<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Helt siden Kapitals første utgave i 1971 har konkrete aksjeråd vært en viktig del av bladet.

Fordi det var få miljøer utover aksjemeglere som gav aksjeråd, og finanspressen var ikke-eksisterende (dagens Dagens Næringsliv var en shippingavis), gav vi, med stor glede, slike konkrete råd.

Det er selvfølgelig risikofylt å gi aksjeråd, men det har, stort sett, gått bra. Det kan leserne etterprøve i hvert nummer fra 2007.

I år har det gått riktig dårlig med Kapital-porteføljen, men finansjournalist Sigurd E. Roll, som er en skikkelig fagmann med bakgrunn i meglerbransjen, lover å komme kraftig tilbake.

Det ble for mye olje og oljeservice i året som gikk. Fossil energi er ikke populært, og oljeprisen har holdt seg under 50 dollar pr. fat for Brent-oljen. Det er grønne aksjer og tech-aksjer som gjelder nå. Sigurd Roll har truffet blink på mange av enkeltaksjene han har anbefalt, og han skal nå finne helt nye aksjer for 2021.

Det ble for mye olje og oljeservice i året som gikk.

Det beste er selvfølgelig om man kan stole på seg selv, men gode råd på veien er også fornuftig.

Hva innsiderne gjør, er ekstremt viktig, og dette finner man i Finansavisen hver eneste lørdag. Innsiderne vinner stort sett alltid, og også dette kan etterprøves.

Et problem både for vår egen portefølje og innsidernes portefølje er at man i Kapital bare kan regulere porteføljen hver 14. dag, og i Finansavisen en gang i uken. Alle andre kan jo selge og kjøpe alle dager unntatt lørdag og søndag.

Akkurat der stiller vi med et visst handicap.

Året, slik det ser ut i skrivende stund, ser ut til å gi all-time high i aksjemarkedet både i Oslo og på de amerikanske børsene, og det er i grunnen overraskende når man ser på politisk uro (Donald Trump) og den katastrofale coronapandemien.

Aksjemarkedet har nådd toppen for tech-aksjer, sier noen, og de satser i stedet på verdiaksjer.

Sektorrotasjon kaller man det.

Enda bedre er det kanskje å følge bjellesauene blindt. Norge har mange gode aksjeinvestorer – med noen dagers forsinkelse er det mulig å se hva de satser på, og Finansavisen følger daglig med.

Bjellesauporteføljen har vi i år kalt det her i bladet, og navnene er kjente. Først og fremst Øystein Stray Spetalen, men også Arne Fredly, Ivar Løge,  Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad.

Vet man hva disse kjøper og selger i, får man et godt bilde av hva de aktive investorene gjør.

Om 2021 blir en videre opptur eller en nedtur i aksjemarkedene, er vanskelig å si.

Vi skal gjøre jobben med å grovsortere for leserne. Så får de selv finne ut hvor stor risiko de vil ta, og hvem de vil følge.

Det er mulig å stå på egne ben også.

Bjellesauene strømmet til Merkur Markets (nå Euronext Growth) i 2020, og der var det flere nye aksjer hvor kursene gikk til himmels på få dager. Og – selvfølgelig – noen som gikk rett ned.

Det er på tide å lukke bøkene for 2020.