Kommentaren

sport Foto: Per Christian Haugen
Leder og kommentar

De fleste nordmenn får knapt en reallønnsøkning i år. Det de fleste får i lønnsvekst, blir borte i inflasjonen. Likevel ser det ut til at pengene sitter løst.

Ingen kan huske at båtsalget har gått så bra. Båtforhandlere over hele landet er utsolgt, og flest båter er i størrelsen 15–27 fot. Altså litt mindre båter.

Prisoppgangen i boligmarkedet overrasker også de fleste, og ligger godt over alle optimistiske prognoser. Byggevarekjedene melder om rekordsalg av alt fra maling til planker og utstyr, og sportsforretningene, som for et år siden var truet av konkurs og restsalg, dobler nesten omsetningen sin i disse coronatider.

Folk bruker penger, og det ser ut som det ikke er lånefinansierte kjøp. Gjeld har jo de fleste husholdninger nok av.

En kilde til pengeflommen er trolig at folk reiser mindre. Det er ikke mulig å feriere i utlandet uten en kjedelig karantene ved hjemkomst, og stadig flere feriemål stenges ned. Da spares penger til flybilletter og hoteller i utlandet. Folk som eier egen bolig i utlandet, får ikke brukt penger på dem.

Og innenlandsflygingen er også minimal. Knapt noen reiser på ferie nå, etter sommerferien, og forretningsreisene går ned til fordel for videokonferanser. Dermed er det mer penger til å bruke på alt mulig annet.

Kan man ikke feriere på hytta i Strömstad heller, kjøper man kanskje en liten båt for å komme rundt og frem. Innsalget for neste båtsesong er høyt, og det samme sees i utlandet.

De som bruker mer penger på boliger og hytter, har selvfølgelig også glede av den lave renten, som forblir lav lenge.

Arbeidsledigheten er høy, men på vei ned.

Coronapandemien har gjort noe med oss. Vi er skremte, og mange blir værende med hjemmekontor, og da sparer vi penger til transport også. I stedet kjøper vi telt, hengekøyer og gode tursko. Eller en kano.

Coronapandemien har gjort noe med oss.

Bobiler er ikke lenger å få tak i, og campingplassene er fulle. Hvis eiere av hus eller leiligheter i utlandet skulle begynne å selge (selge høns i regnvær), blir det enda mer penger å bruke i Norge. Til oppussing eller oppgradering av hus og hytter og (enn så lenge) billige innenlandsferier.

Egentlig skulle coronaviruset ha gjort oss deprimerte og søvnløse, med nesten tom lommebok, men vi handler som aldri før. Først og fremst på nettet, men også i dødsdømte kjøpesentre.

Det er ikke staten som strør penger over oss (såkalte helikopterpenger), men en annen bruk av pengene. Vi kjøper færre tjenester og bruker penger på realaktiva. Slett ikke dumt.

Reportasjer
Leder og kommentar