<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Det er mange gode råd i Kapital, enten det gjelder aksjer, fast eiendom, vin eller kunst.

Noe har vi i hver eneste utgave, og noe en gang i året. Det siste er Vinnernes vinnertips.

Vi er stolte over at landets beste analytikere og rådgivere gir sine beste tips til våre lesere.

De kan ikke treffe blink hver gang, men de er forbausende gode.

Kanskje er det litt vanskeligere i år enn i fjor, for som vi tok opp i nummer 1 i år (13. januar), så er vi redde for at noen bobler kan sprekke. Markedene, hjemme og ute, har nemlig gått og gått. Opp, opp, opp.

Denne usikkerheten om toppen er nådd, er blitt forsterket de siste ukene.

Makrotallene som kommer er entydige. Rentene skal opp overalt fordi prisveksten er stor i mange land.

Både i Norge og USA regner man med 4–6 renteøkninger de neste to årene, og en høyere rente er negativt for aksjemarkedene. Inntekter som ligger endel frem i tid, blir mindre verdt i dag, og får man en god og sikker avkastning i rentemarkedet, vil investorene flytte penger fra aksjer til obligasjoner og andre rentepapirer.

En nullrente gir et dårlig signal fordi det er et speilbilde av svake økonomier, mens stigende renter signaliserer bedre tider.

I aksjemarkedene ser vi større svingninger enn før. For eksempel var Nasdaq-indeksen, hvor de såkalte tech- eller vekstaksjene er notert, ned 3,75 prosent på en eneste dag forrige uke. De andre hovedindeksene var også ned.

På Oslo Børs har såkalt grønne aksjer som har gjort det bra det siste året, fått mye juling. Overprisede aksjer har korrigert kraftig ned. Nå kreves det mer substans igjen. Det blir det svingninger av, og noen bobler brister.

Samtidig er vi så heldige i Norge at oljeprisen stiger og stiger (93 dollar pr. fat når dette skrives), og Equinor tjener ufattelig med penger. Energisektoren, med olje, gass og strømproduksjon, er fortsatt sterk. Og fra utlandet kommer meldinger om gode tall i 4. kvartal i mange næringer.

Mye går altså bra fortsatt. En sterkt stigende rente kombinert med stor pris- og lønnsvekst som kommer samtidig med et sterkt fall i oljeprisen, er imidlertid “døden”.

For å plukke enkeltaksjer kan våre lesere velge blant vinnernes råd og se på vår egen portefølje.

Moroa er ikke helt over, men det svinger.