<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Den politiske debatten i Norge dreier seg, naturlig nok, om coronapandemien, støttepakker og arbeidsplasser, samt det store antall permitterte som ennå ikke har fått sine dagpenger.

Økonomisk er det krise, og man skulle tro at velgerne roper på Arbeiderpartiet, SV og Rødt, men slik er det ikke. De fleste mener at statsminister Erna Solberg er den beste til å lede landet i krisetider, og når Høyre-regjeringen med finansminister Jan Tore Sanner (H) deler ut stadig nye støttepakker, og årets oljekorrigerte underskudd vil ende på nærmere 500 milliarder kroner, så er det ingen som tror at andre partier vil komme med enda mer penger.

Selvfølgelig er det strid om innretning og detaljer, men folk flest mener nok at staten gjør det som må gjøres. Og hver uke åpnes Norge og andre land litt mer opp. Coronakrisen er litt mindre truende.

Denne situasjonen har gjort at Høyre på meningsmålingene er Norges største parti, med en oppslutning rundt 26 prosent (25 prosent ved valget i 2017), mens Ap ligger rundt 23 prosent (27,4 prosent i 2017).

Men denne gode situasjonen for Høyre sikrer på langt nær regjeringsmakt til neste år.

Dette fordi minipartiene Venstre og KrF ligger nede på 2- og 3-tallet, og da blir det ingen ekstramandater. Partiene ligger solid under sperregrensen.

Ap får ikke flertall med Sp og SV alene, men statsministerkandidat Jonas Gahr Støre har både Miljøpartiet De Grønne (MDG) og kommunistene i Rødt i bakhånd.

Jonas Gahr Støre har både Miljøpartiet De Grønne (MDG) og kommunistene i Rødt i bakhånd

Alt tyder derfor på at det blir regjeringsskifte i 2021.

Det hjelper den borgerlige eller ikke-sosialistiske siden at FrP har en liten opptur (til 12 prosent for tiden), men ikke nok. Og vil FrP i regjering igjen?

Nøkkelen for Erna Solberg er at KrF og Venstre får en solid opptur, men hvor sannsynlig er det?

KrF har kjørt seg helt vill med motstanden mot en liberalisering av bioteknologiloven, og Venstre lider under at partileder Trine Skei Grande har gått i dvale, mens mange lurer på om det er Abid Raja eller Sveinung Rotevatn som skal overta.

Man skal være superoptimist for å tro at Erna Solberg klarer å samle disse troppene, og beholde regjeringsmakten. Ett år er kanskje en lang tid, men i politikken går det fort.

Solberg har alt med seg, men sann-synligvis holder det ikke. Gahr Støre har nemlig alt fra borgerlige Sp til SV og Rødt med seg.