Covid-19-faren over?

Helseminister Bent Høie (H). Foto: NTB
Leder og kommentar

Med en uke til jul, og nordmenns sterke følelser for å feire jul sammen med familiene, blir det visstnok mulig å samle 10 personer to ganger mellom jul og nyttår. Det blir sikkert bra.

Regjeringen har, sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), vist en enestående vilje til å informere og lede. Nøkkelpersoner i regjeringen og hele toppledelsen i FHI har stilt opp nesten daglig for å svare på gode og dårlige spørsmål.

Det er blitt nesten for mye av det gode. Dosen med helseminister Bent Høie ble nesten for stor. Han var der hele tiden, overalt.

Gikk det bra ?

Den andre bølgen, som har skyllet over hele verden, har passert, og vi kan håpe på at det ikke kommer en tredje.

I Norge er 2.387.044 personer testet (nesten halvparten av befolkningen), det er meldt 38.322 smittede tilfeller, 1.783 er innlagt på sykehus, 343 ligger på en intensivavdeling og 359 er døde.

Tallene er gode, og grovt regnet finner man smittede tilfeller i et par prosent av testene, og antall tester pr. dag går ned.

Uansett hvordan man ser på det, kommer Norge godt ut. Vi får tåle snusfornuftige Høie og glede oss over Camilla Stoltenberg og de andre i FHI.

Men det er ikke over. Fortsatt er det en form for nedstengning, vi kan knapt reise utenlands, og store deler av næringslivet knyttet til reiselivet er helt i kjelleren. Ingen kunder og stengte hoteller, og tusener av småbedrifter som lever av og sammen med reiselivsbedriftene.

Det er spådd en konkursbølge, men den er uteblitt. Det er færre konkurser nå enn på samme tid i fjor. Merkelig nok.

Vinteren i Norge blir helsvart, og det er dessverre ikke tegn på at våren og sommeren blir bedre.

Vinteren i Norge blir helsvart.

Det store og alvorlige problemet er at Norge virkelig er et lyspunkt, men at situasjonen i de fleste land i Europa, inkludert Danmark og Sverige, er meget dyster. Tar vi med USA, hvor det i skrivende øyeblikk er verre enn noen gang, og mer enn 200.000 personer blir smittet hver eneste dag, mens sykehusene er sprengt, er det vanskelig å se hvordan Norge og verden kan komme ut av denne pandemien.

Håpet er at de nye vaksinene, hvor også Russlands Sputnik hører med, kan bli masseprodusert og massedistribuert i stor skala i løpet av få uker, men går det fort nok?

Så raskt at vi mot og over sommeren kan si at R-tallet er langt under 1 og at man kan se Covid-19 utryddet i løpet av et år eller slikt, verden over.

Det som er så kritisk, er at økonomien i de fleste land vi sammenligner med, og er avhengig av, går nedover. Slik det nødvendigvis går når ansatte sies opp og bedrifter stenges og avvikles. Det blir fall i BNP og ikke ønsket og nødvendig vekst.

Vaksinene må gi håp og folk må begynne å reise igjen. I Norge, i Europa, i USA og resten av verden.

Dessverre tar det tid, men siden det er jul, får vi håpe at det snur i 2021. Sikre er vi ikke.

Reportasjer
Leder og kommentar