+ mer
Henriette Trondsen Foto: Terje Bendiksby/NTB

Min tid: Henriette Trondsen (33)

Som aktiv alpinist lærte hun seg ikke bare å kjempe mot klokken, men også å takle motgang. – Det har senere vært skirenn i langrenn med null sikt og stiv kuling, men tanken på å bryte rennet har aldri slått meg, forteller Arctic-analytiker Henriette Trondsen.

Artikkelen ble først publisert 5.3.2020

– Hva betyr tid for deg?

– For meg betyr tid potensial for utvikling. Tid er en ressurs, den mest dyrbare man har. Den kan ikke erstattes, den kan ikke kan kjøpes – kun brukes. Selv om jeg er ung føler jeg likevel at jeg ikke har nok tid, så jeg prøver virkelig å tenke igjennom hvordan og hva jeg bruker tid på.

– Så du har et bevisst forhold til tid?

– Ja, veldig. Jeg både planlegger og strukturerer tiden min slik at jeg får best og mest mulig ut av den. For bruker du tiden fornuftig, kan du faktisk få til nesten hva som helst så lenge du bestemmer deg for det.

Bruker du tiden fornuftig, kan du faktisk få til nesten hva som helst så lenge du bestemmer deg for det.

– Er tid lik penger?

– Nei.

Jobber mye

Henriette Trondsen er aksjeanalytiker i Arctic Securities med ansvar for IT, medier og telekomsektoren. Til tross for ung alder har hun allerede rukket å snuse på listen over Norges mektigste kvinner. I 2018 ble hun kåret av Kapital som en av de mest “up and coming” i næringslivet under 35 år. Samtidig sitter hun i styret i Finansanalytikerforeningen, i en regnskapskomite for finansiell informasjon og i Stockman-komiteen. Gjennom ti år som analytiker har hun jobbet i både Nordea Markets og Fondsfinans.

– Hvor mye tid bruker du på jobb?

– Det blir fort 10 timer eller mer pr. dag. Dessuten er jeg ganske dårlig på å legge vekk jobben når jeg kommer hjem, så egentlig er jeg vel tilgjengelig hele tiden.

Jeg ganske dårlig på å legge vekk jobben når jeg kommer hjem, så egentlig er jeg vel tilgjengelig hele tiden.

– Har du ingen behov for egen tid?

– Jo, men det får jeg når jeg trener. Da kobler jeg av. Når jeg går på ski eller tar meg en joggetur, dukker også ofte de beste ideene opp. Jeg trener relativt jevnt og har konkurrert fra jeg var ung i alpint. I dag går jeg enkelte skirenn, og for å gjøre det best mulig trener jeg målrettet. Hvis jeg av en eller annen grunn ikke skulle få trent på lange perioder, kan jeg faktisk bli litt deppa. Trening gjør meg nemlig veldig glad, og gir mye overskudd. Det er også veldig viktig for meg å få nok søvn, slik at jeg er mentalt uthvilt.

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Jeg står opp rundt halv syv, og er på jobben litt etter klokken syv. Først er det felles morgenmøte med de andre analytikerne og meglerne. Etter det leser jeg meg opp på nyheter frem til klokken ni. Nå har vi vært inne i en rapporteringsperiode, så da blir det mye fokus på kvartalstall – om selskapene jeg følger har levert over eller under forventninger. Jeg bruker helt klart mye tid på tall og analyser. Så det går mye tid til å snakke med ledelsen i de selskapene jeg følger, snakke med konkurrentene, samt investorer. Jeg bruker også tid på LinkedIn, Twitter og teknologiblogger og nettsider. I tillegg er det viktig å følge med på hva ledelsen gjør og har gjort tidligere. Gjennomføring av strategi er viktig, og ofte er det slik at ledere som har lykkes før også lykkes igjen.

– Hvilke nettsteder bruker du tid på?

– Jeg er innom DN, Finansavisen, Financial Times, Techmeme og TechCrunch. De to sistnevnte er rene teknologinettsider som kun skriver om teknologiske trender.

Skape din egen suksess

Henriette Trondsen begynte med å følge konsumsektoren, men syntes teknologi var mer interessant.

– Teknologi er den sektoren som har gjort det best siden år 2000, og som påvirker alle sektorer. Ta oljeservicebransjen – en ny borerigg har rundt 100.000 sensorer som måler det meste i real time, bare for å gi deg en idé. Jeg tror teknologisektoren blir den strukturelle vinneren fremover. “Internett of things” er en ny megatrend. Det vil si at flere og flere ting blir koblet til nettet. I fremtiden vil det være en chip i det meste du ser på. Kanskje er det bare brødristeren din som ikke er koblet til nettet.

– Har yngre mennesker større forståelse av teknologimarkedet?

– Både og. Erfaring er veldig viktig i aksjemarkedet, fordi kursene endrer seg når markedsoppfatningene om en aksje endres. Da er det viktig å vite hva som ligger i en aksjekurs.

– Du er utdannet økonom. Ville det vært enklere for deg å analysere teknologibransjen om du hadde vært ingeniør?

– Det går veldig fint. Er det noe jeg lurer på, tar jeg kontakt med folk som arbeider i industrien. Jeg bruker dessuten mye tid på å snakke med andre i bransjen om de selskapene jeg følger. For to år siden var jeg i Silicon Valley. Og apropos tid, det var veldig vel anvendt tid og svært spennende. Jeg møtte alt fra større selskaper som Apple og Google til mindre start ups. Det er interessant å se hvor trendene går og hva man fokuserer på. Så innser man også at ting ofte tar litt lengre tid enn det mange tror – som for eksempel selvkjørende biler.

– Når bestemte du deg for å bruke så mye tid på å analysere aksjer?

– Jeg fikk 10.000 kroner av faren min da jeg var ganske ung. De investerte jeg i markedet. Det var veldig gøy, og under studietiden på Norges Handelshøyskole fattet jeg mer og mer interesse for analyse. Så en dag gikk jeg opp til analysesjefen i SEB med en CV, og spurte om han hadde en jobb til meg. Det var mens jeg fortsatt studerte. Jeg ville inn i finans. Jeg lærte tidlig at du ikke bare kan sitte og vente på at ting skal skje. Du må selv ta aktive grep for å komme dit du vil – skape din egen suksess. Livet er kun opp til deg.

– Du ser veldig ung ut. Blir du tatt på alvor?

– Ha ha. Jeg har alltid blitt tatt på alvor. Nå er jeg heller ikke den personen som tar meg veldig nær av ting, og det tror jeg er en forutsetning for å lykkes over tid.

– Hvorfor tror du det er så få kvinner i finans?

– Det er et ganske mannsdominert miljø, og historisk sett er det nok flere menn som er interessert i aksjer. Likevel opplever jeg at denne interessen er stigende blant flere kvinner. I tillegg er det nok noen kvinner som frykter arbeidsmengden, og derfor velger andre bransjer.

– Tror du at kvinner føler mer på tidsklemma?

– Jeg tror veldig på at hvis man prioriterer riktig, får man tid til det man ønsker å få tid til. Det kan være at enkelte kvinner føler mer på tidsklemma i en familiesituasjon, men det er vel også helt naturlig.

– Har du noen tidstyver?

– Mobiltelefonen.

Sultne ulver jager best

– Du forteller andre hva de skal investere i. Har du noen gang vurdert å skifte beite og selv bli investor?

– Jeg trives veldig godt med det jeg gjør her i Arctic Securities. Jeg er heldig som daglig snakker med de flinkeste investorene i bransjen. Så pr. i dag har jeg ingen ønsker om det. Jeg kan investere i sektorer jeg ikke følger, og hadde jeg hatt mer tid, ville jeg brukt tiden på nettopp det. Men det kommer alltid nye muligheter. I tillegg ønsker jeg på sikt å bruke erfaringen min som analytiker inn i potensielle styreverv.

– Hvordan er tiden når det er børsuro?

– Børsuro skaper frykt både hos investorer og oss som arbeider i bransjen. Alle vil ha svar på spørsmål og da raskere enn normalen, men børsuro kan også skape store muligheter.

– Synes du oljenasjonen Norge bruker for liten tid på å skape?

– Uten å være for kategorisk tenker jeg at sultne ulver jager best. I Norge er vi heldige som har masse ressurser, og vi lever i et velferdssamfunn. Hadde vi ikke hatt det, ville vi kanskje vært enda mer kreative og skapt ting som gjorde at vi kom opp og frem?

– Er det politisk ukorrekt å arbeide med og være opptatt av penger?

– Enkelte mener finansbransjen er for opptatt av penger, men finansbransjen finansierer en god del investeringer som er viktig for Norge. Den skaper arbeidsplasser og verdier. For meg er ikke pengene målet i seg selv. Grunnen til at jeg bruker endel tid på jobb er for å skape en posisjon som analytiker. Så tror jeg at om man gjør en bra jobb, blir man belønnet deretter. Når det er sagt, er livet mye mer enn å tjene mest mulig penger. Lykke for meg skapes ikke av penger, men av opplevelser og dem jeg omgir meg med.

Lykke for meg skapes ikke av penger, men av opplevelser og dem jeg omgir meg med.

– Ser du mye på klokken?

– Ja, det må jeg for å overholde avtaler.

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er en Garmin Fenix 5S. En treningsklokke med alle mulige funksjoner. Denne bruker jeg både på jobb, trening og på golfbanen. Her kan jeg velge en rekke ulike funksjoner: Jeg kan få opp email, se hvem som ringer meg, få varsler om avtaler i tillegg til at den registrerer pulsen min når jeg trener.

– Og all denne informasjonen stresser deg ikke?

– Nei. Jeg er relativt flink til ikke å la meg stresse.

– Lever du i nuet?

– Jeg lever i øyeblikket, men drømmer ofte om fremtiden.

– Sløser du med andres tid ved å komme for sent?

– Nei, jeg hater å komme for sent. Men jeg er heller ikke den som kronisk er ute i god tid, dog rekker jeg stort sett avtalene mine.

Ser fremover

– Hvis du hadde enda mer tid, hva ville du brukt den på?

– Jobbmessig ville jeg lest enda flere artikler, og snakket mer med kollegene mine som dekker andre sektorer. Privat ville jeg reist mer.

– Har du noen gang tvilt på deg selv?

– Ja, å si noe annet ville vel vært løgn. Livet går opp og ned. Man møter mennesker og situasjoner på sin vei som kan være utfordrende, og som gjør at du kan begynne å tvile. Likevel har jeg alltid kommet meg forbi disse hindringene, og fortsatt mot mine mål. Som aktiv alpinist møtte jeg mye motgang. Det å måtte prestere i renn etter renn og ha høye mål førte naturlig nok til mange nedturer. For du klarer ikke å prestere i alle renn. Du klarer ikke alltid å nå målene du har satt deg. Den gang tok jeg det svært tungt. I ettertid ser jeg at disse erfaringene har gjort meg sterk. Jeg er blitt flink til å se fremover, og alltid prøve å finne løsninger. Alle kan spore av, men det er viktig å ta de valgene du føler er riktige for deg. Det er også bra å kunne legge ting bak seg, ikke dvele og tenke at dette kunne jeg gjort bedre.

– Hva tror du din suksess skyldes?

– Jeg er uredd, målbevisst og hardtarbeidende. Så trives jeg ekstremt godt med det jeg driver med. Jeg tror det er fint å ha flere strenger å spille på. Selv om det å drive med mange aktiviteter kanskje ikke er direkte overførbart til arbeidslivet, så viser det interesse, nysgjerrighet og også allsidighet. Tre egenskaper jeg mener er viktig i min jobb.

– All suksess kommer med en pris?

– Jeg jobber jo mye, og kunne selvsagt vært mer sammen med de jeg bryr meg om.

– Har du noen gang hatt lyst til å gi opp?

– Nei, når det butter imot, får jeg motivasjon til å stå på enda mer. Min yngre bror tilbragte mye av barndommen på sykehus. Den gang forstod jeg ikke alvoret i situasjonen, og hvor alvorlig syk han faktisk var. Det jeg minnes best var at han ikke var hjemme sammen med meg, og hvor mye jeg savnet ham. Hele tiden håpet jeg at han skulle komme hjem fortest mulig. Du forstår, det å vokse opp med en syk bror lærte meg å sette ekstra stor pris på livet og mine nærmeste. I tillegg ble jeg ekstra bevisst på å bruke den tiden jeg har til noe fornuftig. I dag er han så godt som frisk. Det er en stor lykke, men å oppleve sykdom på nært hold gjorde noe med meg – jeg lærte at jeg aldri skulle gi opp. Det har vært skirenn med null sikt og stiv kuling, men tanken på å bryte rennet har aldri slått meg. Når jeg har begynt på noe, gjennomfører jeg alltid på best mulig måte.

Det å vokse opp med en syk bror lærte meg å sette ekstra stor pris på livet og mine nærmeste.

– Hva er det beste med tiden vi lever i nå?

– Jeg dekker jo TMT og er programforpliktet til å si at det er den enorme teknologiske utviklingen. Veksten i data er eksponentiell. Likevel tror jeg fortsatt vi bare har fått en smakebit av hva som kommer.

– Når ser du 5G-utrulling skje her?

– Både USA og Kina ligger foran Europa. Så tusenkronersspørsmålet i industrien er om konkurransemyndighetene i Europa vil tillate flere sammenslåinger av selskaper for å gjøre det mer lønnsomt å ta kostnaden for 5G. Foreløpig har det ikke vært noe tegn til dette, men kun at man har vært mer villig til å godta samarbeid på infrastruktur – som igjen kan være en trigger for Telenor-aksjen.

– Hvordan tror du aksjemarkedet vil se ut fremover?

– Prisingen på teknologiselskaper vil være avhengig av makrobildet. Blir det urolige tider vil jeg anbefale defensive aksjer, men hvis usikkerheten er lav, ville jeg gått inn i selskaper med høyere multipler. Med det mener jeg selskaper som er priset litt høyere på børsen, fordi man forventer en fremtidig vekst. Til spørsmålet ditt tror jeg at teknologisektoren fortsatt kommer til å være en strukturell vinner, selv om aksjemarkedet generelt kommer til å være volatilt i tiden fremover.↔

Livsstil
Reportasjer