<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Det er absolutt ingen overraskelse at det norske folks tillit til Stortinget og våre politikere har falt kraftig. I fjor sommer og tidlig høst var det 78 prosent av de spurte som sa de hadde stor tillit til nasjonalforsamlingen, mens dette tallet nå ligger nede på 69 prosent.

At det ikke er lavere, er egentlig en overraskelse.

Vi vet nå at folkevalgte representanter lager falske reiseregninger, konstruerer turer de ikke har vært på, men som de vil ha betalt for, jukser med pendlerboliger og får tvilsom etterlønn når de samtidig har ny jobb.

De kan eie både en og to boliger som de leier ut, samtidig som de krever og får bostøtte (pendlerbolig). De oppgir ikke fordeler til beskatning og lager fikse selskapskonstruksjoner for å få etterlønn i minst ett år etter at de har forlatt Stortinget.

Men dette er ikke alt. Stortingets tidligere visepresident, Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet, som må regne med saftig skatt for å ha hatt pendlerbolig i Oslo uten skatt mens hun bodde i egen bolig mindre enn 40 km fra Stortinget, og oppga at hun bodde på hybel hos Trond Giske i Trondheim, brukte, ifølge Aftenposten, svart limousine-service mer enn 600 ganger fra Stortinget til Ski. Det er trolig ikke ulovlig, men det viser at selv en visepresident på Stortinget ikke har hemninger når det gjelder å skaffe seg luksus og fordeler.

Så ble hun valgt til president i det nye Stortinget, for så å trekke seg da pendlerboligen og hybelen hos Giske skapte mediestorm.

Hadde ikke pressen gjort jobben sin, ville Hansen fortsatt vært president, nummer to i landet etter Kongen. For Stortingets administrasjon, med direktør Marianne Andreassen i spissen, skjønte ingenting av det hele. Reiseregninger, kilometergodtgjørelser, hybler og pendlerboliger og etterlønn, alt passerte hos de som skulle kontrollere.

At Andreassen fortsatt har sin stilling, er en skandale. Det er ikke mulig å ha tillit til henne.

Den nye stortingspresidenten, Masud Gharahkhani fra Arbeiderpartiet, sier han skal rydde opp overalt. Alle fordeler og ordninger skal granskes og etterprøves slik at de har legitimitet hos folket og ikke er til å misforstå. Gamle saker, som Andreassen ville gjemme under teppet, skal også frem.

“Det skal ikke være blind tillit,” sier Gharahkhani. Det skal bli åpenhet om alt og sikre kontrollmekanismer. Han skal vinne tilliten fra folket tilbake.

Det vil ikke bli lett, der alle andre har feilet.

Han har gått høyt ut, og vil bli vurdert ut fra det. Nå vil vi vite alt.

Når en visepresident kan bli hentet på Stortinget mer enn 600 ganger uten at noen reagerer, da sier det seg selv at på Stortinget lukker de øynene.

En stortingsrepresentant fra FrP er allerede dømt til lang fengselsstraff, og Kjell Ingolf Ropstad fra KrF måtte gå av som partileder og statsråd.

Resten av de som har vært for smarte, får trolig bare skatt og straffeskatt.

Hadde de svindlet NAV på samme måte, ville det blitt tilbakebetaling og fengselsstraffer.