatorer som Kim Jong-un eller uspiselige typer som Donald Trump.

Og når norske stortingsrepresentanter kan finne på å nominere Donald Trump til Fredsprisen, så kan du jo uansett ikke regne med at virkelig høyverdige kvalifikasjoner vil bli verdsatt.

Litteraturprisen. Glem den. Den forutsetter gjerne at du skriver minst én hel bok på minst hundre sider, eller i det minste forfatter en rekke sangtekster à la Bob Dylan som kan appellere til de tilårskomne medlemmer av skandaleombruste Svenska Akademien. Det virker jo svært arbeidskrevende sammenlignet med alternativene. Husk at Albert Einstein fikk Nobelprisen i fysikk for et arbeid på noen få sider.

Glem Fredsprisen: For da må du kanskje jobbe i slumområder med bakterier og farlige terrorister, eller du kan bli nødt til å prate med typer som Koreas Kim Jong Un eller Donald Trump. Huff. Foto: NTB

Hvilke hotte temaer bør du så satse på?

Medisin/fysiologi. Hvis du utvikler en medisin mot kreft, er Nobelprisen din. Garantert.

Det er den også om du finner en metode for å forlenge menneskelivet. Forskerne har lykkes med å få rundormer, mus og bananfluer til å leve 50–100 % lenger ved hjelp av genmanipulasjon, diett og foredling. Din oppgave blir ganske enkelt å overføre dette til mennesker.

Og da legger du samtidig grunnlaget for Økonomiprisen, hvor du presenterer en løsning på hvordan alle disse lengelevende personer skal få sin alderspensjon. Med to Nobelpriser er du i en supereksklusiv og umåtelig ettertraktet klasse.

Fysikk. Lanser en teori som forklarer “alt”; fra og med gravitasjon til og med den usynlige materie i verdensrommet. Her gjelder det først og fremst å foreslå en komplett teori; ikke for omfattende, og passe uforståelig. Som Einstein sa det: “ Forklar tingene så enkelt som mulig – men heller ikke enklere.”

Kontrollen av at teorien din er sann, kan du overlate til andre. Det gjorde Einstein, og det er jo også det mest troverdige.

Er du stadig stresset over å skulle velge bare ett av disse ypperlige emner? Da vil jeg anbefale litt god feriesex. Sengehyggen senker produksjonen av stresshormoner.

Men er du kvinne, så unngå graviditet i forbindelse med feriesexen. Det er nemlig påvist at hjernen til kvinner krymper under graviditeten. Så vent med barn til Nobelprisen er i boks.↔

Livsstil
Reportasjer